Çanakkale’nin çıkışı turizm ve üniversite

HOMEROS’un ünlü İlyada ve Odesse destanlarında anlattığı topraklarda bugün Çanakkale halkı yaşıyor.

Haberin Devamı

Topraklarında filmlere konu olmuş iki büyük savaş yaşanan Çanakkale, artık turizm ve üniversite kenti olma yolunda ilerliyor. Türkiye’nin ikinci boğazı, iki ada (Gökçeada ve Bozcaada), Truva, Asos, Kaz Dağları, Gelibolu Yarımadası gibi turistik markaları olan kent, elindeki bu nimetleri değerlendirmenin yollarını arıyor.
İki günlük Çanakkale turunun ilk durağında, kentin tam merkezinde bulunan ünlü Truva atının önündeyiz. Dünyayı kasıp kavuran, Truva filminden sonra Çanakkale’ye getirildi at. Truva’nın gölgesinde Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’la başlıyoruz içinden “boğaz” geçen bu güzel kenti konuşmaya...
10 yıldır başkan
Çanakkale’nin, doğma büyüme Çanakkaleli bir belediye başkanı var. Ülgür Gökhan, liseyi İstanbul’da Galatasaray Lisesi’nde, üniversiteyi Ankara’da Mülkiye’de tamamlayıp memleketine dönmüş. İş hayatının yanında, aileden gelen siyaset geleneğini devam ettirmiş. 1989 yerel seçimlerinde SHP çatısı altında kontenjandan belediye meclisi üyesi seçilmiş. 1992’de ise bulunduğu ekiple yeni CHP’ye geçip, kurucu il başkanlığını üstlenmiş. Gökhan, 1999 yerel seçimlerinde meclis üyesi, 2002’de de İsmail Özay’ın milletvekilliliği için istifa etmesiyle boşalan belediye başkanlığı görevine seçilmiş. Gökhan o tarihten bu yana Çanakkale Belediye Başkanı, dolayısıyla da çehresi değişen kentin mimarlarından biri...
- Kentin uzlaştığı birkaç proje var. Biri turizm, biri de üniversite... Kruvaziyer ve yat limanlarının hayata geçemeyişi, yatak sayısının azlığı gibi sıkıntılar  var. Bu konuda düşünceleriniz, yaptıklarınız neler?

Haberin Devamı

- “Çanakkale turizm kenti” diyoruz ancak en önemli unsurlarından biri de barınma, otel konusu. Yıllardır çaba gösteriyoruz, alan yaratmaya çalışıyoruz, teşvik ediyoruz, özellikle de sahildeki alanlarda... Yatırım talebi artıyor biz de teşvik ediyoruz. Dolayısıyla o sıkıntının giderileceği ve yatak sayısının artacağını düşünüyorum. Tahmin ediyorum üç, beş senede önemli yatırımlar olacaktır. Günübirlik turizmin sınırlarından çıkmamız lazım. Truva, Asos, Kaz Dağları, adalar, Gelibolu Yarımadası’nı kapsayan paket programlar hazırlanabilir. Ancak insanların aklına Çanakkale’yi bizim düşürmemiz lazım.

Rahatlama olacak

Haberin Devamı

- Çanakkale’nin en büyük sıkıntılarından biri de ulaşım Hem ticaret, hem de turizm açısından ulaşılması zor bir kent Çanakkale...
- Yıllardır konuşulan köprü var. Otoyol bağlantıları olursa ulaşımda dört dörtlük faydası olur. Çanakkale son durak. Gelen buradan bir yere gitmiyor. Bursa, İstanbul, İzmir tarafından duble yollar dört dörtlük bitmedi. En yakın merkeze 300 kilometre mesafedeyiz. Duble yollar olursa biraz rahatlama olacak ve ilgi artacak diye düşünüyorum. Hava ulaşımında da sıkıntımız var. İstanbul’da Atatürk Havalimanı dolu olduğu için bizim uçaklar Sabiha Gökçen’e iniyor. O da İstanbul için uygun değil. Trafik sıkıntısına kalınıyor. Ulaşım etkiliyor ama iyi bir tanıtım son tahlilde Çanakkale’yi ilgi alanı haline getirecektir. Potansiyeli müsait buna. 15 milyonluk bir devlet, İstanbul var yanımızda.

Haberin Devamı

- Çanakkale’yle ilgili hayallerinizin ne kadarını gerçekleştirebildiniz?
- Çanakkale’nin iki önemli potansiyeli var. Sanayi gözükmüyor. Bana sorarsanız çok da fazla gerekmiyor. İki konudan biri turizm. Çanakkale’ye çok yakın, önemli merkezler var. Gelibolu, adalar, Kaz Dağları, ılıcalar... Biz de, kent merkezinde altyapıları tamamlayıp üst yapıları geliştiriyoruz, turizme hazırlıyoruz. Kentin ikinci önemli dinamiği üniversite. Üniversite gelişiyor. Hem nitelik, hem de sayı itibariyle. Her yıl beş bin öğrenci geliyor, gidiyor. Üniversiteyle ilişkileri sıkı tutuyoruz. Yaşam standartlarının yükseltilmesi için yatırımlar, projeler, işbirliği yapıyoruz. Merkezde 25 bine yakın öğrenci var. Öğretim görevlisi ve çalışanlarıyla 30 bin. Çanakkale’nin nüfusunu ise 103-104 bin sayarsak aşağı yukarı bu kentin dörtte biri gibi bir kalifiye nüfus var.

Altyapı tamam

Haberin Devamı

- Sizin bu dönem en önem verdiğiniz projeler nelerdi?
- Benim bir prensibim var. Altyapı bitmeden üstyapıyı yapmıyorum. Yol bozuktur yamarız, hallederiz... Ama dört dörtlük yapmak için önce altyapısını yapacağız. Doğalgaz, elektrik kabloları, Telekom’un fiber optik kabloları, belediyenin yağmur, kanalizasyon ve içmesuyu hattı, hepsi birlikte yapılıyor. Biraz sabrediyor Çanakkaleli. Ondan sonra 50, 60, 160 sene rahat edilecek. Girişte çöp depolama alanı sorunu vardı. Duman dumana, yanardı, kokardı. AB projesiyle sağlıklı çöp depolama alanı yaptık. 40 dönümlük, yukarıda bir park alanı oluşturduk. Otogarı şehir dışına çıkardık. Atık su arıtma tesisimizin en son ihalesini yapıyoruz. Eski otogar alanına belediye binasını da yaptığımızda ciddi sorun kalmamış olacak. İskele Meydanı bittikten sonra Cumhuriyet Alanı’nı da yeniden düzenlediğimizde işimiz rutine girmiş olacak. 4-5 yılda hepsi sonuçlanır. Kent her şeye, turizme hazır hale gelecek.
- Mecliste uyum var mı? Uyumlu mu çalışıyorsunuz?
- Fena değil. Kararların yüzde 75’ini oybirliği ile almışız. Avantajımız şu; meclis görüşmelerini televizyon ve internette canlı yayınlıyoruz. En  büyük avantajı şu: orada söylediğiniz her şey anında görüntüleniyor. Kimsenin müdahale etme şansı yok. Tam şeffaf.

Kent rantını değerlendiriyorum

Haberin Devamı

- Yatırımları rahat, KİK’e takılmadan yapabiliyor musunuz? CHP’li belediyelerin yakındığı sıkıntılar sizde de var mı?
- Yatırım konusunda çok rahatım. İhale büromuz var. Her şey teslim ediliyor ve orada hazır hale getiriliyor. İhale sürecinde bizi şikayet edecek bir ortam söz konusu olmuyor. Ama başka konularda, pat iki satır hemen bir dilekçe yazıyor biri ve müfettiş geliyor. Müfettişler Allah’a şükür hiç eksik olmuyor. Sadece müfettiş olsa iyi... Valilikten muhakkikler geliyor. Saçma sapan konularda geldikleri için sonuçta bir şey çıkmıyor. O bakımdan da biz en rahat belediyelerden birisiyiz. Para pul işlerine zaten hiç karışmam. Kafam rahat. Sayıştaycılar gelir gider ama, rahat hareket ediyoruz. 20 milyon lira nakit paramız var. Paramızı olabildiğince kullanmıyorum. İller Bankası’ndan daha düşük faizle kredi alıyoruz. Bu parayı biriktirdik. Belediyenin mülklerini çok iyi değerlendirdik. Mesela hiç artık parsel satışı yapmam. Onu katarım, kat karşılığı ben de katılırım. Oradan çok para biriktirdik. Ciddi mülklerimiz oldu. Kent rantını değerlendiriyorum. Birine rant oluşuyorsa bunun bir yolunu bulup belediyeye vergilendiriyorum.

 Siyaset aile geleneği

- Siyasete ilginiz aileden mi geliyor? Mülkiyeyi bilinçli mi seçmiştiniz?
- Siyasete ilgim liseden beri vardı. Ailede de siyasetçiler var. Hem babam, hem amcam siyasetin içinde insanlardı. Amcam il başkanlığı ve senatör adayı oldu. Babam rahmetli ise; burada Geyikli 31.kilometre hadiseleri vardı, orada ölümden döndü. O zamanki DP’liler önlerini kesmiş arabayla zor kaçmışlar... Galatasaray Lisesi mezunuyum. Benim ilgim lisede artmaya başladı oradan sonra fakülteye gidince o günün şartları ve ortamlar da potansiyeldi zaten.


Çanakkale’nin çıkışı turizm ve üniversite

Deniz Sipahi'nin Çanakkale izlenimleri için TIKLAYIN


Çanakkale’nin çıkışı turizm ve üniversite

Nedim Bubik'in Çanakkale izlenimleri için TIKLAYIN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları