Bir Rektörün Dosyası

‘...Gazi Üniversitesi’nde ihmal edilemeyecek ciddiyette yolsuzluk ve ideolojik kadrolaşma çabaları bulunmaktadır. (...)

Gazi Üniversitesi’ndeki akçalı usulsüzlükler ve ideolojik kadrolaşma iddialarının araştırılarak, varsa sorumluların saptanması ve bu gibi yasa dışılıkların yinelenmemesi için, gerekli önlemlerin alınması amacıyla, Meclis Araştırması açılmasını...’

28 CHP milletvekili 24 Temmuz 2003 tarihinde Gazi Üniversitesi ile ilgili Meclis Araştırması açılmasını istiyor. Yukardaki cümleler, o araştırma önergesinden.

KARARA TEPKİ

Dinci, Nurcu, MHP’li basın dün Cumhurbaşkanı Sezer’e ateş püskürüyor. Ondan önce, Türkiye’de bir rektör bu biçimde bir Cumhurbaşkanını ilk kez protesto ediyor.

Gazi Üniversitesi Rektörlüğüne yeniden atanmayan Prof. Rıza Ayhan bırakın rektörlüğü, sıradan bir vatandaşın başvurmayacağı üslupla, adına basın toplantısı dediği, organize bir eylemle, esip savuruyor. Cumhurbaşkanına!..

Bir bölüm öğrenci ve öğretim üyesinin alkış ve sloganları arasında. Ne oluyoruz?.. Nerede yaşıyoruz?.. Rıza Ayhan kim ve yeniden neden atanmıyor?..

YETKİ SEZER’İN

Her şeyden önce biraz hukuk!..

Rektörleri atama yetkisi Cumhurbaşkanına ait. Doğru ya da eğri, bizim hukuk sistemizdeki yeri bu.

Gazi Üniversitesi’ne atamada Cumhurbaşkanı takdirini yanlış kullanmış olabilir. Ama, bunun karşısında afişler altında basın toplantıları düzenlemek, Cumhurbaşkanını eleştirmek bir rektörün yapacağı iş mi?.. Bilim adamı tanımı, rektör kavramı ile bunlar ne kadar bağdaşıyor?..

Ayhan AİHM’ye gideceğini söylüyor. İç hukuk yolları kapandıktan sonra, bunu yapabilir. Hakkını arayabilir. Yasal bir usulsüzlük varsa, bunu ortaya koyabilir. Ama, altını çizmekte yarar var, yetki Sezer’de.

MHP’DEN AÇIKLAMA

İlginç nokta, Rıza Ayhan’ın atanmayışına siyasal tepki de, eksik değil: MHP’den!..

Yakın arkadaşları, MHP’li dostları
onu yalnız bırakmıyor. Onlar da, Sezer’i eleştiriyor.

Bir rektörün yeniden atanmayışı ile ilgili bu tepkilerin benzeri, geçen yıl Samsun’da da yaşanıyor. Ancak, dinci basına bakınca, böylesine sistemli ve örgütlü tepki galiba ilk.

ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

28 CHP milletvekilinin verdiği Meclis Araştırma önergesinde yer alan ideolojik kadrolaşma ve yolsuzluk iddialarına gelince...

Önergede, kadrolaşma ile ilgili onbir iddia yer alıyor. Fakülte ve bölümlerde, bazı öğretim üyelerine yapıldığı öne sürülen haksızlıklar ya da kayırmalar, isim isim sıralanıyor.

Önergenin ikinci ana başlığı Akçalı Yolsuzluk İddiaları. Burada da, Rıza Ayhan’ın rektör seçilmesinden sonraki iddialara yer veriliyor.

Ve bunların araştırılması isteniyor. Bu önerge henüz Meclis gündemine alınmış değil.

195 milyarlık oda

Gazi Üniversitesi, Rıza Ayhan döneminde, bir ihbar üzerine, Maliye Teftiş Kurulu tarafından incelemeye alınıyor.

Maliye Müfettişi A. Bahadır Yıldız imzasıyla yazılan raporda, Gazi Üniversitesi’nde döner sermaye ödemeleri ile yapım, bakım ve onarım ihaleleri inceleniyor. İddiaların bazıları, raporda ‘yersiz’ bulunurken, bazılarında ‘fazla ödeme yapıldığı’ kanısına varılıyor.

Raporun sonuç bölümündeki 4. madde ise, şöyle:

‘Rektörlük odasının bakım ve onarımının toplam 195.600.545.492 TL bedelle ... firması tarafından yerine getirilmesi sırasında Rektör Rıza Ayhan’ın villasının iç kısmının da yapıldığına ilişkin bir bulgu edinilmese de, bu sırada işin usulsüz olarak parçalara ayrılarak ihale edildiği, pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde, teklif verenlerin yükleniciye bağlı olduğu, aynı malzeme için farklı bütçelerden mükerrer ödeme yapıldığı (...), ve bütün bu işlemlere ilişkin evrakın düzenlenmesi sırasında, gerçek olmayan keyfiyetlerin, gerçekmiş gibi gösterildiği ve 32.891.906.374 TL’sinin fazla ve yersiz ödendiği (...) kanaatine varılmıştır.’

29 Aralık 2003 tarihli raporun son cümlesi:

‘Raporun bir örneği, fazla ve yersiz ödemelerin tahsil ve takibi için Muhasebat Genel Müdürlüğü ile Bütçe Mali Kontrol Genel Müdürlüğüne, suç unsuru taşıyan işlemlerin soruşturulabilmesi için de, YÖK’e gönderilmelidir.’

Yorum yok!..
Yazarın Tüm Yazıları