Paylaş
Bugün 14.00’ten itibaren ziyarete açılacak festival 11 Ekim tarihine kadar devam edecek.
Taksim’deki Gezi Parkı içindeki bu kitap şenliği, Beyoğlu Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleşiyor.
Yaklaşık 70’e yakın sahaf bu şenliğe katılıyor.
Bir buçuk yıldır yapılan bu şenlikte, Kadıköy, Beyoğlu, Beyazıt gibi muhitlerde bulunan sahaflar burada, tek bir alanda yer alacak.
Hiç kuşkusuz bu festivalin, şenliğin önemli bir amacı da, ziyaretçilere sahaflığı tanıtmak, anlatmak, önemini belirtmektir.
Çünkü ilgilisi dışında pek çok kimse sahafların önemini, araştırmacılar için hayati önem taşıyan yanını bilmiyor. Onların sadece eski kitap bulunduran bir arşivci, depocu olduğu gibi yanlış bir kanıya sahipler. Bir kitap bulunamazsa sahaflarda arayın cümlesi bile şimdi eski sıklığıyla kullanılmıyor.
Oysa sahafa uğradığınızda o size aradığınız kitapları bulmakla yetinmez, size araştırma, inceleme alanınızda yeni kitaplar önerir, bir tür bibliyografya oluşturan kişidir.
* * *
ŞENLİKTE sadece nadir, aranan, zor bulunan kitaplar sergilenmeyecek, eski plaklar dinlenecek, gravür, harita, fotoğraf gibi görsel malzemeler hem alınacak, hem de satılacak.
Hat, ebru örnekleri, Karagöz üzerine malzeme, şairlerden şairlere imzalı kitaplar, Osmanlı’nın gündelik yaşamına ait belgeler, İstanbul tarihine ait görsel malzemeler, önemli dergilerin takımları, perakende sayıları da burada bulunabilecek.
Belki aradığınız bir kitabı bulmanın sevincincini burada yaşayacaksınız ya da elinizdeki kıymetli bir kitabı değerlendirmek için başvuracağınız birini, bir sahafı arıyorsunuz, bunu da bu festivalde halledebileceksiniz.
Açıklamada verilen bir bilginin beni mutlu ettiğini belirtmeliyim.
Daha örgütlü bir çalışmayı amaçlıyorlar. Festivallerin, şenliklerin bunu hızlandıracağı kanısındayım.
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu’nun kültürel önemini şöyle belirtiyor:
“Beyoğlu’nun ön plana çıkmamış zenginliklerinden biri de İstanbul kültür hayatına hizmet veren sektörlerden biri olan ‘Sahaflığın’ buradaki varlığıdır. Beyoğlu’nun pek çok sokağında bulunması güç, nadir ve kıymetli kitaplar alıp satan sahaf dükkânlarına rast gelebilirsiniz. Çok aradığınız bir kitabı, araştırdığınız bir konuyu çözmek için yapacağınız ilk işlerden biri de yolunuzu sahaf dükkânına düşürmenizdir.”
Sahaf Emin Nedret İşli, Beyoğlu’ndaki sahafların öyküsünü, sahaflığın yerini anlatıyor:
“1980’li yıllarda birkaç aydın, kitapsever eski ‘Krepen’ şimdiki ‘Aslıhan Pasajı’nda sahaf dükkânı açıyorlar. Bu olgu giderek genişleyen bir etkiyle, pek çok sahafın cazibe merkezine dönüşüyor. Büyüyen, genişleyen çarşı günümüzde büyük çoğunluğuyla sahafların yerleştiği bir merkez durumuna geliyor. Beyoğlu’nun ana caddesinde ve ona paralel arka sokaklarında ‘Mecanin-i Kütübü’ yani kitaba delice bir tutku ile bağlı kimselerin ihtiyacını temin eden, akademisyenlere, gazetecilere, yazarlara kaynak bulan, araştırmacıların, amatör meraklıların bilgi ve belge ihtiyaçlarını karşılayan irili ufaklı pek çok sahaf bulunuyor.”
* * *
İSTANBUL’DA yaşayan bütün kitapseverlerin mutlaka buraya uğrayacağından şüphem yok.
ÖNEMLİ BİR DÜZELTME:
Dünkü yazımda yer alan, Yıldız Kenter ile ilgili haber Hürriyet Kelebek’te yayınlanmamıştır.
Okurlarımıza bunu aktarma gereği duydum.
Paylaş