Balkonda 200 saksı çiçek yetişir mi?

Burhan Güntekin’in Küçükçekmece’deki evinin balkonunda 200 saksı çiçek yer alıyor. Sıradaki hedefi küçük arka bahçesini seraya çevirmek.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eaccb9f018fbb8f897784e

Burhan Güntekin bir fiberglas, yani cam elyafı uzmanı. Uzun yıllar fiberglas araba klima ve tekne üretiminde çalıştıktan sonra, 2000 yılında limancılık sektörüne giriş yaparak kariyerine devam ediyor. Gerçek bir deniz aşığı. Birinci hobisi dalmak.
Denizden uzak kaldığı bir dönem çiçekler hayatına giriyor Güntekin’in.
Birkaç saksıyla çiçek yetiştiriciliğine başlıyor. Şu an üçüncü kattaki evinin balkonundan 200’ün üzerinde saksı sarkıyor, içlerinde 1300’den fazla çiçek var.
Balkonunda bir bahçe gibi bu kadar çok sayıda çiçek yetiştirme fikrini arkadaşları ve peyzajcılarla paylaştığında dalga konusu oluyor, “Biz bile yapamadık, sen mi yapacaksın?” diyorlar.
Ama inadı inat, o hayalini gerçeğe dönüştürüyor.
Süreci şöyle anlatıyor:
“Çiçeklerimi her türlü tabiat şartında nasıl yetiştiririm diye düşünmeye başladım. Bu kadar saksı çiçeği rüzgara, yağmura güneşe karşı nasıl koruyabilirdim? Güneşi seven bitkiler ayrı, gölge isteyenler ayrı, çok su isteyenler ayrı, az suyla yetinenler ayrı... Bitkiye göre toprak çeşitleri, gübreleme ve ilaçlama teknikleri; daha öğreneceğim çok şey vardı. İşim hiç kolay değildi.”
Güntekin kafasındaki soruların hepsine iki yıl içinde cevap arayıp buluyor. Ardından işe koyuluyor.
Saksılarında kullandığı toprağın ağırlığı bir tondan fazla. Dolayısıyla öncelikle saksılarının koyulacağı özel ferforje demir balkonu yaptırıyor.
Beş metre uzunluğunda ve üç metre yüksekliğindeki Fransız balkonunda kış aylarında çiçek çeşitleri sıklemen, çüha ve menekşeyle sınırlı.
Havalar güzelken ise onlarca çeşit: Sakız, sardunya, rozet, kadife çiçeği, hüsnü yusuf, bodrum papatyaları, Almanya papatyaları, karanfil, kurdele çiçekleri, petunya, begonya, mine, koyun gözleri, çingene eteği çiçeği, verbena, nobelya, Aslan ağzı, ceylan, kasımpatı...
Çiçeklere ayda 1500 litre su gidiyor. Ayda yarım litre sıvı bitki coşturucu kullanıyor. Her gün çiçekleri sulamak için 25 dakikasını ayırıyor. Kuruyan yaprakları ve otları temizlemek de haftada 3 saatini alıyor.
Güntekin’in Küçükçekmece’deki balkonu ziyaret noktalarından birine dönüşmüş. Her gün 20 ila 50 arası kişi balkonu görmeye geliyor.
Balkonda çiçek yetiştirme işini birkaç adım ileriye götürerek Güntekin balkon ve bahçe yarışmalarında jürilik yapıyor, özel şirketlerin ve şahısların bu alanda hazırladıkları projelere danışmanlık veriyor.
Şimdiki hedefi, evinin arka tarafında yer alan, pek fazla güneş görmeyen bahçesini çiçek fideleri yetiştirebileceği mini bir sera haline getirmek.
Favori çiçekleri Gaillardia ve Rudbeckia. Bunlar 9 ay gibi uzun bir sürede çimlenip çiçek açtığı için çiçek üreticileri tarafından pek tercih edilmiyor. Güntekin serasında bunlardan yetiştirip elde edeceği fideleri tüm ilçeye ve çevre ilçelere ücretsiz dağıtıp bahçelerde yetiştirilmesini sağlayacağını söylüyor. Tek derdi, bu çiçekleri her yerde görebilmek.
Güntekin bir istisna. Kaç kişi uğraşıp balkonunda yüzlerce çiçek yetiştirir bilmem.
Ama keşke bazılarımıza örnek olsa... 200’ü boş geçin, herkes balkonuna iki tane saksı assa kara kuru şehirlerimizin çehresi değişir.

Yazarın Tüm Yazıları