Ayşe yine tatile çıktı

Kıbrıs’ın güneyinde bu günlerde herkes aynı şeyi söylüyor: “1974’ten sonra en büyük felaketi yaşıyoruz".

Haberin Devamı

Halbuki ‘Ayşe tatile çıktı’ parolasıyla başlayan Barış Harekâtı’nın ardından bankacılık sistemine dayalı ekonomik bir mucize yaşanmıştı adanın güneyinde.

Adadaki son durum

PERHİZ:  Küçük Moskova batıyor

Rum Kesimi’ndeki paranın yüzde 60’ının yatırıldığı iki büyük bankada (Bank of Cyprus ile Laiki Bank) 100 bin Euro’nun üzerinde hesabı olanların paralarının yüzde 40-80’ini kaybetmesi büyük darbe elbette. Malum para ürkektir ve korktu mu kaçar. Dolayısıyla asıl sorun Rus milyarderlerin, off shore şirketlerin başka diyarlara yelken açacak olması. ‘Küçük Moskova’ diye bilinen Limasol’da Rum bir emlakçının billboard’lara Rusça “Kardeşlerimiz bize ihanet etmeyin” diyen dev afişler astırması da bundan zaten.
 
LAHANA TURŞUSU:  Filipinli çıraklar

Kıbrıs’ın güneyindeki durumu anlamak için Lefkoşa’da kaldığım üç günde bizzat tespit ettiğim şu örnekleri vereyim: Öğrencilerin önemli bir bölümü üniversiteye otomobilleriyle gidiyor. Pazar yerinde tezgâh kurup portakal satan Rum pazarcının Filipinli çırağı var. Rumca konuşan garson sayısı, konuşmayanlardan çok az. Taksilerin hepsi Mercedes ve yeni. Bütün ünlü markaların şubeleri var. Restoranlar, kafeler estetik, şık ve pahalı. Sadece 200 bin nüfuslu Lefkoşa’da sanki 1 milyon zengin insana seslenen bir pazar var.

Haberin Devamı

Çılgın partimiz bitti

Temizliğine ve her şeyin tıkır tıkır çalışmasına hayran olduğum Kıbrıs Üniversitesi’nden öğretim üyesi Sofronis Kliridis yaşananları şöyle özetliyor: “Hepimiz adeta büyük bir partideydik. Sistem iyi kurulmuştu. Bankalar kazanıyor, insanlar yüksek maaş alıyor, piyasanın canlılığından da devlet vergi topluyordu. Başkalarının parasını harcıyorduk tabii. Ekonomi modelimiz bir balondu. Yunanistan’a yatırdığımız paraların batması balonu patlatan iğne oldu ve o çılgın parti bitti.”

Kuzeyli Türk dostlarım aradı

Rum kesimindeki iki büyük gazeteden birisi olan Politis’in deneyimli muhabiri Vangelis Vasiliu anlatıyor: “Benim çalıştığım medya sektöründen bahsedeyim. İki haftadır tek bir ilan almıyoruz. Medyanın en yağlı müşterisi bankalardı. Onlar ilan vermezse nasıl ayakta kalacağız bilemiyorum. Bankacılık sektörünün yarı yarıya küçülecek olması etkisini her yerde gösterecek”. Vangelis ile tam vedalaşacakken hoş bir özelini paylaşıyor: “Malum bizim bankalar 12 gün kapalı kaldı. Kuzey Kıbrıs’taki Türk dostlarım arayıp paraya ihtiyacım olup olmadığını sordular.”

Haberin Devamı

Kıbrıs'ta kalamayız

20 ve 21 yaşlarındaki Maria ile Aleksia, Elefteria (Hürriyet) Meydanı’da oturmuş kahvelerini yudumluyorlar.

Geleceğinizi nasıl düşünüyorsunuz?

MARIA: Artık her şey çok zor olacak. Bu durum düzelmez. Çalışmak için Kıbrıs dışına çıkmak zorunda kalacağım.

ALEKSIA: Bankacılık sistemi sayesinde herkes mutluydu. Çok para harcamaya, lüks yaşamaya alışmıştık. Kıbrıs’ta kalabileceğimi zannetmiyorum. Yurtdışını gideceğim.

 

Yazarın Tüm Yazıları