Sağlıkla gidin, sağlıkla gelin

Güncelleme Tarihi:

Sağlıkla gidin, sağlıkla gelin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2022 09:47

Salgın neredeyse bitti. Bütün ülkeler önlemleri gevşetti. Tatilini Türkiye’de geçirmek isteyen Avrupalı Türkler için her yıl olduğu gibi bu yıl da ‘Sıla Yolu’nu adım adım taradık. Almanya’nın Münih kentinde başlayan ve İstanbul’da sona eren yolculuğumuz boyunca 5 bin km’den fazla yol yaptık, güzergâh üzerindeki bütün ülke yetkilileri ve gümrük görevlileriyle görüştük.

Haberin Devamı

GÜVENLİ ve sağlıklı yolculuk için sizlere rehber olacak bir yazı dizisi hazırladık. Salgın sonrası ve son günlerde yaşanan ekonomik krizin Sıla Yolu’na yansımalarını sizler için araştırdık. Kafanızdaki bütün soruların cevaplarını bulabileceğiniz bu yazı dizimizi okumadan yola çıkmayın. Sağlıkla gidin sağlıkla gelin. Sıla Yolu güzergâhı üzerindeki bütün ülkeler, koronavirüs salgını öncesi dönemleri geri dönmüş durumda. Kara ve deniz yolu ile yapılan yolculuklarda, kısıtlamalar, bildirimler ve aşı zorunluluğu dahil artık hiçbir yasak yok. Yaz aylarında yaşanabilecek olası gelişmeleri takip etmenizi tavsiye ederiz. Son günlerde dünya genelinde yaşanan ekonomik gelişmeler, Sıla Yolu’na da yansımış durumda. Başta akaryakıt olmak üzere bütün fiyatlarda ortalama yüzde 20 ila yüzde 30 arası bir artış var. Sıla Yolu’na çıkmadan önce yaşadığınız ülkede Türkiye için aracınızın plaka ceza sorgulamasını mutlaka yapın. Aracınızın plakasına kayıtlı cezanız var ise plakanın başkasına ait olduğu dönemden olsa bile Türkiye’den çıkış yapamazsınız. Gecikme cezaları ile birlikte oldukça yüksek miktarlar ödemek zorunda kalmayın. Türkiye için plaka ceza sorgulamanızı https://ivd.gib.gov.tr internet adresinin yabancı plakalı araç ödemeleri bölümünden yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Sağlıkla gidin, sağlıkla gelin
İZİN YOLDA BAŞLASIN
Yaklaşık iki sene boyunca koronavirüs salgını hepimizi bunalttı. Tam ‘Bitti, rahatladık’ derken, Rusya–Ukrayna savaşı patlak verdi. Devamında gelen başta ekonomik olmak üzere sosyal ve politik gelişmeler herkesi zorlamaya başladı. Ancak tüm bu gelişmelere rağmen insanın bir an olsun çalışmayı bırakıp kafasını boşaltması gerekiyor. Yani uzun süre özlemle beklediğimiz an geldi, artık izin zamanı. Hedef Türkiye. Sevdiklerimizle beraber sevdiklerimizi ziyaret zamanı. Özlem gidereceğiz, dinleneceğiz, memleket havasını içimize çekip enerji depolayacağız ve geri döneceğiz. Hazırlıklar tamam. Bu kez biraz değişiklik yapın ve izin yolda başlasın. Son zamanlarda yaşadığımız sıkıntıları ve stresi de yola çıktığınız andan itibaren unutmaya başlayın. Güzergâh üzerinde gezebileceğiniz, güzel anılar biriktirebileceğiniz şehirler var. Bu kentler her yıl binlerce misafiri ağırlıyor. Bu turistler kilometrelerce uzaktan geliyor. Siz hemen yanı başından geçiyorsunuz. Biraz zaman ayırın. Hepsi olmasa da bu şehirlerden bazılarını gezin. Bu sene ‘geçtiğiniz yerler gördüğünüz yerler’ olsun.

Haberin Devamı

Sağlıkla gidin, sağlıkla gelin

YORGUNLUĞUNUZU ATIN
BUDAPEŞTE: Buda ve Peşte. Ortada Tuna Nehri. Buda’dan Peşte’ye, Peşte’den Buda’ya bakın. Kartpostal gibi fotoğraflar sizleri bekliyor.
ZAGREB: Şehir meydanı ve Katedral yan yana. Hırvatların peynirli böreği ve bir kahve yol yorgunluğunuzu alır.
BELGRAD: Kelime anlamı ‘beyaz şehir’. Belgrad Kalesi ecdadımızın eserlerini de barındırmakta. Kısa bir gezi size unutulmaz anılar kazandırabilir.
ÜSKÜP: Bizden bir şehir gibi. Küçük bir Anadolu kasabasından farkı yok. Kendinizi Türkiye’de gibi hissedeceksiniz.
SELANİK: Selanik Başkonsolosluğu’nun bahçesindeki Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu ev, pazartesi hariç her gün 10.00–17.00 saatleri arasında sizleri bekliyor.
NEA KARVALİ: Türk kurabiyelerinin tarifinden yola çıkılarak hazırlanan Kavala kurabiyesinin ilk yapıldığı bu şirin yerleşim bölgesinde, ‘Börekçi Yorgo’nun nefis börekleri yol yorgunluğunuzu üstünüzden alacaktır.
EDİRNE: Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camii manzarasında, meşhur ciğer tavanın tadına doyum olmaz.
ÇANAKKALE: ‘Dur yolcu. Bilmeden gelip bastığın bu toprak bir devrin battığı yerdir’. Tarihi yarımadayı görmeden geçmeyin.

Sağlıkla gidin, sağlıkla gelin
EKSİK EVRAKLA YOLA ÇIKMAYIN
Sıla Yolu’na çıkmadan önce kendinize ve birlikte seyahat edeceğiniz kişilere ait evraklarınızı kontrol edin. Güzel ve rahat bir yolculuk için pasaport, oturma izni, AB kimlik kartı, araç ruhsatı ve yeşil kart gibi önemli belgelerinizi önceden hazırlayın. Eksik veya unutulan evrak ile geçerliliğini yitirmiş belge hâlâ Sıla Yolu’ndaki en önemli sorun. İzninizin kâbusa dönmesini istemiyorsanız yola çıkmadan önce aşağıdaki belgeleri son bir kez olsun kontrol edin.
PASAPORT: Pasaport geçerlilik süresinin en az altı ay olması gerekli. Yeni pasaport müracaatları ve hazırlanması uzun sürebiliyor. Sizin ve yanınızdakilerin pasaport sürelerini önceden kontrol edin.
Sağlıkla gidin, sağlıkla gelin
AB KİMLİK KARTI: Avrupa Birliği vatandaşları Sıla Yolu güzergâhında kimlik kartları ile de seyahat edebilir. Kimlik kartınızı yanınıza almayı unutmayın.
OTURMA İZNİ KARTI: Yaşadığınız ülkeye ait oturma izni kartınızı ve süresini zamanında kontrol edin. Geçerliliğini yitirmiş veya unutulan oturma izni kartları size büyük sorunlar yaşatabilir.
EHLİYET: Ehliyetinizi yanınıza almayı unutmayın. Aracınızı kullanabilecek muhtemel kişilerin de ehliyetlerini yanlarına aldıklarından emin olun.
ARAÇ RUHSATI VE YEŞİL SİGORTA KARTI: Araç ruhsatı ve yeşil sigorta kartınızı yanınızda bulundurun. Sınır kontrollerinde pasaport ve e-oturum kartınızla beraber bu iki evrakı da beyan etmeniz gerekli. Yurt dışı araç sigorta belgesi, yeşil kartınızın başta Türkiye olmak üzere, güzergâhınızdaki ülkelerdeki geçerliliğini kontrol edin.
MUVAFAKATNAME: Aracınızda reşit olmayan veya ebeveynsiz yolculuk yapan çocuklar için muvafakatname bulundurmanız zorunlu.
Sağlıkla gidin, sağlıkla gelin
ARAÇ VEKALETNAMESİ: Sıla Yolu’na çıktığınız araç kendinize ait değil ise araç sahibinden vekaletname almanız gerekmektedir. Araç bir şirkete ait ise şirket sahibinin vekaleti ve beraberinde o şirketin bir çalışanı olduğunuzu ispatlayan belgeye de ihtiyacınız var.
HASTALIK VE KAZA SİGORTASI: Geçerli sağlık sigorta kartınızla birlikte hastalık kasalarından temin edeceğiniz seyahat sağlık belgesini yanınızda bulundurun. Bunun yanı sıra özel hastalık ve kaza sigortası da işinize yarayabilir.
OTOMOBİL KULÜBÜ KARTI: Herhangi bir otomobil veya yol yardım kuruluşuna üye iseniz üyelik kartınızı mutlaka yanınıza alın. Üyelik numaranız veya gerekli telefon numaralarının bu kartlarda veya yanınızda olduğundan emin olun.
Sağlıkla gidin, sağlıkla gelin
ARACINIZ YOLA HAZIR MI?
‘Sıla Yolu’, uzun bir yolculuk. Evraklarınız tamam, peki aracınız bu uzun yolculuğa hazır mı? Yolda zor durumda kalmak istemiyorsanız, aracınızın da yola hazır olduğundan emin olun. “Aracınızın bakımını yaptırmadan yola çıkmayın” uyarısında bulunan otomobil tamircisi Ali Sürücü, şu tavsiyelerde bulundu: “Yola çıkmadan aracınızı genel bir kontrolden geçirin. Özellikle yürüyen aksamlarının yola hazır olup olmadığını kontrol ettirin. Frenler, lastikler ve motor kayışları en önemli aksamlar. Yola çıkmadan motor yağı, su, fren yağı, otomatik vites yağı seviyelerini kontrol edin. Su ve yağ sistemlerinin sızdırmazlığından emin olun. Yanınızda lastik değiştirme aksamı, yedek lamba, yedek yağ ve reflektörlü yelek bulundurun.”
ARACINIZDA BULUNDURMANIZ GEREKENLER
* Yolcu sayısı kadar reflektörlü yelek.
* Reflektörlü üçgen.
* İlk yardım çantası.
* Yangın Tüpü.
* Çocuk koltuğu.
* Yedek ampul seti.
* Çekme halatı.
Sağlıkla gidin, sağlıkla gelin
Hafta sonu, aynı günlerde yola çıkan izinciler nedeniyle sınırlarda uzun beklemeler oluyor. Hafta arası yola çıkmak size kolaylık sağlayacaktır. Geri dönüşlerde ise Türkiye sınır kapılarında perşembe ve cuma bekleme sürelerinin en çok uzadığı günler.

Haberin Devamı

HANGİ GÜZERGÂH SİZİN İÇİN DAHA UYGUN
Sıla Yolu’nda tercih edeceğiniz değişik güzergâhlar bulunmakta. Rotanızı önceden belirleyin. Yolunuzun üstünde görülmesi gereken güzel şehirler var. Planınıza bu şehirleri gezmeyi de dahil edin. Vinyet, alternatif sınır kapıları, mola yerleri ve görülmesi gereken yerler gibi konularda önceden bilgi edinin.
BULGARİSTAN GÜZERGÂHI: Türkiye’ye ulaşmak için en kısa ve en çok tercih edilen güzergâh. Münih, Avusturya, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan ve Bulgaristan üzerinden İstanbul 1900 km. Güzergâhın tamamı otoyol. Sırbistan-Bulgaristan sınırı ile Sofya arasındaki 60 km’lik yolda otoyol inşaat çalışmaları devam ediyor. 100 km’de 10 litre benzin yakan bir araçla bu yolun tek yön yakıt masrafı yaklaşık 380 euro. 7 litre yakan dizel bir araçla yakıt masrafı ise tek yönde 270 euro civarında tutuyor. Bu güzergâh için ödeyeceğiniz vinyet ve otoyol ücreti ise tek yön yaklaşık 90 euro. Güzergâhınız üzerindeki Viyana, Zagreb, Belgrad ve Sofya her sene binlerce turisti ağırlıyor. Kısa süre de olsa uğramanızı tavsiye ederiz.

Sağlıkla gidin, sağlıkla gelin
İzin keyfi yolda başlasın. Geçtiğiniz yerler, gördüğünüz yerler olsun. Molalarınızı rotanız üzerindeki şehirleri gezerek yapın.

Haberin Devamı

YUNANİSTAN GÜZERGÂHI: Yunanistan güzergâhı, doğal güzellikleri ve Ege’nin ışıl ışıl manzarası ile yolculuğu tatille birleştirenlerin tercihi. Ayrıca Çanakkale üzerinden Türkiye’nin batı bölgelerine gidenler de bu güzergâhı kullanıyor. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün hizmete açılması ile güzergâh daha da cazip hale geldi. Münih, Avusturya, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan, Makedonya ve Yunanistan üzerinden İstanbul yaklaşık 2 bin 160 km. Güzergâhın tamamı otoyol. Bulgaristan’a göre yolunuz 250 km uzamakta. Yunanistan üzerinden tek yönde benzin masrafı 430 euro, dizel masrafı ise 300 euro civarında tutuyor. Bu güzergâh için ödeyeceğiniz vinyet ve otoyol ücreti ise tek yön yaklaşık 95 euro. Güzergâh üzerinde bulunan Üsküp, Selanik, Kavala, İskeçe, Gümülcine, tarihi ve doğal güzellikleriyle sizlere unutulmaz anılar yaşatabilir. Selanik’te bulunan Atatürk’ün doğduğu evi her yıl binlerce vatandaşımız ziyaret etmekte. Mutlaka uğrayın.
MACARİSTAN GÜZERGÂHI: Yolculuğa Kuzey ve Doğu Avrupa şehirlerinden başlayanların tercihi. Yola çıktığınız şehre göre Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’dan veya Avusturya üzerinden Macaristan’a giriyorsunuz. Güzergâhın tamamı otoyol. Bu tercihle, Avusturya’daki tünel beklemeleri ve geçiş ücretlerinden tasarruf ediyorsunuz. En büyük sorun Macaristan–Sırbistan arasındaki sınırlardaki bekleme süreleri. Münih, Avusturya, Macaristan, Sırbistan, Bulgaristan üzerinden İstanbul 2 bin km. Macaristan üzerinden tek yönde benzin masrafı 400 euro, dizel masrafı ise 280 euro civarında. Bu güzergâh için ödeyeceğiniz vinyet ve otoyol ücreti ise tek yön yaklaşık 40 euro. Prag, Bratislava ve Budapeşte bu güzergâh üzerinde gezilecek en güzel üç şehir. Budapeşte’yi ikiye bölen Tuna Nehri kıyıları özellikle geceleri mükemmel fotoğraf manzaraları sunuyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!