Üsküp’ü görmeden geçmeyin

Güncelleme Tarihi:

Üsküp’ü görmeden geçmeyin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2022 10:57

Üsküp, Sıla Yolu güzergâhında mutlaka görülmesi gereken bir şehir. Türk çarsısında kendinizi Türkiye’de gibi hissedeceksiniz. Makedonya Meydanı’nda ise sizleri devasa heykeller beklemekte. 

Haberin Devamı

MAKEDONYA ve Yunanistan güzergâhı Sıla Yolu’nda en çok keyif alacağınız bölüm. Başkent Üsküp, görülmesi gereken önemli duraklardan biri. Yüzyıllar boyunca Osmanlı egemenliğinde kalan kent, günümüzde hâlâ bizden önemli izler taşımakta. Tarihi Türk çarsısı, adeta tipik bir Anadolu kent çarsısı görünümünde. İnsan Üsküp’ün sokaklarında gezerken kendini Türkiye’de gibi hissediyor. Herkes Türkçe konuşuyor. Taş Köprü, Arkeoloji Müzesi, Makedonya Meydanı ve devasa heykeller, Üsküp’ün en çok turist çeken diğer yerleri.

Üsküp’ü görmeden geçmeyin
YÜKSEK KUR UYGULUYORLAR
Makedonya baştan sona 178 km. Tamamı otoyol. Niş’den sonra Üsküp (Skopje) yönünü takip ediyorsunuz. Üsküp’ü geçince Selanik (Thessaloniki) levhalarını takip edin. Sırası ile Veles (Köprülü), Negotino, Demir Kapija (Demir Kapı), Gevgelija (Gevgeli) şehirlerini geçerek Yunanistan gümrük kapısı Bogorodica’ya ulaşıyorsunuz. Otoyol boyunca değişik gişelerde 6 euro ödeme yapıyorsunuz. Gişelerde ödeyeceğiniz miktar euro olarak yazıyor. Yol üzerinde az da olsa güzel konaklama tesisleri var. Konaklama esnasında aracınızın yanından fazla ayrılmayın. Bu ülkede hırsızlık olayları görülebiliyor. Benzin alırken ödemenizi kredi kartı veya Denar ile yapmakta var. Euro ile öderseniz oldukça düşük kurdan işlem yapıyorlar.
Üsküp’ü görmeden geçmeyin
Üsküp Büyükelçiliği’nde görüştüğümüz ikinci kâtip Şakire Tosun, vatandaşlarımızı trafik ve gümrük kurallarına riayet etmeleri konusunda uyardı: “Yolcularımız gümrük görevlileri veya polisle tartışmaya girmesinler. Sorun yaşanması halinde olay daha da büyümeden bizi arayabilirler. Ülkede hırsızlık vakaları görülebiliyor. Güvenli yerlerde mola verin. Makedonya’da koronavirüs sonrası hiçbir kısıtlama kalmadı. Pandemi öncesi döneme tamamen geçildi.”
Üsküp’ü görmeden geçmeyin
Makedonya otoyollarında hız sınırı 130 kmh. Polis, sabit ve seyyar radarla hız ölçümü yapıyor. Hız ihlallerinde cezalar ağır.
Üsküp’ü görmeden geçmeyin
HEYKELLER ŞEHRİ ÜSKÜP
Vardar Nehri’nin ikiye ayırdığı Üsküp, adeta bir heykeller şehri. Ülkenin bağımsızlığını kazanması ile yeniden yapılandırılan kent heykellerle donatıldı. Özellikle kent meydanındaki Taş Köprü’nün her iki tarafındaki devasa boyutlardaki heykeller büyük ilgi görüyor. Büyük İskender ve babası 2. Filipin heykelleri bunların en önemlileri. Diğer heykeller ise bu ülkenin tarihinden değişik kesitler sunuyor. Gazi Türbesi, Mustafa Paşa ve Arasta Camileri ile Üsküp Kalesi diğer görülmesi gereken yerler.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ TELEFONLAR
T.C. Üsküp Büyükelçiliği
Slavey Planina-B - 1000 Üsküp
Telefon: + 389 2 310 47 10
e-mail: embassy.skopje@mfa.gov.tr

Haberin Devamı

Polis: 192 veya 194
İlkyardım: 194
İtfaiye: 193
Yol şikâyet: 199
Gümrük şikâyet: 197
MAKEDONYA Otomobil Kulübü (AMCM) araç arızası veya yardım: 196

Akaryakıt Fiyatları (Haziran ayı itibarı ile)
Dizel: 1.40 euro
Süper benzin: 1.54 euro

Makedonca sözlük (Türkçe okunuşları ile)
Dobar den: İyi günler
Dogledanye: Hoşça kalın
Blagodaram: Teşekkürler
Somun: Ekmek
Pomagay: İmdat
İma povreden: yaralı var
Voda: Su
Kafe: Kahve
Kolku pari: Ne kadar?
Meso: Et
Govedsko meso: sığır eti
Yağneşko meso: Kuzu eti
Pleşko meso: Piliç eti

BUNLARA DİKKAT!
* Para birimi denar (1 euro = 61 denar)
* Vinyet yok. Otoyol parasını gişelerde ödüyorsunuz.
* Otoyol gişelerinde ödeyeceğiniz miktar euro olarak yazıyor.
* Akaryakıt ödemelerinizi kredi kartı ile yapın.
* Ülkenin tamamı otoyol.
* Farlarınız 24 saat açık olmalı.
* Ülkede rüşvet alan da veren de suçlu.
* Aracınızı emniyetli yerlerde park edin.
* Güvenli yerlerde mola verin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!