Apo ancak 13'lük bebelere güveniyor

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu, PKK kayıplarının istatistiki dökümünü verirken, ‘‘13 yaşında çocuklar savaşıyor’’ dedi.

Doğrudur, PKK'nın dağ kadrolarında son yıllarda gözle görülür bir ‘‘gençleşme’’, hatta deyim yerindeyse ‘‘çocuklaşma’’ yaşanıyor.

Çünkü Apo, eli silah tutan ve daha önemlisi aklı kesen kadrolara güvenmiyor. Her türlü itirazı isyan sayarak, örgüte yıllarını adamış isimleri teker teker ölüme yolluyor.

***

Apo'nun muhaliflerine taktığı ad belli: Hain, provokatör, hizipçi... İnfazın adı muhtelif: Çatışmada öldü, intihar etti...

Her ne ad altında olursa olsun, örgütten tasfiye edilen isimlerin listesi çok etkileyici. Aralarında PKK kurucuları da var:

Mehmet Şener, Resul Altınok, Çetin Güngör, Mehmet Uzun, Halil İbrahim Atmaca, Halil Kaya, Abdullah Ekinci, Ali Yaylacık, Şahin Kılavuz, Abdullah Kumral, İbrahim Bilgin, Dilaver Yıldırım, Haydar Altun, Ayten Yıldırım, Doğan Karakoç, İzzettin Çetin, Şahin Baliç, Ahmet Ballı, Salman Ömürcan, Saime Aşkın, Suphi Karakuş, Hasan Masyan, Ali Ovayolu, Mehmet Ali Çetiner, Müslüm Durgun, Ali Ömürcan, Doğan Süzer, Bircan Yıldız Çiçek, Ayhan Adilay, Ali Aksoy, İsmet Doğru, Mahmut Bilici, Lamia Baksı, Mahmut Bilgili...

Adına akademi açılan Mahsun Korkmaz'ın ölümünde bile kuşku payı vardır. Örgütün önde gelen isimlerinden Mehmet Şener'in annesi Saliha Şener'e göre, Mahsun Korkmaz, Apo'nun gözüne girmeye çalışan Fevzi kod adlı bir PKK'lı tarafından tasfiye edildi.

***

PKK'dan kaçan ancak itirafçı olmadan Avrupa'da saklanmayı yeğleyen Selim Çürükkaya'nın ‘‘Apo'nun Ayetleri’’ kitabında örgüt infazları şöyle anlatıldı:

‘‘Abdullah Öcalan'ı Tanrı gibi değil de insan gibi gören herkes TC'nin ajanıdır. Bu bir yasadır. Bu yasa öylesine korkunç uygulanıyor ki, yalnız 1992 yılında Öcalan'ın fikirlerine uymadığı gerekçesiyle kurşuna dizilenlerin sayısı (ben bu kadarını biliyorum) 141 kişidir. Bir de özel imha ekipleri tarafından ipucu bırakılmadan ortadan kaldırılanlar vardır. Bunların sayıları da hayli kabarıktır. Özel bir şekilde öldürülüp gizli mezarlara konulmuştur.’’

***

PKK'nın en ünlü ve medyatik komutanı Şemdin Sakık'ın Apo'ya dönük eleştirileri bu açıdan büyük önem taşıyor. Ciddi sağlık sorunları yaşayan, böbrek yetersizliği çeken Şemdin Sakık lafını esirgemiyor. Apo da bir türlü tasfiye edemediği bu isme diş biliyor.

PKK'nın 6'ncı Kongresi işte bu ortamda toplanacak.Kazanan kim olur bilinmez, ama demokrasi güçleri olmayacağı kesin.

Yazarın Tüm Yazıları