Güntekin Onay

Fenerbahçe ağır yaralı

23 Nisan 2024
Sarı lacivertlilerde fiziksel ve mental geriye gidiş var, Kartal doğru kararlar veremiyor.

Fenerbahçe, son derece temposuz ve yavaş bir oyunla ilk yarıda Sivasspor’u hiç rahatsız edemedi. Hücumda bu kadar hareketsizlikle Sivasspor’un 5-4-1 defansif kurgusunu aşmak mümkün görünmüyordu. Nitekim pozisyon üretmekte çok zorlanan sarı lacivertli ekip, Fred’in şapkadan çıkarttığı tavşan sayesinde 1-0 öne geçti. İlk yarının son anlarında mükemmel bir gole imza atan Brezilyalı top hem ayağında iken hem de rakipteyken sarılacivertliler için ne kadar vazgeçilmez bir oyuncu olduğunu gösterdi.

USTALAR SAHADA KALMALI

Dünkü maçta golleri atan Fred ve İrfan Fenerbahçe ‘de sahanın en iyileriydi. Dün İsmail Kartal, son yarım saatlik bölümde yaptığı değişikliklerle takımının enerjisini artırmak istedi ancak ben sakatlık dışında Dzeko ve Tadiç gibi 2 usta oyuncunun son bölümde sahada kalmasından yanayım.

SZYMANSKi NEDEN VASAT?

F.Bahçe’de performansı tartışılacak bir isim varsa o da kesinlikle Szymanski... Ocak ayında 7-1’lik Konya galibiyetinde son golünü atmıştı ve 3 ayı aşkın bir süredir gol atmıyor. Bu kadar gole yakın ve ligin ilk yarısında yüksek performansla oynayan Polonyalı, ne oldu da bir anda bu kadar vasatlaştı?

PENALTI KARARI TARTIŞMAYA AÇIK

Fenerbahçe’de fiziksel ve mental olarak geriye gidiş var. Bu çok net. İsmail Hoca’nın da gereken soğukkanlılık ile kritik anlarda hareket edip doğru kararlar veremediğini görüyoruz. Fenerbahçe dün akşamki puan kaybıyla şampiyonluk yarışında büyük yara aldı. Şunun da altını çizmek lazım, Sivasspor’un son anlarda kazandığı penaltı Livakoviç’in temasına çalındıysa bu kritik karar tartışmaya çok açık.

Sivasspor’a gelince dün genel anlamda iyi savunma yaptılar ve Fenerbahçe’ye alan bırakmadılar.

Yazının Devamını Oku

Beşiktaş’ın üzerinden bir yük kalkmış

20 Nisan 2024
Santos’tan sonra sanki futbolcuların ayaklarındaki prangalar kalkmış gibiydi.

Beşiktaş’ın Fernando Santos’tan sonra sanki futbolcuların ayaklarındaki prangalar kalkmış gibi bir görüntüsü vardı. Her şeyin ötesinde arzulu, coşkulu, oynadığı futboldan zevk alan bir oyuncu grubu gördük sahada. Başta Ernest Muci ve Jonas Svensson olmak üzere futbolcuların tamamı geçmiş maçlara oranla performanslarını daha da yukarıya çıkarttı.

FEDAKÂRCA MÜCADELE ETTiLER

10 eksikli bir kadroya rağmen Serdar Topraktepe taşları doğru yerlere koyarak, tempolu ve baskılı oynayan Beşiktaş’ın vizyonuna ve misyonuna uygun bir anlayışla takımını oynattı.

Al-Musrati takımı orta alanda hem organize etti hem de savunmanın önündeki alanı çok iyi kapattı. Necip Uysal gerçek bir savaşçıydı, Joe Warrall hatasız oynadı. Milot Rashica, Jackson Muleka ve Gedson Fernandes kaslarına kramp girene dek mücadele etti. Rachid Ghezzal fiziksel olarak tam hazır olmamasına rağmen fedakarca mücadele etti.

HIZLI OYNADI VE HEP GOLÜ DÜŞÜNDÜ

Her şeyin ötesinde hızlı oynayan ve maçın her bölümünde golü düşünen bir Beşiktaş izledik. Ankaragücü topu iyi kullanan, iyi bir takım.

Dün kaleci Bahadır Güngördü iyi bir maç çıkarttı. Stoperler Uros Radakovic ve Nihad Mujakic hamlelerinde başarılıydı. Kişilikli oynayan ve iyi mücadele eden bir Ankaragücü’ne karşı Beşiktaş, daha da farklı kazanabilirdi.

ALKIŞLAR SERDAR TOPRAKTEPE’YE

Yazının Devamını Oku

Bu hiç olmadı, turu altın tepside sundu

19 Nisan 2024
F.Bahçe, gücünün ve kalitesinin rakibinden her alanda üstün bir takım olduğunun farkında değil miydi acaba?

Fenerbahçe, kadro kalitesi ve genişliği olarak tartıya koyarsak, Olympiakos’dan çok daha kaliteli bir takım. Dün 1 pozisyon dışında Yunan temsilcisinin Kadıköy’de Fenerbahçe kalesine etkili hücum yaptığına tanıklık etmedik. Ofansif olarak bu kadar etkisiz bir takıma karşı Fenerbahçe ilk yarıda coşkulu ve baskılı oynasa da 2’nci yarıda ve uzatma bölümlerinde üretkenlik sağlayamadı.

2. GOL GELMEYiNCE... 

Olympiakos’un savunma hattı da çok güçlü değil. Özellikle çift sarı kartla oyundan atılan genç stoperleri Ntoi, çok sakar ve sürekli hata yapan bir oyuncu. Buna rağmen 2’nci golü bulacak çok net pozisyonları üretemedik.

74’te yapılan 3 değişiklik ise kanımca çok radikal bir hamle oldu. İsmail Kartal, Fenerbahçe’nin hücumdaki en etkili, golü atan İrfan Can’ı, sahadaki varlığı ile dahi rakibi tehdit eden Dzeko’yu ve sezonun tartışmasız en vazgeçilmez ismi Fred’i oyundan aldı.

3 iSMiN ÇIKMASI HATAYDI

F.Bahçe, gücünün ve kalitesinin, rakibinden oyun olarak da her alanda üstün bir takım olduğunun farkında değil miydi acaba? En azından İsmail Kartal değildi galiba... İlk maçta Ferdi. Fred ve İsmail’i yedek oturtup rakipten 3 gol yedikten sonra hamleleri yapması ne kadar yanlış ise dün akşam da 3 değerli oyuncuyu aynı anda çıkartması da hataydı.

Fenerbahçe güle oynaya rahatlıkla geçmesi gereken bir turu Olympiakos’a adeta altın tepsi ile sundu.

Maç penaltılara gittikten sonra her şey olabilir. Genellikle de maçı penaltılara götürmek isteyen taraf psikolojik olarak daha avantajlıdır.

Yazının Devamını Oku

Fernando Santos Beşiktaş’ın DNA’sına uygun değildi

14 Nisan 2024
Çağın bu kadar gerisinde kalmış bir teknik adamla devam etmek anlamsızdı.

Fernando Santos, Beşiktaş ile sözleşme imzaladığı gün siyah beyazlıların Rize deplasmanında maçı vardı. Takımın başında Serdar Topraktepe sahaya çıkmıştı ve Beşiktaş, o gün 4-0 kazandı. Santos’un sahaya çıktığı ilk maç ise Beşiktaş’ın 3-0 kazandığı Karagümrük maçı oldu. Portekizli teknik adamın henüz futbolcuları tanımadığı ve oyun anlayışını henüz oturtmadığı bir dönem idi.

Şimdi ise son 5 maçtır kazanamayan bir Beşiktaş ve bu süreçte sadece 3 gol atan bir takım var ortada. Oyun gelişmedi, ilerlemedi, ne savunmayı ne de hücumu doğru dürüst yapabildi.

Dün 25 bin kişi tribüne gelmiş, istekli ve hareketli başladığı maçta 1-0’ı da erken yakalamışken Beşiktaş, dakikalar geçtikçe yine eridi ve sahada adeta kayboldu.

MODERN FUTBOLDAN UZAKTI

Bazen kaybedersiniz bazen kazanırsınız ama oyun anlayışınız, felsefeniz vardır. İşte o noktada zamana ihtiyacınız olur. Fernando Santos’un ne yazık ki yapmak istediği herhangi somut bir şey yoktu. Modern futboldan bu kadar uzak ve çağın gerisinde bir teknik adam ile yola devam etmenin anlamı var mıydı? Tabii ki yoktu. Beşiktaş yönetimi bu mantalitedeki bir hocayla vakit harcamak yerine, önümüzdeki sezonun planlarını daha sağlıklı yapabilmek adına, görevine son vererek doğru bir hamle yaptı.

DEFANSI BiLE DÜZELTEMEDi

Hatta Santos’u göndermekte geç bile kaldılar. Ne yazık ki, alınan skorlardan bağımsız, oynanan futbolun hiçbir bölümü bile Beşiktaş’ın DNA’sına, misyonuna uygun değildi. 14 yıldır kulüp takımı çalıştırmayan Fernando Santos’un en azından defansif oyun kurgusuna rağmen bir dokunuş yapmasını beklerdik. Onu dahi yapamadı.

Yazının Devamını Oku

Nihayet Fred, Ferdi ve İsmail

12 Nisan 2024
Keşke İsmail Kartal maça en güçlü 11’iyle başlayıp tur biletini cebine koyarak İstanbul’a dönseydi.

Fenerbahçe, maça özgüvenli ve iyi başladı. Oyunu Olympiakos rakip yarı alanında oynarken Çağlar’ın hatasıyla kalesinde golü gördü ve 1-0 geriye düştükten sonra saha içinde her şey değişti. Rakip güven kazandı, sessiz görünen seyirci ayaklandı, Olympiakos takımı Fenerbahçe’yi yeneceğine ciddi şekilde inandı. Buna karşın temsilcimiz basit ve telaşlı top kayıpları ile oyun olarak dakikalar ilerledikçe geriye gitti. Jovetic’in ikinci golü de bu dağınıklık sonrasında adeta bağıra bağıra geldi.

OYUNCU TERCİHLERİ SORGULANMALI

İsmail Kartal’ın 11’inde neden Ferdi, Fred ve İsmail yoktu ? Böylesine önemli bir maçta bu tercihler neden böyle yapıldı? Sorgulanmalı. Ayrıca Atletico Madrid’de bu sezon çok az süre alan Çağlar, transfer olduğundan beri bir türlü hazır hale gelemedi ve istenilen düzeyde asla değil. Orta alanın merkezinde oynayan Zajc ve Krunic hemen hiç top kazanmadıkları gibi top Fenerbahçe’nin ayağında iken de kayıpları oynadılar.

F.BAHÇE OLYMPiAKOS’TAN DAHA KALiTELi VE GÜÇLÜ

Ferdi, Fred ve İsmail girdikten sonra bambaşka bir kimliğe bürünen Fenerbahçe, skoru 3-0’dan 3-2’ye getirip tur ümitlerimizi İstanbul’a güçlü bir şekilde taşıdı. Ancak Fenerbahçe, Olympiakos’dan daha kaliteli ve güçlü bir takım. Bu çok açık ve net ortada.

EN iYi 11’LE BAŞLAMALIYDI

Keşke İsmail Kartal maça en güçlü 11’iyle başlayıp da tur biletini cebine koyup da Istanbul’a dönseydi. Fenerbahçe dün ideal 11 ile sahaya çıkmış olsa kazanarak dönerdi. Şimdi de bu skorun ardından tur şansı yüksek. Ancak yine de ben sahaya çıkan 11’in yanlış olduğunu düşünüyorum. Fenerbahçe, hata yapmayacak ve güçlü bir taraftar desteği ile Konferans Ligi’nde yarı final vizesi alacaktır.

Yazının Devamını Oku

Beşiktaş’ta değişen bir şey yok, umut vermiyor

5 Nisan 2024
Siyah beyazlıların çok kötü futbol oynadığı maçlar gördüm ancak atak devamlılığı ve pas kalitesinden bu kadar yoksun olduğunu hiç görmedim.

Beşiktaş gibi bir takım sahada Vincent Aboubakar, Rachid Ghezzal, Milot Rashica, Ernest Muci ve Gedson Fernandes gibi oyuncular varken bu kadar basit ve fazla top kaybıyla oynamaz. Oynayamaz. Yaklaşık 100 dakika oynanan bir maçta siyah beyazlılar sadece 169 isabetli pas yapabildi. Omar Colley ile skor avantajını eline geçirdikten sonra oyunun kontrolünün tamamen Başakşehir’e geçmesi; Beşiktaş’ın dakikalar ilerledikçe daha da defansifleşmesi beraberlik golünü kaçınılmaz kıldı.

SANTOS ESKi KAFALI BiR HOCA

Fernando Santos ne yazık ki eski kafalı bir teknik adam... 10 kişilik bir blok halinde savunma ve hücum yapmak yerine öndekiler ve arkadakiler tarzı eski moda bir oyun anlayışla Beşiktaş’ı çağın gerisinde bir tarza sürüklüyor.

Fazla hücumcuyla ofansif oynanır, fazla savunmacıyla iyi savunma yapılır diye bir şey günümüz futbolunda yok. Ben Beşiktaş’ın uzun yıllardır çok kötü futbol oynadığı maçlar gördüm ancak atak devamlılığından ve pas kalitesinden bu kadar yoksun olduğuna hiç tanıklık etmedim.

BEŞiKTAŞ BÖYLE OYNAMAMALI

İkinci yarıda Vincent Aboubakar ve Rachid Ghezzal çıktıktan sonra top rakip yarı sahada hiç kalmadı. Başakşehir’in %71 topa sahip olarak oynadığının da altını çizersek Beşiktaş’ın saha içinde ne kadar çok acı çektiğini de ortaya koyabiliriz. Ayrıca bu oran ikinci yarıda %73’e 27 olarak Başakşehir lehine idi.

Beşiktaş gibi büyük bir kulüp bu kadro kalitesiyle böyle bir futbol oynamaz. Ligde zaten 3’üncülük iddiası dışında üzerinde herhangi bir baskı yokken Portekizli teknik adamın seçtiği bu oyunu bundan sonra değiştirmesini de beklemek iyimserlik olur. Santos geleli 3 ay oldu ve oyun gelişmiyor, umut vermiyor.

Yazının Devamını Oku

Çılgın bir maçtı

18 Mart 2024
Bize bu harika mücadeleyi izleten iki takıma da teşekkürler.

Sezonun en çılgın maçı oldu. 7 gol, kalelere atılan toplam 37 şut, futbolun barındırdığı her türlü aksiyon dünkü maçta vardı. Bunda Kasımpaşa’nın sürekli rakip kaleyi düşünen oyun anlayışı da etkendi.

Süper Lig’in Fenerbahçe ve Galatasaray’dan sonra en çok gol atan 3’üncü takımı olan Kasımpaşa, İstanbulspor’dan sonra da en çok gol yiyen ekibi.

GALATASARAY'A 20 ŞUT ATTILAR

Yüksek tempoyla orta alanların çok hızlı ve kolay geçildiği maçta Galatasaray, kalesine en çok şut atılan 90 dakikayı oynadı. 20 şut atan Kasımpaşa, sarı kırmızılılara çok zor anlar yaşattı. Galatasaray son 10 dakika hariç oyunun kontrolünü bir türlü ele geçiremeyince sık sık geriye koşmak zorunda kaldı.

Bunda Davinson Sanchez’in yokluğu en önemli etkendi. Alan daraltamayan Galatasaray’ın takım boyunun uzaması Kasımpaşa’nın işine geldi. Her ne kadar fiziksel olarak tam hazır olmasa da tecrübesi ve pozisyon bilgisi ve vuruş tekniği ile Mauro İcardi, maçın kilidini açan oyuncu oldu.

MERTENS SORUMLULUK ALDI

37 yaşındaki Dries Mertens, sorumluluk aldı, attı, attırdı. Son bölümde Okan Buruk, rakibi 10 kişi kaldıktan sonra gereken riskleri alarak, elinde avucundaki tüm ofansif futbolcuları sahaya sürdü ve bunun da karşılığını aldı. Kasımpaşa, 80 dakikasını harika oynadığı bir maçı bireysel ve basit hatalarla kaybederken, Galatasaray, eksiklerle çıktığı ve oyun bakımından unutması gereken bir günde yıldızlarıyla olağanüstü bir galibiyet elde etti. Sözün özü: bize dün bu maçı izleten iki takıma da teşekkürler. Sezonun en fantastik maçıydı.

Yazının Devamını Oku

Kaybetmeye alıştılar

17 Mart 2024
Santos ile 11. maç ve gelişen, yukarıya doğru tırmanan bir oyun henüz yok.

Beşiktaş, şartlar ne olursa olsun iç sahada dünkü maçın ikinci yarısındaki gibi oynar. Kazanır, kaybeder ama sürekli golü düşünür, arar. Fernando Santos, nedense hiçbir maça pres ile başlamıyor ve Beşiktaş, erken geriye düşüyor. Bunun üstüne de gereken reaksiyonu gösteremeyip maçları kaybediyor.

Dün ilk kez ikinci yarıda bir reaksiyon gördük siyah beyazlı takımdan. Ayrıca Portekizli teknik adam da ilk kez risk aldı ve ikinci yarıya Daniel Amartey’i çıkarıp Jackson Muleka ile başladı. Milot Rashica forvet arkasına geçti. Beşiktaş’ın hücumdaki etkinliği ve pozisyonları artarken Antalyaspor kalecisi Helton Leite’nin kurtarışları; Veysel Sarı’nın kritik hamleleri Beşiktaş’ın golleri bulmasını engelledi.

RASHiCA MÜKEMMEL OYNADI AMA...

Dün Milot Rashica’yı çok beğendim. Çok çalıştı, sorumluluk aldı. Dün mükemmel oynadığı bir maçın sonunda sol ayağı kayıp topa 2 kez temas ettiği için gol iptal edildi.

Beşiktaş dün ilk yarı yenilmeyi, ikinci yarıdaki oyunuyla da kazanmayı hak etti. Ancak Beşiktaş gibi bir takımın üst üste üç maçtan da puansız ayrılması kabul edilemez.

Bu arada Beşiktaş ne kadar kötü durumda olursa olsun VAR hakemlerinin keyfi kararlar ile sürekli siyah beyazlıların aleyhine çalışması da normal bir durum değil.

Fernando Santos ile 11’inci resmi maç ve gelişen yukarıya doğru tırmanan bir oyun henüz yok.

Yazının Devamını Oku