Güntekin Onay

İlk yarı çok kötü, ikinci yarı iyi

20 Şubat 2024
Santoslu Beşiktaş tüm maçların ilk yarılarında topun arkasında bekliyor.

Beşiktaş, ilk 45 dakikada topu Konyaspor’a bırakarak oynadı. Fernando Santos lig ve kupada tüm çıktığı maçlarda karşılaşmaların ilk yarılarında topun arkasında bekleyerek oynuyor. Bu anlayış izleyenleri mutlu eder mi? Özellikle de iç sahada? Sanmıyorum. Lakin, emniyetli ve skor odaklı bu oyunla gol pozisyonu üretmekte zorlanırken, son 3 maçtır da kalesinde gol görmüyor.

BU FUTBOL TATMiN EDER Mi? 

Konyaspor, ligde sondan 2’nci sırada, geçen hafta Beşiktaş’ın rakibi olan Kayserispor da düşme hattındaydı. Beşiktaş’ın bu rakipler karşısında kalesini gole kapaması çok doğal. Daha güçlü rakiplere, topu daha iyi kullanan takımlara karşı bu anlayış ile kalesini gole kapatabilecek mi? Bunu zaman gösterecek.

AL-MUSRATi KALiTESiNi GÖSTERDi

Dün, yeni transferlerden AlMusrati kalitesini net bir şekilde gösterdi. Çok hızlı düşünen, teknik kalitesi yüksek, ikili mücadelelerde yere sağlam basan iyi bir oyun kurucu. Muci ise çok hareketli, sürekli kafasında rakip kale var. Yetenekli ama fiziksel ve mental olarak gelişmesi gerekiyor. Toplam 8 kez şu atan Arnavut futbolcu biraz daha asist odaklı olmalı. Ancak 22 yaşında bir oyuncunun taraftarın önüne ilk kez çıktığı bir maçta kendisini ispat etme duygusu ile oynaması doğal.

MASUAKU BÜYÜK KATKI YAPTI

Masuaku döner dönmez kalite ve tecrübesiyle büyük katkı yaptı ve hepsinden önemlisi Dün 18 yaşındaki Semih, yine parladı golünü attı, etkili oynadı.

Son oarak İlk yarıdaki oyuna kesinlikle “hayır”. Ancak 2’nci devre rakibe hiç şans tanımayan 2 gol atan ve pozisyonlar bulan Beşiktaş’a “evet”.

Yazının Devamını Oku

Fenerbahçe ikinci yarı karakter koydu

18 Şubat 2024
Rizespor karşısında kazanılan 3 puan İsmail Kartal’ın radikal hamleleri ile geldi.

Futbolda bazen rakipler ile olduğu kadar hava koşulları ve zeminle de mücadele edersiniz. Dün iki takım için de bu durum söz konusuydu Rize’de. Maçın ilk yarısında sahada istediklerini yapamayan Fenerbahçe, hücumda üretemediği gibi savunmada da açıklar verdi. İsmail Kartal, radikal bir değişiklik yaparak ikinci yarıya haftalardır performans olarak son derece yetersiz olan Szymanski ve Krunic’i oyundan çıkartıp Mert Hakan ve İrfan Can Kahveci’yi sahaya sürdü.

DEĞiŞiKLiKLER ATEŞLEDi

Bu sahanın oyuncusu olmayan ve bekleneni veremeyen Cengiz’in yerine de Serdar Dursun, Dzeko’nun yanında ikinci santrfor olarak görev aldı. Bu değişiklikler Fenerbahçe’nin saha içindeki kazanma arzusunu ve enerjisini yukarıya çekti. İrfan Can’ın kattığı kalite ve yaratıcılık ile oyun gücünü de yakaladı. 1 gol 1 asist ile yıldızlaşan İrfan Can maçın yıldızı olurken Mert Hakan ve Serdar da skora katkı yaptılar.

DÖNÜM NOKTASI OLABiLiR

Dün Rizespor karşısında alınan bu 3 puan İsmail Kartal’ın radikal hamleleri ile geldi. Nasıl Samsunspor ve Alanyaspor beraberliklerinde İsmail Hoca’nın değişiklikleri eleştirildi ise dün de alkışı haketti. Saha koşulları ve oyun bu kadar kötü iken 1-0 yenik durumda soyunma odasına giden bir takımın bu olumsuzluklara rağmen maçı çevirmesi dönüm noktası olabilir.

Dün Fenerbahçe ikinci yarıda hem mücadele gücünü artırdı hem de daha doğru bir oyunla yüksek toplara yöneldi. Rize’de alınan bu galibiyet sezonun belki de en değerlisi. Rizespor ise iyi oynadığı bir maçta basit hatalarla maçı kaybetti.

Yazının Devamını Oku

Santos oyun anlayışını değiştirmeli

13 Şubat 2024
Beşiktaş, dün yine hücumda hiç heyecan vermeyen bir futbol oynadı.

Son 5 maçın 4’ünde gol atamayan siyah beyazlılar’ın 10 maçtır kazanamayan Kayserispor karşısında gol beklentisi sadece 0.21 olarak gerçekleşti. Fernando Santos döneminde her geçen maç geriye giden bir hücum oyunu var. Özellikle Türkiye Kupası’ndaki Antalyaspor maçı dahil ilk yarılarda rakip kaleyle hiç işi olmayan bir Beşiktaş izliyoruz. Bu tablonun kadro kalitesi ve eksiklerle ilgisi yok. Fernando Santos’un oyun anlayışı bu. Ayrıca Jackson Muleka forvet arkası, Erenst Muci sağ kanat oynadı ve gerçekten de anlam veremedik.

MUCi OFANSiF OLARAK TAKIMIN EN VERiMLi iSMiYDi 

Beşiktaş’ta yeni transferlerden Ernest Muci, çok az hücum yapan bir takımda ofansif olarak en verimli ve rakibi tehdit eden isimdi. Al Musrati, pas kalitesi ve pozisyon bilgisi yüksek deneyimli bir oyuncu, Joe Worrall ise topu oyuna sokmakta maharetli görünmedi ama yüksek toplarda ve ikili mücadelelerde defansif aksiyonlarda başarılıydı.

BEŞiKTAŞ’IN EN iYiSi KALECi MERT GÜNOK’TU

Dün Kayserispor karşısında ofansif anlamda çok etkisiz görünen Beşiktaş’ta sahanın hiç tartışmasız şekilde en iyisi kaleci Mert Günok idi. Beşiktaş sadece dün değil haftalardır hücumda çok etkisiz. Trabzonspor maçı dışında son 5 maçın 4’ünde gol atamadı. Trabzonspor karşısında da Semih Kılıçsoy’un bireysel becerisiyle gelen goller vardı. Fernando Santos acilen mentaliteyi değiştirip, daha ofansif bir oyuna yönelmeli. Çünkü bu oyun büyük takım oyunu değil.

Yazının Devamını Oku

Pazar Semih, dün Muleka

9 Şubat 2024
Beşiktaş, ilk yarıda top ayağında iken o kadar etkisiz ve yetersizdi ki, Antalyaspor, sadece 1 kez faul yaptı. O da bir hücum faul idi.

Top ayağında iken rakibi tehdit edecek hiçbir şey yapmayan siyah beyazlılar top Antalyaspor’un ayağında iken rakibin oynamasına izin verdi. İlk 45 dakika topla oynama oranı ev sahibinin lehine %64’e 36 Antalyaspor lehine idi. Maçı izlemeyen ve Türk futbolunu tanımayan bir yabancıya sorsanız “hangisi büyük takım?” diye hiç düşünmeden cevabı ‘Antalyaspor’ olurdu.

SEMİH KANAT, RASHICA FORVET

Bir başka anlam veremediğimiz nokta; son Trabzon maçında bireysel becerisiyle 2 gol atan santrfor Semih, sağ kanatta görev yaparken, sağ kanat oyuncusu Rashica, Cenk Tosun’un yanında forvet pozisyonunda idi. 2’nci yarıya Rebic ve Umut Meraş’ı çıkartıp yerlerine genç Emrecan ve Muleka’yı sahaya süren Fernando Santos’un bu değişiklikleri de takımın oyununa olumlu etki edecek hamleler olmadı.

SANTOS ÇOK MUHAFAZAKAR

Umut Meraş yetersiz, gole yönelik hata yaptı. Buraya kadar tamam ama yaratıcı bir teknik adam Joe Worrall’ı stopere koyup, Zaynutdinov’u sol beke çekerdi. Portekizli teknik adam o kadar muhafazakâr bir zihniyete sahip ki bunu dahi düşünemedi. Emrecan Terzi de ne yazık ki henüz bu seviyenin oyuncusu değil. Kuvvetlenip daha fazla süre alınca daha iyi olacak. 2’nci yarıda ilk devre oyunun hakimi olan Antalyaspor, oyunu kendi yarı sahasında kabul etmeye başladı ve Beşiktaş’ın baskısı oluştu. Sahanın siyah beyazlı takım adına en etkili ismi Rashica’nın mükemmel ortasıyla Muleka skoru eşitledi ve golün getirdiği moralle siyah beyazlılar daha etkili oynamaya başladı. Cenk’in harika pasıyla gecenin kahramanı Muleka bir kez daha sahne aldı ve Beşiktaş’a turu getiren gole imza attı.

SON 30'DA KARAKTER KOYDU

Dün son 30 dakika maça iyi karakter koyan siyah beyazlılar zor bir maçtan turu koparmayı başardı. Zaynutdinov, Necip, Rashica, Amartey ve Muleka, Beşiktaş’ın en iyileriydi. Gedson ve Cenk de çok çalıştılar. Antalyaspor ise avuçlarının içindeki turu 2’nci yarıdaki pasif oyunuyla adeta Beşiktaş’a teslim etti.

Yazının Devamını Oku

Semih Kılıçsoy böyle istedi

5 Şubat 2024
Son üç maçlarını kazanamamış iki takımın kritik mücadelesinde kara bulutları dağıtan Beşiktaş oldu.

İki ekip de emniyetli bir oyun başlangıcı tercih ederken Beşiktaş’ta Fernando Santos, savunmanın önünde Daniel Amartey’i kullandı. Çıplak gözle ilk kez izleme şansı bulduğum Daniel Amartey’in pozisyon bilgisi yüksek, ağır olmasına rağmen savunma yönü kuvvetli ve dün çok iyi bir maç çıkardı.

BAHTİYAR-NECİP İKİLİSİ HATASIZDI

Savunmada Bahtiyar Zaynutdinov-Necip Uysal ikilisi hatasız oynarken; Gedson Fernandes ve Milot Rashica çok çalıştılar. Ancak genel anlamda yüksek oyun disiplini ile oynayan ve iyi alan daraltan Beşiktaş’ın top ayağında iken yaratıcılık sorunları devam ediyor. 18 yaşındaki Semih Kılıçsoy, 2 harika golle maçın yıldızı olurken, onun dışında Trabzonspor savunmasını zorlayan tek oyuncu Milot Rashica idi. Rachid Ghezzal ve Cenk Tosun tüm iyi niyetlerine rağmen fiziksel olarak istenen düzeyde değil.

VISCA DIŞINDA KALİTELİ OYUNCU YOK

Trabzonspor'a gelince... Bordo mavili takım özellikle ilk yarıda Beşiktaş’a oranla derli toplu görünmesine rağmen hiç pozisyon üretemedi. Trabzonspor’da sahada Edin Visca dışında kaliteli oyuncu yok. Trezeguet de çok istikrarsız. İkinci yarı Mısırlı oyuncuyla kaçan 2 net fırsat da kontratak hücumlarıyla geldi. Dün Semih Kılıçsoy dışında üzerine çok da fazla konuşulacak bir maç olmadı. Beşiktaş, kazanma arzusu ve oyun disiplini ile krizdeki rakibini geçerken siyah beyazlıların iyi futbol oynadığını söylemek iyimserlik olur. Arthur Masuaku ve Vincent Aboubakar takıma katılııp, Rachid Ghezzal da hazır olunca Beşiktaş’ın hücum gücü daha da yukarıya çıkacaktır.

Yazının Devamını Oku

Cengiz attı, takım savaştı

4 Şubat 2024
Antalyaspor, ligin bileği en zor bükülen takımlarından biri ve Fenerbahçe’nin Antalya deplasmanında bu kadar zorlanması sürpriz olmadı.

Özellikle ilk 30 dakikalık bölümde Antalyaspor’un ön alan baskısı karşısında sarı lacivertliler çok bocaladı. Arzu ettiği pas bağlantısını kuramadı ve çok top kaybı yaşadı. İlk yarının son 10 dakikasında Antalya ceza alanına daha kalabalık giden Fenerbahçe, özellikle Dusan Tadic ile etkili oldu.

Sezon en değerli gollerinden birini attı

Devrede bitime 4 dakika kala Cengiz Ünder’in harika golüyle pozisyon üretmediği maçta 1-0 öne geçti. Gerçekten de Cengiz Ünder, sezonun en değerli ve önemli gollerinden birini attı. İkinci yarıda da oyun üstünlüğünü ele almakta zorlanan Fenerbahçe skoru koruma amaçlı bir kurgu ve mantaliteyle sahadaydı. Başta İsmail Yüksek, Ferdi Kadıoğlu ve Mert Müldür çok savaştılar.

Çağlar hazır değil, Djiku defansın en iyisiydi

Çağlar Söyüncü tam hazır değil, Alexander Djiku ise yerinde müdahaleleriyle savunmada takımına çok yardımcı oldu. Dün Fenerbahçe’nin kalitesi dışında savaşçı kimliğini de gördük. Son bölümde İsmail Kartal yaptığı değişikliklerle hem skoru tutmak istedi hem de Michy Batshuayi ile golü düşündü. Nitekim Leonardo Bonucci’nin uzun pasında Belçikalı golcüyle son anlara 3 puan için güvenli bir skorla girdi. Dün şampiyonluk yarışında Fenerbahçe için en kritik, en keskin virajlardan birisiydi. Sezon boyunca hep Edin Dzeko, Dusan Tadic ve Sebastian Szmansky’yi konuştuk ama son haftalarda hep Cengiz Ünder’i konuşuyoruz.

Fenerbahçe'yi tek başına 3 puana taşıdı

Dün de Cengiz Ünder Antalya deplasmanında resmen Fenerbahçe’yi 3 puana tek başına taşıdı. Zirve yarışında takımların zaman zaman zorlanması doğal. Asıl önemli olan zorlanırken de kazanabilmek. Fenerbahçe kazandı, zorlandı ama şu bir gerçek ki bir kez daha Fred’i aradı. Fred dönene kadar bu bocalama skora yansır mı? Onu kestirmek güç ancak oyun gücünü etkilemeye devam edecek.

Yazının Devamını Oku

300 dakikadır gol yok

29 Ocak 2024
Santos hâlâ Beşiktaş’a parlak ve yaratıcı fikirlerle dolu bir dokunuş yapamadı.

Beşiktaş, 3 maçtır gol atamıyor. Uzatmalarla birlikte 300 dakikaya tekabül ediyor bu süreç. Ligin en çok gol yiyen takımı Pendikspor’a atamadı. Krizdeki tüm yıldızları takımdan ayrılmış 10 kişi oynayan Adana Demirspor’a atamadı, dün de Sivasspor deplasmanından eli boş döndü. Bu durumu izah etmek kolay değil.

FERNANDO SANTOS TAKIMI AYAĞA KALDIRAMADI

Futbolda bireysel performanslar ve kalite önemli bir unsur ancak hücumda en önemli parametre, hareketlilik ve rakip ceza alanında çoğalmak. Takım halinde birlikte hücum edebilmek... Beşiktaş’ta bunların hiçbirisi yok.

Ne yazık ki realite Fernando Santos’un bu takıma parlak ve yaratıcı fikirler ile dolu bir dokunuş yapamadığı. Mental olarak çökmüş oyuncu grubunu ayağa kaldıramadığı... Halbuki Serdar Topraktepe takımın başında çıktığı maçlarda bunu yapmıştı.

SERKAN TOKAT PENALTIYI NEDEN iPTAL ETTiRDi?

Dün kaleci Ersin Destanoğlu’nun yediği hatalı gol Sivas’ın skoru korumak için maç boyunca savunmada kalmasını sağladı ve zaten pozisyon üretme konusunda sorun yaşayan Beşiktaş bu kilidi açamadı.

Bir paragraf da maçın VAR hakemi Serkan Tokat için. Ali Şansalan’ın çaldığı penaltıyı iptal ettirmek için neden VAR’a davet etti? Protokole göre penaltı olmadığını, hiç temas olmadığını net delille ortaya koyması gerekiyor.

Beşiktaş, kötü oynuyor, zor günler geçiriyor ancak 2 maçtır hakemlerin verip vermediği kararlar da izaha muhtaç.

Yazının Devamını Oku

İzahı yok

24 Ocak 2024
Fernando Santos ve ekibi sanırım Adana Demirspor’u yanlış değerlendirmiş.

Beşiktaş, ilk yarıda kendi evinde topun arkasında bekleyen ve rakibe pres yapmayan bir anlayışla sahadaydı. Öyle ki ilk 30 dakika geçildiğinde Adana Demirspor %60’a 40 topla oynamıştı. Kendi evinde oynadığı bir maçta pres yapmamak ve rakibin insiyatifi ele almasına izin vermek tamamen Fernando Santos’un tercihiydi.

Tablo o kadar acı ki geçen hafta sonu ligin en çok gol yiyen takımına gol atamayan Beşiktaş, dün ikinci yarıda 40 dakika 10 kişi oynayan kolu kanadı kırık Adana Demirspor’a gol atamadı. Bu üzerinde düşünülmesi gereken bir durum.

ANTE REBiC OYUNA DAHA ÖNCE GiRMELiYDi

Dün Adana Demirspor, 10 kişi kaldıktan sonra yapılan ofansif hamlelerde geç kalındı. Ante Rebic daha önce girmeliydi. Girdikten sonra da tek sorumluluk alan o idi. Ayrıca takımın seyirciyi heyecanlandıran tek oyuncusu Semih Kılıçsoy sahada kalmalıydı. Zaten hiç çıkamayan rakip karşısında gol için daha fazla risk alınmalıydı.

Kadro kalitesi ve eksikler üzerinden değerlendirmek bir yere kadar. Ligde 45 gol yemiş bir Pendikspor ve 7-8 oyuncusu ayrılmış 10 kişi Adana Demirspor’a gol atamamış olmak bu durumun açıklaması değil. Fernando Santos ve ekibi sanırım Adana Demirspor’un puanına bakarak tanımadığı rakibi yanlış değerlendirmiş. Dünkü oyunun tek izahı bu olsa gerek.

Yazının Devamını Oku