Güntekin Onay

Beşiktaş ruhu ve kültürü budur

10 Ocak 2024
Santos’un tribünde oturması dahi oyuncuların silkinmesi için yeterli oldu.

Yeni teknik direktör Fernando Santos’un tribünde oturması dahi Beşiktaşlı oyuncuların silkinmesi ve kendilerine çeki düzen vermesi için yeterli oldu. Her şeyden önce sahada çok disiplinli bir siyah beyazlı takım vardı.

Formayı gerçek anlamda hak eden, sorumluluk sahibi bir oyuncu grubunun varlığı bu oyunu ve skoru getirdi.

Bu sezon ilk kez 11’de oynayan Tayyip Talha Sanuç ve yanında oynayan Bakhtiyar Zaynutdinov arkalarında kaleci Mert Günok, kusursuz oynadı.

19 yaşındaki Demir Ege Tıknaz, oyun zekası ve tekniği ile bu formayı hakettiğini gösterdi.

Amir Hadzıahmetovic, 8 numara pozisyonda çok daha verimli.

Milot Rashica da hem savunmada hem de hücumda faydalıydı.

SEMiH, SERGiO AGÜERO GİBİ

18 yaşındaki Semih Kılıçsoy, dün 2 gol 1 asistle yıldızlaştı. Yaşına göre çok kuvvetli. Stili Sergio Agüero’yu andırıyor. Sergio Agüero 18 yaşındayken Atletico Madrid’de bu kadar etkili ve güçlü değildi.

Yazının Devamını Oku

Beşiktaş nereye koşuyor?

6 Ocak 2024
Hasan Arat ve futbolu yönetenler acil ama doğru kararlar almalı.

Beşiktaşlı futbolcular sahaya sanki dostluk maçı oynuyormuş temposunda başladı. Eksiklerine rağmen Kasımpaşa, ilk dakikadan itibaren daha istekli ve kazanma arzusu ile oynayan taraf idi. Kaleci Mert Günok’un 2 kritik kurtarışı olmasa konuk ekip daha önce de üstünlük sayısına ulaşabilirdi.

Beşiktaşlı futbolcular o kadar dağınık ve birbirine uzaktı ki gerek ofansif, gerekse defansif anlamda bu tablodan iyi bir futbolun çıkması mümkün değildi. 90 dakikanın hiçbir bölümünde oyunun kontrolünü dahi ele alamadı siyah beyazlılar.

SANTRFOR VE STOPER YOK

Santrfor ve stoper pozisyonları günümüz futbolunda o kadar önemli ki, takım boyu ve orta alan ile bağlantı açısından bir futbol takımının sahadaki gücünü belirleyici en önemli etken.

Dün Beşiktaş 11’inde sahada stoper ve santrfor yoktu. Jackson Muleka, top tutamıyor, pas bağlantısı kuramıyor ve hemen hemen her kararı yanlış.

Beşiktaş’ın dünkü kadrosunun kalitesi tartışılabilir ama asıl vurgulanması gereken; sahada ortaya konan mücadeleni seviyesi ve disiplinden uzak, başıboş görüntü ortaya koyan oyuncu grubu.

Beşiktaş’ın gidişatı hiç iyi değil. Rıza Çalımbay ile yollar ayrılalı 2 hafta oldu ve henüz takımın başında bir teknik adam yok. Başkan Hasan Arat ve futbolu yönetenler, acil ama sakin ve doğru kararlar ile bu kötü gidişe dur diyecek tedbirleri almalı.

Yazının Devamını Oku

Karakter, reaksiyon ve dokunuş ile

26 Aralık 2023
Rıza Çalımbay’ın suçladığı sahadaki ve saha dışındaki oyuncu grubu ‘Biz karakterli futbolcularız’ mesajını verdi.

Beşiktaş, kadro zaafiyetine rağmen dün Hatayspor karşısında ilk dakikadan itibaren kazanma kararlılığını ve arzusunu ortaya koydu. Serdar Topraktepe’nin sahaya sürdüğü 11’de Zaynutdinov stoper, Amartey defansif orta saha, Hacıahmetovic oyun kurucu olarak, Muleka ise santrfor pozisyonunda oynadı. Bu dokunuşlar hem takımın hem de görev alanı değişen bu futbolcuların performansını yukarıya çekti. Haftalardır yazıyorum, söylüyorum.

Cenk, iyi niyetiyle her şeyini ortaya koyuyor ama fiziksel olarak kesinlikle 90 dakika oynayacak durumda değil. Serdar Hoca da bunun bilincinde olacak ki Cenk’i yedek soyundurdu. Ön alanda oynayan Rashica-Muleka-Semih 3’lüsü ciddi bir dinamizm yarattı.

Hacıahmetovic gerçek pozisyonunda oynayınca adeta “ohh be” diye haykırdı. Salih son derece çalışkan ve verimliydi. Ancak herşeyden önce perşembe akşamı Rıza Çalımbay’ın suçladığı sahadaki ve saha dışındaki oyuncu grubu “Biz karakterli futbolcularız” mesajı verdi. Gedson, Noel olmasına rağmen kendi isteğiyle takımla Mersin’e gitti.

İkinci golden sonra futbolcular sakatlanan Chamberlain’in formasını kameralarla paylaştı. Bunların hepsi bir mesajdı. Eleştirilen Mert de harika bir maç çıkarttı.

HOŞ GELDiN SEMiH 

2005 doğumlu Semih çok iyi bir savunma arkası koşusuyla güzel bir gole imza attı. Bu gol ile birlikte Süper Lig kariyerinde uzun yıllar Beşiktaş’a hizmet edebileceğini gösterdi. Yaşına rağmen fiziksel olarak iyi durumda. Deneyim kazandıkça, özgüvenini yükselttikçe ve çalıştıkça çok daha iyi olacaktır.

Yazının Devamını Oku

Derbi değil ıstırap

25 Aralık 2023
Bırakın güzel oyunu sadece faul, itiş kakış ve sürekli duran bir maç izledik. 

Her 2 takım da derbide sınırsız faul yapma özgürlüğüne sahipti. Toplam 45 faul yapıldı. Futbol adına ise bu kadar çok duran ve maksatlı bir şekilde faul yapılan bir maçtan gol beklemek ise iyimserlikti. Hakem Arda Kardeşler istisnasız her ikili mücadeleye faul çaldı.

OYNATMA, BOZ TAKTiĞi

Önceki gün Atletico Madrid-Sevilla maçını izledim. Atletico Madrid toplam 12 faul yapıp 7 sarı, 1 kırmızı kart gördü. Basketbolda bile 5 faul alan oyuncu ihraç ediliyor. Faul hakkı dolunca her faule serbest atış cezası geliyor. Bizde ise yap yapabildiğin kadar. Oynatma, boz... Bir Anadolu takımı gelip de İstanbul’da böyle faullü strateji ile oynamasına izin verir miydi maçın hakemi? Taçlar ve oyuncu değişikleri hariç 45 kez duran bir oyun. Ne bekleyebilirsiniz ki bu tablodan?

2 TAKIM DA UYUTTU

Fenerbahçe 50 bin taraftarının önünde isabetli şut atmadan maçı bitirdi. İlk yarıda gol beklentisi sarı lacivertlilerin sadece 0.02 idi. Topa ise sadece %39 sahip olabildi. Fenerbahçe’nin bir iç saha derbisindeki “aman kaybetmeyeyim” duygusuyla oynaması, savunmaya odaklanması bence çok da kabul edilebilir bir durum değil.

YILDIZLAR HAYÂL KIRIKLIĞI

Galatasaray ise dengeli ancak daha çok topla oynayan takım görüntüsündeydi. Deplasmanda oynanan bir derbinin berabere bitmesinden rahatsızlık duymayacaklarını gösterdiler. Icardi son haftalarda çok kuvvetsiz ve fizik olarak yetersiz. Dün de stoperlerin arasında adeta boğuldu.

2 takımın da çok yetenekli futbolcuları var. Ancak bırakın güzel oyunu sadece faul, itiş kakış ve sürekli duran bir maç izledik. Tadic, Ziyech, Icardi, Dzeko gibi yıldızlar hayal kırıklığı yaratırken mücadeleci isimler öne çıktı. Milyonlarca futbolsever dünkü derbiden çok daha fazlasını izlemeyi hak ediyor.

Yazının Devamını Oku

Böyle gitmez

22 Aralık 2023
Beşiktaş'ta radikal değişiklikler şart! Kadro dışı kararları gözden geçirilmeli.

Beşiktaş ilk yarıda çok olumsuz bir görüntü ortaya koydu dün. Basit top kayıpları, orta alanda bağlantı eksikliği, kopuk ve dağınık bir futbol izledik siyah beyazlılardan. Alan daraltma ve etkili bir pres de yoktu. Semih Kılıçsoy ve Jackson Muleka kanat oyuncusu olmadıkları için kenarlardan hiç tehlike gelmedi. Omar Colley’in takipçiliği ve sezgisiyle atılan golün ardından da özellikle hücumda hiç parıltı göremedik.

GEREKSİZ, HEDEFSİZ, ANLAMSIZ

Alanyaspor hücumlarında ikinci topları almakta zorlanan Beşiktaş, Daniel Amartey’in bireysel hatasıyla da kalesinde golü gördü. Gereksiz, hedefsiz ve anlamsız uzun toplarla çıkma düşüncesi de Beşiktaş’ın oyununu olumsuz etkiledi. Santrfor pozisyonunda Vincent Aboubakar veya Wout Weghorst gibi bir oyuncunuz yoksa Cenk Tosun’a atılan uzun toplarla hücuma çıkmaya çalışmak da son derece yanlış bir tercih idi.

LIMA VE ERTUĞRUL ENGELLEDİ

Rıza Çalımbay ilk yarıdaki üretkenlikten uzak futboldan memnun kalmış olacak ki ikinci devreye değişiklik yapmadan başladı. Ante Rebic ve Milot Rashica oyuna girdikten sonra hücumda artan yaratıcılık ve hareketlilik pozisyonları getirse de Alanyaspor’da stoper Lima ve kaleci Ertuğrul Taşkıran’ın iyi performansları siyah beyazlılara golü getirmedi.

NEDEN MULEKA VE SEMİH?

Rıza Hoca, Milot Rashica ve Ante Rebic varken neden kanatlarda Jackson Muleka ve Semih Kılıçsoy ile başladı? Anlamak mümkün değil. Cenk Tosun’un da kötü oyunu da Beşiktaş’ın gol yollarında tıkanıklık yaşamasına yol açtı. Daniel Amartey’in 2 ve kaleci Mert Günok’un bireysel hatalarıyla da Alanyaspor sonuca gitmeyi başardı.

Beşiktaş’ta radikal değişiklikler şart. Kadro dışı kararları gerekirse bir daha gözden geçirilmeli. Bu kalite ligde kolay kolay maç kazanamaz. Beşiktaş’ta futbolu yönetenlerin takımı toparlamak için net kararlar alması şart. Çünkü böyle gitmeyeceği apaçık ortada.

Yazının Devamını Oku

Derbi öncesi zor gelen 3 puan

21 Aralık 2023
Icardi’ye bir terapi şart. Böyle oynarsa Galatasaray’ın Kadıköy’de işi zor olur.

Galatasaray, bu sezonun iç sahada en çok bocaladığı maçını oynadı. Oyunun genel anlamda hakimi olmasına rağmen sarı-kırmızılar dün 2 temel sorun yaşadı saha içinde. Bunlardan ilki, Icardi’yi rakip ceza alanında topla buluşturamamak idi. Gerçi bunda Arjantinli golcünün çoğu pozisyonda ağır kalması ve hareketsizliğinin de etkisi vardı.

2. TOPLARI DA ALAMADI

Galatasaray’ın bir diğer sorunu ise ataklarda kaybedilen topların ardından 2’nci topu almakta zorlanmasıydı. Düşük enerji ve tempo, yoğunluğu olmayan bir pres de zaman zaman Fatih Karagümrük’ün kendi yarı sahasından kolay çıkmasını sağladı.

Kerem Aktürkoğlu’nun istekli oyunu; Sacha Boey ve Torreira’nın istikrarlı şekilde kendi standartlarında kalmaları, özellikle de Kerem Demirbay’ın da ilk yarıdaki performansı Galatasaray açısından sevindirici olan idi.

MERTENS-iCARDi KAYIPTI

Mertens ve Icardi’nin hayal kırıklığı yaratan performansları sarı kırmızıların hücumdaki üretkenliğini de etkiledi. Öyle ki Icardi hiç ikili mücadele kazanamadı ve maç boyunca rakip ceza alanında sadece 5 kez buluşabildi. Kopenhag maçı sonrası, Fenerbahçe derbisi öncesinde dünkü kötü oyun normal kabul edilebilir. Ancak son dakikada kaleye giden topa dokunup golün geçersiz olmasını sağlayan Serdar Dursun’un bu hamlesi ile Galatasaray 3 puanın sahibi olduğu için şanslıydı.

Derbi için Icardi’ye bir terapi şart. Arjantinli golcü böyle oynarsa Galatasaray’ın Kadıköy’de işi zor olur.

Yazının Devamını Oku

Genç Kartal’ın zafer gecesi

15 Aralık 2023
Eminim ki Beşiktaşlılar bu sezon takımlarıyla ilk kez bu kadar gurur duymuştur.

Bir futbol takımının 17 oyuncusunun eksik olması tarihte görülmüş bir şey değil. Beşiktaş, bu şartlarda Zürih’te Lugano’nun karşısına çıktı. 2 takımın da gole yönelik, açık futbol sergilediği maçta kontrol genelde Beşiktaş’ta idi. Bunda Hadziahmetovic, Salih ve Oxlade-Chamberlain’den oluşan orta alanın etkisi büyüktü.

ERSiN BAŞARILIYDI

Stoper oynayan Bahtiyar Zaynutdinov’un geriden oyun kurma becerisine sahip olması da Beşiktaş’ın kurgusunu pozitif anlamda etkiledi. İlk yarının sonlarında gelen Cenk Tosun’un sol ayağıyla zor pozisyonda attığı gol ise birinci sınıf idi. Maçın genelinde zaman zaman Lugano’ya fırsatlar da verdik ancak bu şutların hepsinde kaleci Ersin başarılıydı.

GENÇLER PARILDADI 

Beşiktaş’ta dün forma giyen altyapıdan gelen genç oyuncular hem göz doldurdu hem de gelecek için umut verdi. Maça 11’de başlayan Emrecan Terzi, hiç sırıtmadı. Emrecan ilk profesyonel maçında alkışı hak etti. Son dakikada attığı golle Avrupa’nın dört bir yanından gelen gurbetçilerimizi gururlandırdı.

Oyuna sonradan giren Semih Kılıçsoy, belki çok net fırsatlardan yararlanamadı ama son derece etkili bir performans ortaya koydu. 16 yaşındaki Mustafa Hekimoğlu da fiziği ile ve tekniği ile dikkat çekti.

Dün hem prestij hem de ülke puanı açısından 17 eksikle alınan bu galibiyet ve 20 yaşın altındaki 6 futbolcunun forma giymesi çok değerliydi. Eminim ki zor günler geçiren Beşiktaşlılar dün bu sezon takımlarıyla ilk kez bu kadar gurur duymuştur.

Yazının Devamını Oku

Fenerbahçe oyun ve kalite farkıyla

10 Aralık 2023
Beşiktaş'ın evinde bu kadar yetersiz göründüğü başka bir derbi hatırlamıyorum.

Maç öncesinde İsmail Kartal’a sorsalar “Beşiktaş’ta kim oynamasın istersiniz?” diye herhalde Aboubakar derdi. Rıza Hoca tamamen Fenerbahçe’ye karşı tedbir amaçlı bir 11 sahaya sürdü. Ne hücum yapabildi, ne de savunma... Beşiktaş iç sahada bu anlayışla oynamaz. Orta alanda neden Necip? O bölgeye sertlik katsın diye. Kattı mı? Hayır. Sürekli alanını kaybetti. Ama Necip elinden geleni yaptı mı? Her şeyini iyi niyetiyle ortaya koydu ama Beşiktaş’ta formanın değerini bilmeyen, profesyonelliğin gereklerini yerine getirmeyen çok oyuncu var.

Beşiktaş orta alan oyuncuları 2 blok arasını kapatamadı ve Szmanski, Tadiç ve İrfan Can o bölgede cirit attı. Yenilen 3 gol var, direkten dönen top var, kaçan penaltı ve Fenerbahçe'nin net pozisyonları...

FARK YARATTILAR

Hadi savunmada tel tel döküldün, bu tercihlerle bu kadroyla hücum yapabildi mi Beşiktaş? Hayır. Neden Muleka? İnanılır gibi değil ama 80 dakika sahada kalıyor. Tercih edilen 11 mücadele edilsin diye. Ancak kalite diye bir realite var. Büyük takımları büyük yapan oyuncu kalitesi ve yıldız futbolculardır. Lakin Tadic, Szymanski, Dzeko ve Ferdi kaliteleriyle fark yarattı.

Beşiktaş, kalesinde 3 gol yemesine rağmen Mert devleşmese, Fenerbahçe yakaladığı fırsatların yarısını değerlendirse siyah-beyazlılar dün akşamki derbide çok daha ağır bir yenilgi alabilirdi.

Sahadaki kadro kalitesi farkı ortada ancak dün seçilen oyun Beşiktaş’ın ve büyük takımın iç sahada taraftarın önünde oynayacağı bir futbol değil.

HAKLI BİR ZAFER

F.enerbahçe çok haklı ve net bir derbi zaferi elde etti. Bu tartışılmaz. Dün 3 kez skora etki eden kritik VAR müdahaleleri olmasa hafta boyunca hakem skandallarının konuşulacağı bir derbi olacaktı. Uzun lafın kısası, Beşiktaş’ın evinde bu kadar yetersiz göründüğü bir başka derbi hatırlamıyorum..

Yazının Devamını Oku