Sevtap Çakmakçı
Sevtap Çakmakçı
Sevtap Çakmakçı

İkinci evlilik kararı çocuğa nasıl anlatılır?

Çocuğunuzdan izin alıyormuş gibi davranmayın.

Haberin Devamı

Boşanmış ebeveynler, çocuklarına yeniden evleneceklerini açıklamakta zorlanırlar. İkinci evlilik kararının çocuğu sarsmadan nasıl açıklanacağını, Psikolog Sevtap Çakmakçı anlattı.

Çocuklarına ikinci kez evleneceklerini duyurmakta boşanmış ebeveynlere zor gelebiliyor. Çünkü onlar da çok karmaşık duygularla çocuklarının karşısındadırlar. Bir yandan yeniden evlenmenin, yalnızlıklarına son verecek olmanın ve yeni bir düzen kuracak olmanın heyecanı içindeyken; diğer yandan doğru anlaşılamamaktan ve çocuklarının tepkisinden korkarlar.

Verilecek haber önemli bir haberdir. Bu nedenle haberin verileceği yer ve zaman doğru planlanmalıdır. Anne ya da baba rahatça kendilerini ifade edebilecekleri, çocuğun da tepkilerini rahatça verebileceği, sorularını rahatça sorabileceği sakin bir ortamda konuşmayı seçmelidir.

Çocuğun tepkilerine hazırlıklı olun

Konuşma esnasında baş başa olmaya özen gösterilmeli, özellikle yeni eşin aynı ortamda olmamasına dikkat edilmelidir. Anne ya da baba çocuklarının tepkilerine hazırlıklı olmalıdır. Çocuğun yaşına göre değişmekle birlikte bu haberi karşılamak ve kabul etmek zordur. Çünkü aslında her çocuk anne ve babasının yeniden birleşebileceği umudunu taşır. Başka birisinin seçilmiş olduğunu duymak sırf bu nedenle bile çocuğu sarsacaktır. Yine de erken çocukluk devresinde ve ergenlik döneminden sonra yeni eşi kabul çok daha sorunsuz olmaktadır.

Duygu sömürüsüne başvurmayın

Yeniden evlilik kararı anlatılırken sakin ve doğal davranılmalı. Anne ya da baba kesinlikle kötülenmemeli. Duygu sömürüsüne başvurulmadan, çocuktan izin alınıyormuş gibi davranılmadan, içtenlikle ve çocuğun yaşına uygun bir dille sadece karar duyurulmalıdır. Çocuğa da duygularını ifade etme hakkı vermeli, soruları varsa cevaplanmalıdır. Böyle bir karar büyük olasılıkla çocuk tarafından olgunlukla karşılanmayacaktır. Buna hazırlıklı olunmalıdır. Ayrıca çocuğun yeni eşe çabucak alışmasını beklemek de haksızlık olur. Süreci kısaltmak için acele etmek, yeni eşe anne ya da baba diye hitap etmesine zorlamak yanlış tutumlardır ve hiç işe yaramaz. Çocuklar ancak yeni evliliğin yolunda gittiğini, anne ya da babalarının huzurlu olduğunu, kendilerinin duyulup anlaşıldığını hissederlerse duruma alışmaları çok daha sorunsuz ve kolay olacaktır. Bunun için de zamana ihtiyaçları vardır. Ebeveyn ve yeni eş sabırla, anlayışla davranmalıdır. Ancak bu şekilde hiç kimsede kalıcı yaralar olmadan süreç barış içinde geçirilebilecektir.