Zehra Onar Şekerci
Zehra Onar Şekerci
Zehra Onar Şekerci

Kariyer mi çocuk mu? Her ikisi de mümkün mü?

Günümüz modern çalışma şartları kadının iş yaşamında daha fazla rol üstlenmesine olanak sağlamaktadır. Birçok kadın iş yaşamında kariyer yapmak için hayatındaki en verimli dönemi çalışarak geçirmektedir. Bu üretkenlik dönemi kadınların anne olması için de en uygun dönemlerdir aynı zamanda.

Haberin Devamı

Yumurta kapasitesi (rezerv) ve kalitesindeki azalma kariyer planları doğrultusunda anne olmayı öteleyen kadınların ileriki yaşlarda karşılaştığı en büyük problemlerdir maalesef. Kadın Hastalıkları ve Doğum/ Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Zehra Onar Şekerci, ileri yaşlarda çocuk sahibi olabilmeyi mümkün kılan yumurta dondurma yöntemi hakkında merak edilenleri sizler için anlattı. 

Biyolojik yaşınız ne kadar genç olursa olsun yumurtalıklarınız kronolojik yaşınıza uygun olarak değişime uğrar. Anne karnındayken belirlenmiş olan yumurta sayısı ergenlikle beraber menopoz sürecine kadar her ay belli bir sayıda tüketilir. Bu tüketim hızı özellikle 39-40 yaşından sonra ivme kazanarak daha da hızlanır. Sigaradan uzak durmak, hafif egzersizler, sağlıklı yaşam uygulamaları tüm vücudunuz gibi yumurtalıklarınıza da olumlu etki gösterir ancak bu doğal yumurtalık yaşlanma sürecini durdurabilmek söz konusu değildir maalesef.

Haberin Devamı

Peki kariyer mi, çocuk mu? Modern kadına dayatılabilecek en haksız seçimlerden birini barındırıyor bu soru aslında. Oysa gelişen tıbbi olanaklar doğrultusunda her ikisine birden sahip olma şansı söz konusu. Evet, zamanı ve yumurtalıklardaki yaşlanmayı durdurabilmek mümkün değil ancak yumurtalarınız için zamanı dondurabiliyoruz artık.

Kariyer mi çocuk mu Her ikisi de mümkün mü

Tüp bebek ve embriyoloji laboratuvar teknolojisindeki gelişmeler sayesinde yirmili ya da otuzlu yaşlarda dondurduğunuz yumurtalarınızla kırklı yaşlarınızda ya da kendinizi gebeliğe hazır hissettiğiniz herhangi bir zamanda anne olmanız mümkün. Üstelik yumurtalarınızı dondurmak için yumurtalıklarınızın zayıflamasını beklemeniz de gerekmiyor.

Adet döneminizde başlanıp yaklaşık 10-12 gün sürecek olan göbekten yapılan iğneler ile yumurtalıklarınız uyarılarak yumurta gelişimi desteklenir. Ve sonrasında çatlatma iğnesi yapılarak bu son iğneden yaklaşık 35 saat sonra yumurtalarınız ultrason eşliğinde toplanır. Yumurta toplama işlemi yumurta sayınıza göre değişmekle beraber 10-15 dakika sürmekte ve bu dönemde damardan uygulanan ilaçlar sayesinde uyuduğunuz için herhangi bir ağrı hissedilmemektedir. Ultrason eşliğinde yapılan bir işlem olup ameliyat vb tarzı bir uygulama değildir. İşlemden 2 saat kadar sonra günlük yaşantınıza geri dönebilirsiniz. Kasıklarda işlem sonrası hissedilebilecek sızlama tarzı hafif ağrılar için gerekirse ağrı kesici alabilirsiniz (aspirin benzeri kan sulandırıcı özelliği olan ağrı kesiciler önerilmemektedir). Yumurta sayısının kısıtlı olduğu kadınlarda gerekirse birden fazla kez yumurta toplama işlemi yapılarak yumurta havuzu genişletilebilir. Böylelikle ileriki yaşlarda gebelik şansı da daha fazla yumurta ile arttırılmış olur.

Tedaviye başlamadan önce bazı hormon ve kan tetkikleri yapılır ve yumurta kalitesini arttırmaya yönelik olarak bazı destek vitaminler kullanılabilir.

Haberin Devamı

AY AY GEBELİK HESAPLAMA