HPV sadece ünlüleri değil, herkesi tehdit ediyor!

HPV virüsü olan bir kişi tuvalete oturduktan sonra siz de eğer oturursanız hastalık size de bulaşabilir.

Haberin Devamı

Ünlü oyuncu Micheal Douglas, 2010'da geçirdiği gırtlak kanserinin nedenini HPV olarak gösterince herkez bir ağızdan aynı soruyu sormaya başladı. HPV nedir? HPV nasıl bulaşır? Tedavi yöntemleri nelerdir? Yaz aylarıyla birlikte herkes havuzlara akın edecek. Bu virüs tuvalet ve havuzdan bile bulaşabiliyor. Tuvalete oturmadan önce klozeti mutlaka dezenfektanla temizlersek bizim lehinize olacaktır.

HPV nedir?

HPV “Human Papilloma Virus”, genital bölge ve mukozalarda enfeksiyon yapabilen, condyloma acuminatum, adı verilen siğil şeklinde kitlelerin oluşumuna neden olan ve servikal kanserle ilişkili olduğu kesin olarak saptanmış bir virüstür. HPV’nin 100 civarında türü vardır. HPV’nin yaklaşık 20 türü genital enfeksiyonlara neden olmaktadır. Bazı tipleri elde ve ayaklarda siğillere neden olurken, bazıları da cinsel bölgede ortaya çıkan genital siğillere başka bir adıyla kondiloma yol açarlar.

Haberin Devamı

Belirtileri nelerdir?

HPV “Human Papilloma Virus”, bulaştıktan sonra 2-6 aylık bir kuluçka devresini takiben genital bölge ve&veya anüs etrafında sayıları ve büyüklükleri değişken siğillerin “kondilom” oluşmasıyla belirti verir. Belirtiler bireysel özelliklerden etkilenir ve özellikle erkeklerde tümüyle belirtisiz seyredebilir. Oral genital seks uygulamalarında ağız mukozasında da lezyonlar ortaya çıkabilir. Virüs bir kere vücuda girdiken sonra uzun yıllar sessiz kalabilir. Cinsel yönden aktif olan herkeste görülebilir ve birçok cinsel aktif kişi HPV için taşıyıcı olabilir.

HPV ile temas olup, bulaşma olduktan sonra mutlaka hastalık ortaya çıkmaz. Birçok kişide aslında HPV vücudan kendi savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirilir. Diğer bir olasılık ise virüsü alan kişide uzun süre hiçbir belirtinin ortaya çıkmamasıdır. Fakat bu durum hastalığı yaymayacağı anlamına gelmez ve ilişkide bulunduğu kişilere virüsü bulaştırabilir. Bu duruma sessiz enfeksiyon denilir. HPV’yi hiçbir belirti vermeden taşıyan kişilere de “portör” yani taşıyıcı adı verilir.

Virüs ne zaman kansere dönüşür?

Haberin Devamı

HPV virüsü, kadınların yüzde 90'ında zamanla kendiliğinden temizlenebiliyor. Yüzde 10'luk grubun vücudunda ise kronik enfeksiyon olarak kalır. Bu enfeksiyonlar rahim ağzı kanserine sebep olabilir. Teşhisi çok kolaydır ama hastalar genellikle geç dönemde geliyor. Hastalar akıntı, yanma ve kaşıntı gibi belirtilerin basit bir enfeksiyon olduğunu sanıp doktora gitmiyor. Teşhis koyduğumuzda genellikle hastalık ilerlemiş oluyor. Bunun için de modern tıp, bu hastalığın çok tehlikeli ama önlenebilir olduğunu söylüyor.

Nasıl bulaşır?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan birisidir. Genital bölgeyi enfekte eden HPV’ler temas yoluyla kolayca yayılırlar. Bulaşma için tam bir cinsel ilişki olmasına gerek yoktur. Enfekte olan cilt bölgelerinin birbiri ile teması ile de hastalık bulaşabilir.

Haberin Devamı

Çok nadiren cinsel yol dışında doğum sırasında anneden bebeğe geçebildiği ve kontamine eşyalardan, genel tuvalet, duş gibi hijyenik olmayan ortamlardan da bulaşabildiği bilinmektedir. Siğiller ortaya çıkıp tedavi edildikten sonra da, yeniden siğil çıkmadan geçen dönem ne kadar uzunsa bulaştırıcılık da o oranda azalmaktadır.

Şüpheniz varsa, Smear testi yaptırın

Smear testi; normal rahim ağzı hücrelerinin hangi düzeyde anormal değişikliğe uğradığını gösterir. Düzenli muayene ve smear testi ile değişiklikleri zamanında görülebilirse, uygun tedavi ile rahim ağzı kanseri önlenebilir.

Tedavi edilebilir mi?

HPV’nin kesin bir tedavisi yoktur ama ortaya çıkabilen patolojiler tedavi edilebilir. Virüs vücuda birkez girdiğinde ömür boyu burada kalır denilirken, günümüzde yapılan DNA incelemeleri HPV virüsüne ait genetik materyalin 6-24 ay içinde vücuttan tamamen atılabildiğini göstermektedir. Fakat kimde HPVnin kaldığı, kimde ise atıldığı belli değildir. Burada en önemli faktör kişinin bağışıklık sistemidir. HPV’nin en sık yol açtığı patoloji olan genital siğil yani kondilomlar yakılarak ya da dondurularak tedavi edilebilirler. Çok büyük boyuttaki siğiller ise bölgesel uygulanan kremler ile tedavi edilebilir.

Haberin Devamı

Dikkat edilmesi gerekenler

HPV virüsü olan bir kişi tuvalete oturduktan sonra siz de eğer oturursanız hastalık size de bulaşabilir. Havuz kenarlarında oturmuş HPV'li bir kişiden de size hastalık bulaşabilir. Ortak kullanılan havlularda, çamaşırlarda yeterince ve uygun koşullarda temizlik sağlanmamışsa, hastalık kolayca size de bulaşabilir.

Korunma yolları

Virüs oral ve anal seks de dahil her türlü cinsel ilişki, sürtünme yolu ile ilişki, ciltten cilde temas yolu ile bulaşabileceğinden cinsel yönden aktif olan kadın ve erkek herkes HPV enfeksiyon açısından risk altındadır. Prezervatif HPV’ye karşı tam koruma sağlamaz, enfeksiyon prezervatifin kapladığı alan dışında da bulunabilir ve ciltten cilde temas ile bulaşabilir.

Haberin Devamı

HPV’den korunmanın en etkili yolu riskli kişiler ile birlikte olmamaktır. Ama erkeklerin büyük bir kısmında HPV belirti vermediği ve genital siğil gözlenmediği göz önünde bulundurulacakolursa en azından genital siğil varlığı ve şüphesi durumunda cinsel ilişkiden kaçınmak gerekir. HPV enfeksiyonu taşıyan bir kişiyle cinsel ilişkide bulunmak mutlaka o kişide HPV’ye bağlı genital siğil çıkacağı anlamına gelmez. Burada virüsün genetik tipi ve kişilerin bağışıklık sistemi önem taşır. Kişiler arası farklılık nedeni ile bazı kişilerden bağışıklık sistemi HPV virüsü ile mücadele edebilir ve ortadan kaldırabilir ve virüs hiç bulaşmayabilir.

Kanserle mücadelede vücut savunma sisteminin güçlü olması da önem taşır. Bünyesi zayıf olanlara enfeksiyon daha kolay, bünyesi güçlü olanlara ise enfeksiyon daha zor bulaşır. Sigara kullanımı bu bölgenin beslenmesini, kanamasını bozduğu için kanser riskini artırabilir. Kesinlikle sigara içilmemeli. Havuç suyundaki beta karoten ile C ve E vitaminlerinin vücut savunma sistemini güçlendirerek, virüse karşı koruduğu biliniyor. Bunlar yüzde 100 kanseri önler diyemeyiz fakat koruyucu etkilerinin olduğu kabul edilmektedir.

Rahim ağzı kanseri aşısı

HPV aşıları virüs benzeri partiküller içeren en çok virüsün yaptığı etkiyi oluşturmaksızın yalnızca vücudan immün sistemini harekete geçirerek kişinin uzun süreli HPV’ye dirençli hale gelmesini sağlayan aşılardır. Bu aşıları vücutta var olan veya siğilleri ve virüsü yok etmez, tedavi etmez. Aşı sadece ileriki dönemde alınabilecek virüs tiplerinin vücuda alınmasını engellemek yani koruyuvu amaçlı yapılır. Bundan dolayı 9-26 yaş arasında olan ve cinsel ilişkide bulunmamış olan genç kızların rahim ağzı kanser aşı programına alınması büyük önem taşımaktadır.

HPV denilen virüsten uzak durmanın ilk yolu, tek eşliliktir. Diğer önemli nokta toplu yaşamın olduğu yerlerde her şeye dikkatle yaklaşmaktır. Bunları yaptığınız halde hastalığa yakalandıysanız, üzülmeyin ve moralinizi yüksek tutun. Kesin tedavisi olan ilaçlar olmamasına rağmen çeşitli takviyeler ile tamamen bu virüsten kurtulabilmek mümkündür. Her şey kendiniz içindir...

Yazarın Tüm Yazıları