Rehber köpekler görme engellilerin gözleri olmak istiyor

Rehber köpekler eğitimini ve engelli bireylerin hayatlarına nasıl dokunduklarını mutlaka okumuşsunuzdur. Ama ben bir rehber köpeğin görme engelli birinin hayatını nasıl değiştirdiğine bizzat şahit oldum.

Haberin Devamı

Rehber köpekler eğitimini ve engelli bireylerin hayatlarına nasıl dokunduklarını mutlaka okumuşsunuzdur. Ama ben bir rehber köpeğin görme engelli birinin hayatını nasıl değiştirdiğine bizzat şahit oldum. Geçen hafta Rehber Köpekler Derneği kurucularından, kendisi de görme engelli olan Avukat Nurdeniz Tuncer ve köpeği “Kara” ile tanıştım.

Adeta sahibinin gözleri haline gelen rehber köpek Kara, üç yıl eğitim almış köpeklerden biri. Merdivenler, trafik ışıkları, çukurlar Kara için hiç sorun değil. Türkiye’de rehber köpeklerin eğitimi için kurulan dernek 5. yılına girerken görme engeli ile tanıştırmak için toplantı Gayrettepe Metro İstasyonu’nda bulunan Karanlıkta Diyalog Merkezi’nde yapıldı.

KARANLIKTA DİYALOG

Zifiri karanlıkta bir saat geçirerek görme duyuları yerine diğer duyularımızı keşfedip geliştirerek hareket ettik. Konusunda uzman görme engelli rehberlerce eşlik edilip yönlendirildik. İstiklal Caddesi simülasyonunda gezdik, vapura bindik, karşıdan karşıya bastonlarımız ile geçmeye çalıştık. Görme engellilerin dünyasını adeta yeniden keşfederken bir kez daha anladık rehber köpeklerin onlar için ne denli önemli olduğunu.

Haberin Devamı

Bir rehber köpek ortalama üç yılda yetişiyor. Bu yüzden derneğin oldukça yüksek maddi, manevi katkıya ihtiyacı var. En başından bu yana destek verenlerden biri de Nestle. Türkiye’de 756 bin görme engelli birey olduğu düşünülürse alınacak çok fazla yol ve desteğe ihtiyaç var.

Genel Müdür Ayça Erkol, “Türkiye’deki onlarca görme engelli vatandaşımızın hayata güvenle dahil olmasında rehber köpeklerin çok büyük rolü var. 2015 yılından bu yana 10 ton mama bağışı yaparak 12 köpeğin eğitimine katkı sağladık. Her yıl düzenlenen mezuniyet törenleri ve bilgilendirici etkinlikler kapsamında sevgili eğitmenleri, gönüllü bakıcı aileleri ve dernek ekibine destek olmaya çalışıyoruz. Ülkemizde yaşayan binlerce görme engelliye umut olabilecek Rehber Köpekler Derneği’ne desteklerimizi sunmaya devam edeceğiz” dedi.

Rehber köpekler görme engellilerin gözleri olmak istiyor

Haberin Devamı

GÖNÜLLÜ BAKICI AİLE PROGRAMI NEDİR?

Rehber Köpekler Derneği aracılığıyla yürütülen program, rehber köpek yetiştirmeye destek sağlamayı amaçlıyor. Bu programa göre ilk bir yıl, köpeklere bakacak gönüllü aileler rehber köpek eğitimi alacağı yaşa gelene kadar bu köpeklere temel eğitimlerini veriyor.

REHBER KÖPEK EĞİTİMİ NE KADAR SÜRÜYOR?

Gönüllü Bakıcı Aile ile geçirdiği süre sona eren köpekler, 3-6 ay sürecek eğitimlerini görmek üzere derneğin eğitim merkezine getiriliyor. Uzmanlar tarafından eğitilen köpekler eğitimi başarı ile tamamlarsa rehber köpek olarak hayatına devam ediyor. Eğitim sonucunda rehber köpek olamayan köpekler ise terapi köpeği oluyor.

Rehber köpek sahiplenebilmek için yüzde 90 oranında görme kaybının olma koşulu bulunuyor. Bunun ardından eğitimini tamamlamış rehber köpekler ile görme engelli birey buluşturuluyor ve kendisine en uygun olan köpekle eşleştiriliyor. Ardından 1 aylık bir eğitim dönemi sonunda birbirine uyum sağladıkları takdirde hayatlarına beraber devam ediyorlar.

Yazarın Tüm Yazıları