Paylaş
Kondom (prezervatif): İnsan vücuduna uygun materyalden üretilmiş, erkek cinsel organına cinsel ilişki sırasında takılarak spermin kadın cinsel organına temasını engelleyerek gebeliği önler. Cinsel hastalıkların bulaşmanı da engelleyen ucuz bir korunma yöntemidir. Her ilişkide yeni bir kondom kullanılmalıdır.
Doğum kontrol hapı: Koruması oldukça yüksek, etkin ve kolay kullanımıyla tercih edilir. Hap çeşidine göre her gün alınanı ve 21 gün kullanılıp 7 gün ara verilen türleri vardır. %99 koruma sağlar.
Spiral (rahim içi araç)
-Bakırlı: Rahim içine doktor tarafından yerleştirilen bakır içerikli araçtır. Sperm hareketlerini engelleyen bakır iyonları içerir. Belirli süreyle değiştirilmelidir (5-10 yıl). %99 korur.
-Hormonlu: Rahim içine yerleştirilen, T harfi şeklinde, doktor tarafından rahim içine konan, progesteron hormonu içeren uygulamadır. %99,8 koruma sağlar.
Kadında tüplerin bağlanması ve erkekte vazektomi: Küçük cerrahi operasyonlar ile çocuk isteğinin kesin bir şekilde olmaması durumlarında yapılabilir. Spermin yumurtaya ulaşmasını engelleyecek tüplerin bağlanması işlemi kadınlara uygulanabilir. Erkekte ise sperm taşıyan kanallara müdahale edilebilir.
Vajinal halka: 3 haftalık ömrü olan, vajinaya yerleştirilen lastik bir halkadır. %90 korur. Hormon salgılayarak gebeliği önler.
Deri altı implantı uygulaması: Doktor tarafından cildin altına yerleştirilir, %99 koruma sağlar.
Aylık iğne: Progesteron veya östrojen-progesteron hormonlarının birlikte uygulanabileceği yöntemdir. %94 koruyucudur. Aylık veya 3 aylık iğneleri vardır.
Geri çekilme yöntemi: Modern yöntemler arasında yer almaz. Maliyeti yoktur ve uygulama hatası risk unsurudur.
Takvim yöntemi: Ayın hangi günlerinde gebe kalınmayacağı bilinerek o günlerde cinsel ilişkiye girilmelidir.
Ertesi gün hapı: Korunmasız ilişkiden sonra ilk 12 saat içinde alınmalıdır. Kesin bir çözüm değildir. Önerilen kullanım zamanının dışında etkisini gösteremez.
Paylaş