Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan

Migreni tarihe gömen göz kapağı estetiği

Göz kapağı ve alın estetiği, migren hastalarının umudu oldu!

Haberin Devamı

Estetik operasyonlara değindiğimiz yazılara bir süre ara vererek, nörolojik bir rahatsızlık olan ve 15 yıl öncesine kadar kesin tedavi olmayan migren hastalığına plastik ve estetik cerrahi uzmanları tarafından bulunan, geliştirilen ve uygulanan bilimsel cerrahi tedaviyle ilgili aydınlatıcı bilgileri paylaşacağız…

Kalıcı tedavi sağlayan cerrahi migren tedavisiyle ilgili ilk yazımızın konusu gözler. Çünkü, göz kapağı ve alın estetiği, migren hastalarının umudu oldu. Şakak ve alın migreni artık göz kapağından endoskopik yöntemle kalıcı olarak tedavi edilebiliyor. Tıp dünyası bu tedaviyi, çiçek hastalığı ve çocuk felci gibi hastalıklarının ortadan kaldırılmasına benzetiyorlar.

Migrenin tedavisi için son 10 yılda atılan dev adımlar, botoksla sağlanan geçici tedaviyi cerrahi operasyonla kalıcı başarıya dönüştürdü. Amerika’da plastik cerrahi uzmanları tarafından uygulanan ve başarı oranı yüzde 90 olan migren ameliyatı son yıllarda ülkemizde de uygulanmaya başlandı.

Haberin Devamı

Baş ağrıları toplumun yüzde 90’ında görülen bir ağrı türüdür. Bu ağrıların yine yüzde 90’ını migren ve gerilim tipi baş ağrıları oluşturur. Kronik olan bu ağrılar şu ana kadar koruyucu ve önleyici ilaç tedavisiyle kontrol altına alınmaya çalışılıyordu. Ancak yakın zamanda geliştirilen ve uygulanan cerrahi müdahaleyle migren rahatsızlığını yenmek artık mümkün hale geldi. Bunun ne anlama geldiğini en iyi migreni tutan ve çaresizce bunun geçmesini bekleyen hastalar bilirler. Çünkü migren, intihara kadar götürebilen, yaşamı alt üst eden bir rahatsızlıktır.

Tedavi tesadüfen bulundu

Bu rahatsızlığın tedavisi Amerikalı Plastik Cerrah Prof. Dr. Guyuron tarafından, endoskopik alın germe ve üst göz kapağı ameliyatları sonrasında hastaların migren ağrılarının büyük oranda ya da tamamen geçtiğini fark etmesiyle tesadüfen bulundu. Böylece botoksun sinirleri gevşeterek migren ağrıları üzerinde sağladığı geçici tedavi, ameliyatla kalıcı hale getirildi. Migren tedavisinde çığır açan endoskopik ameliyat 21. yüzyılda tıptaki en önemli gelişmelerden biri olarak değerlendirilmektedir.

Haberin Devamı

Migreni tedavi eden ameliyatın estetik cerrahi uzmanı tarafından uygulanmasının nedeni, periferik sinir cerrahisine, yüz mimik kaslarının anatomisine ve endoskopik ameliyat tekniklerine hakim olmasıdır. Bu faktörler başarı oranını yüksek tutmaktadır.

Uygun hastayı botoks belirliyor

Migren hastalarının migren ameliyatına uygun olup olmadığı plastik cerrahi uzmanı tarafından yapılan muayene sonrası belirlenmektedir. Bazı hastalara botoks testi uygulanarak, sonuçları değerlendirilir. Ameliyata hazırlıkta en önemli hususlardan biri, 2-3 hafta öncesinden sigaranın bırakılmasıdır. Çünkü iyileşmenin kesintisiz olması için bu çok önemlidir.

Aynı anda göz kapağı estetiği ve migren tedavisi

Alın ve şakak bölgesini tutan migren hastalarına göz kapağından açtığımız estetik mini kesiden gerçekleştirdiğimiz migren ameliyatı, bu bölgede ağrıyı tetikleyen duyusal sinirlerin serbestleşmesine, rahatlaması esasına dayanıyor. Göz kapağından bu sinirlere daha rahat ulaşıyoruz. Bazı hastalarımızda göz kapağı yerine saç içlerinden açılan kesilerden endoskopik teknik ile bu işlemi yapıyoruz. Eğer hastanın göz kapağında sarkma, gevşeme varsa ameliyat sırasında bu deformasyonları da gidererek, göz kapağını estetik ölçülere getiriyoruz. Ameliyat 1 ila 4 saat arasında sürüyor. Hasta aynı gün taburcu oluyor.

Haberin Devamı

1 ayda ağrılar sona eriyor

Göz kapağından yapılan migren cerrahisinin en önemli avantajlarından biri kesilerin hızla iyileşmesidir. Şu ana kadar uygulanan koruyucu ve önleyici tedavi yöntemlerinin yan etkileri bu ameliyatta görülmez. Anatomi ve fizyoloji ile uyumludur. Ameliyat bölgesine herhangi bir yabancı madde ya da implant yerleştirilmeden gerçekleştirilmektedir. İyileşme sürecinde hastalarımız 7 günün sonunda işine dönebiliyor. Kesi izleri göz kapağı kıvrımlarına ve saçlı deri içine gizlenir. Migren ağrıları hafifleyerek 1 ayda son buluyor.

Gelecek haftaki yazımızda ense kökü, şakak ve nasal bölge migreninin kalıcı olarak nasıl tedavi edildiğini masaya yatıracağız.

Sevgiyle, sağlıkla…