Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Hamilelik döneminde cinsel ilişki yaşanabilir mi?

Hamilelik döneminde cinsel isteğin değişkenlik gösterebileceğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, bu durumlarda çiftlerin anlayışlı olması gerektiğini ifade ediyor.

Haberin Devamı

Hamilelik döneminde cinsel ilişki, çiftlerin doktora danışmaya çekindiği bir konudur. Çiftler bu konuyu doktora sormaktan utanır ve kendileri araştırmalarda bulunarak bu konuya hakim olmaya çalışırlar. Çiftler bu konuyla ilgili yeterli bilgiye sahip olmadıkları için, gebelikte herhangi bir sorun olması durumunda da birbirlerini suçlayabilirler. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için bu konunun utanılacak bir konu olmadığını anlayıp doktorlarından gerekli bilgiyi en başlangıçta almaları gerekmektedir.

Hamilelik döneminde cinsel ilişki yaşanabilir mi

CİNSEL İSTEKSİZLİK ZAMAN ZAMAN DEĞİŞİKLİK GÖSTEREBİLİR

Hamilelikte cinsel isteksizlik zaman zaman değişiklik göstermektedir. Anne adayı belli zamanlarda hiç cinsel arzusu yokken bazı zamanlarda ise isteği yerinde olabilir. Bunun için eşlerinde bu durumu anlayışla karşılamaları gerekmektedir. Anne adayı gebelik süresince psikolojisinde değişiklikler, hassasiyetler olur. Anne adayı vücudundaki değişikliklere uyum sağlayamayabilir. Bunun için psikolojik sıkıntılar yaşar ve o zamanda cinsel duyguları zayıflamış olabilir. Gebeliğin ilk 3 ayında anne henüz gebeliğe alışamamıştır. Gebeliğe bağlı bulantı-kusma, yorgunluk, meme de hassasiyet gibi durumları vardır. Ve annenin ilk gebeliği ise bu durumlar anneyi çok daha fazla etkiler ve bunun için de arzuları düşüktür. Anne adayları bu dönemde eşlerinin normal vücut kokularından bile artmış koku hassasiyeti nedeniyle tiksinebilirler. Bu aylarda anne adayı kendisini anne duygularına hazırlamaya çalıştığından cinsellik arka plandadır.

Haberin Devamı

Hamilelik döneminde cinsel ilişki yaşanabilir mi

DOKTORUNUZA DANIŞIN

Gebeliğin 3-6 ay aralığında artık anne adayı gebeliğe iyice alışmış, gebeliğin ona getirdiklerine iyice ayak uydurmuş ve vücudundaki değişiklikler, onu mutlu etmeye başlamıştır. Anne adayları da bu dönemde gebelik ve annelik mutluluğunu derinden yaşamaktadır. Kaygıların azalması ile cinsel ilişki çiftler arasında daha rahat gerçekleşir.Gebeliğin 6.ayından sonra ise rahimin büyümesi, göbeğin büyümesi ile bebeğin daha fazla his edilmesi annede cinsel ilişkiden korkuya sebep olur. Tekrar bebeğin zarar görme kaygısını alevlendirir ve tüm bu çatışmalardan dolayı ilişkiye girmekten kaçınırlar. Bu olayı baba adayları anlayışla karşılamalıdır. Hamilelikte cinsel ilişki ile ilgili merak ettiğiniz sorunları doktorunuza danışın.Hamilelikte cinsel ilişkiye girmek gebeliğin başında ve son dönemlerinde kişiye göre değişmekle beraber sıklıkla kısıtlama altındadır. Diğer dönemlerde ise cinsel ilişkiye girmek gebe kadının psikolojik durumuna ve arzularına göre değişir.Bazen cinsel istekleri normal düzeylerin üstünde bile seyrederken, bazı dönemlerde ise cinsel istekleri hiç yoktur.

Haberin Devamı

 Hamilelik döneminde cinsel ilişki yaşanabilir mi 

KADININ AZRULARINA BAĞLIDIR

Hamilelik döneminde cinsel ilişki tamamen bireysel olarak gebe kadının arzularına bağlıdır. Ancak semen yani erkeğin menisi bir takım kimyasal maddelere sahiptir ve bu maddelerden bazıları rahim kasılmalarını tetikleyebilir. Bu sebepten ilişki sonrası kan gelmesi, suların gelmesi vajinaya semen yoluyla dökülen kimyasallar yoluyla olabilir. Eğer cinsel yaşam devam ediyorsa biz hekimler dışarı boşalma yöntemi ile annenim kimyasallardan uzak kalmasını sağlayabiliriz.Eğer plesenta ismini verdiğimiz bebeğin eşi ile ilgili anatomik bir problemimiz varsa bu durumda ilişki yoğun bir kanamayı başlatabilir ki bu hastalara ilişki yasaklanmaktadır. Bu grup hastalara eşin rahim ağzına yakın yerleştiği de hekimi tarafından bildirilmektedir.Cinsel yaşam hayatın doğasıdır ki zaten gebelikte bu yolla gerçekleşmiştir, bu nedenle gebelikteki cinsel yaşam ile ilgili aklınıza gelen soruları ve sorunları doktorunuzla paylaşın.

[fotogaleri=360,529,,2820]

Haberin Devamı

HAFTA HAFTA GEBELİK