Çocuklar için alternatif bir ara öğün: Dondurma

Yaz kış tüketilebilecek, besleyici ve sağlıklı bir ara öğün olarak dondurma...

Haberin Devamı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Semra Akkuş Akman, dondurmanın çocuk beslenmesindeki yeri ile ilgili bakın neler söylüyor.

Dondurma, süt tüketmeyen çocuklar için sağlıklı bir alternatiftir

Dondurma; protein, karbonhidrat, kalsiyum, fosfor, A, B, D vitamini içeriğiyle çok önemli bir besindir. Baklava, çikolata, pasta gibi diğer tatlı yiyeceklere göre daha düşük kalori içeriği ile de sağlıklı bir yiyecektir.

Yüksek kalsiyum ve fosfor içeriği ile özellikle büyüme çağındaki süt ve süt ürünlerini yeterli tüketmeyen çocuklarda sağlıklı bir alternatif olabilir. Dondurma seçerken özellikle porsiyon kontrolüne ve  porsiyon başına beslenme değerlerine dikkat edilerek seçim yapılmak çok önemlidir. Ara öğünlerde çocuklarınıza ortalama 100-110 kcal sınırında olan dondurmayı gönül rahatlığı ve keyifle verebilirsiniz.

Haberin Devamı

Güvenilir olmayan yerlerden dondurma almayın

Açıkta satılan, güvenilir olmayan dondurmalar infekte olma riski taşır. Bunun için kullanılan sütün doğru pastörizasyonu, doğru saklama koşullarında saklanılması, dondurmaların taşınması sırasında soğuk zincirin bozulmaması infeksiyon ihtimalini azaltır. Bu koşulların uygun olmadığı güvenilir olmayan yerlerden alınan dondurmalar başta mide- barsak infeksiyonları olmak üzere hastalıklara davetiye çıkarır. Bu nedenle hijyenik şartlarda üretilmiş, güvenilir ürünleri tercih edin.

Çocuklar yaş kış dondurma yiyebilir mi?

Yine ülkemizde yerleşik olan bir yanlış bilgi de dondurmanın sadece yaz aylarında tüketilebileceği düşüncesidir. Oysa dondurma yaz-kış tüketilebilecek bir besindir. Çocuklar için hem besleyici hem de keyifle tüketilen dondurmanın yaz kış ara öğün olarak tüketilebilmesi uzmanlar tarafından da önerilen bir seçenektir. Yurt dışında birçok ülkede dondurma tüketim miktarlarının ülkemize göre çok daha büyük miktarlarda olması ülkemizdeki bu konudaki eksikliğin göstergesidir.

Sonuç olarak çocukların küçük porsiyonlarla yaz-kış dondurma tüketmeleri konusunda kısıtlayıcı davranılmamalıdır.

Donduma çocuklarda boğaz infeksiyonuna neden olur mu?

Ülkemizde olan yerleşik yanlış algı dondurmanın çocuklarda boğaz infeksiyonu yapabileceği düşüncesidir. İnanılanın aksine soğuk sıvı ya da yiyecek tüketimi ile üst solunum yolu enfeksiyonu arasında kanıtlanmış bilimsel bir ilişki yoktur.

Yazarın Tüm Yazıları