Sema Karaoğlu
Sema Karaoğlu
Sema Karaoğlu

Elma sirkesi ile gelen doğal güzellik

Sirke, geçmişten günümüze gıdalarımızda lezzet artırıcı olarak kullanıldığı gibi birçok hastalığın tedavisinde de etkili. Özellikle faydaları saymakla bitmeyen elma sirkesini ünlü top modeller Miranda Kerr ve Megan Fox da evlerinden eksik etmiyor.

Haberin Devamı

Dermatoloji Uzmanı Dr. Sema Karaoğlu sirkenin faydalarını sıraladı, elma sirkesi ile hazırlanan karışım tarifi vererek, bu karışımın sabahları aç karnına tüketilmesini önerdi.

Elma sirkesi ile gelen doğal güzellik

Elma; vitaminler, mineraller, fenolik maddeler, organik asitler ve antioksidan maddelerce zengin olan bir meyvedir. Doğal olarak elma sirkesinin de bunlardan zengin olduğunu söylemek yanlış olmaz. Elma sirkesi, günümüzde gıdalarla alımının yanı sıra birçok sağlık sorununun çözümünde de kullanılmaktadır.

KAN ŞEKERİ KONTROLÜNÜ SAĞLAR

Düzenli sirke kullanımı kan şekeri kontrolünü sağlar. Sirkenin kandaki glikoz ve insülin oranını baskıladığı ve düzenlediği görülmüş ve sirkenin yemeklerden sonra meydana gelen kan şekeri yükselmesini kontrol etmekte kullanılabileceği bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. Salata ve patates sosunda kullanılan küçük bir miktar sirkenin karbonhidrat ve yağ içeren yemekler tüketildikten sonra meydana gelen kan şekeri artışını engellediği yani kan şekerini düzenlediği görülmüştür.

Haberin Devamı

KİMYASAL PEELİNG YERİNE GEÇER

Elma sirkesi, malik asit ve laktik asit bakımından zengindir. Bu asitler dermokozmetikte kimyasal peeling ajanları olarak kullanılmaktadır.

Elma sirkesi ile gelen doğal güzellik

ANTİBAKTERİYEL ETKİSİ İLE SAĞLIĞIMIZI KORUR

Sirkede bulunan fenolik maddeler antioksidan, antitümör, antimutajenik, antiromatizmal, ateş düşürücü ve antikarsinojenik etkilerle sağlığımızı korur. Fenol bileşikleri bakımından en zengin olan sirke elma sirkesidir.

KİLO VERMEDE YARDIMCIDIR

Antibakteriyel aktivitesinin yanı sıra kan basıncını düşürmesi, kardiyovasküler hastalıkları azaltması, antioksidan aktivitesiyle ve besin metabolizmasını teşvik etmesi ve mide boşaltımını yavaşlatarak doygunluk hissi vermesiyle yemek tüketimini azaltmakta, dolaylı yoldan kilo vermekte yardımcı olmaktadır.

SABAHLARI AÇ KARNINA BU KARIŞIMI TÜKETİN

Kalsiyum emiliminde de önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle son yıllarda; kilo vermekte ve vücudu zararlı toksinlerden arındırmada elma sirkesi kullanımı çok artmıştır. 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı dolusu elma sirkesi ve 1 tatlı kaşığı dolusu çiçek balı karışımı sabahları aç karnına küçük yudumlarla içilirse bu etkilerin çoğu meydana gelir.

Haberin Devamı

ELMA SİRKESİ HARİCİ OLARAK DA FAYDA SAĞLAR

Sivilceli ciltlerde ve kepekli saçlarda lokal olarak kullanılır. Seyreltilmemiş sirke takma dişlerin temizlenmesinde de kullanılabilmektedir.

Sivilceli yüzlere sürülüp 3-10 dk yüzde bekletilip yıkanması peeling etkisi yapar, sivilceleri kurutmaya yardımcı olur. Dikkat edilmesi gereken nokta, sirke yüze sürüldüğünde yanma kaşıntı ve kızarma başlarsa süreli kaç dakika olursa olsun hemen yüzden arındırılması ve bol suyla yıkanmasıdır.

Kepekli saçlarda haftada 2 gün durulama suyuna (bir kova suya 1 fincan sirke) katılarak hem kepeği yok edecek hem de saçları pırıl pırıl yapacaktır. 

[fotogaleri=2217,2541]