Yaz aylarında kadınların tatilini sekteye uğratan tehlikeler

Büyük otellere, 5 yıldızlı tatil köylerine de gitseniz özellikle yaz aylarında aşırı sıcaklar nedeniyle hijyen koşullarındaki olumsuzluklar jinekolojik problemlerin artmasına yol açabiliyor. Kadınların yaz aylarında yaşadıkları en sık sorunların başında idrar yolları enfeksiyonları gelmektedir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Selen Sakar Ecemiş, bu tip nedenler sebebiyle yaşanan sağlık sorunları ve korunma yollarını anlattı.

Haberin Devamı

Doğal ve yararlı bakterilerin yanı sıra vajinada uygun şartları bulduğu an baskın hale gelerek sağlık sorunlarına neden olabilen zararlı bakteriler de vardır. Zararlı bakterileri harekete geçiren şartların başında ise aşırı sıcak, terleme, nem ve sıcağa bağlı diğer başka değişiklikler gelmektedir. Bu değişimlerin hepsi, özellikle yaz aylarında kadınların çok sık başına gelmektedir. Gerek aşırı sıcaklar, gerekse deniz ve havuz gibi alışkanlıklarımız nedeniyle yaz aylarını bazen kabusa çevirebiliyorlar. En sık görülen vajinal enfeksiyonlar arasında mantar enfeksiyonları ilk sıralarda yer alır. Genelde kaşıntı, yanma, rahatsızlık hissi, kızarıklık ve akıntı ile kadının hayatını adeta kabusa çevirir. Tatil zehir olur.

İdrar yolları enfeksiyonları

Haberin Devamı

Yaz aylarında en sık görülen idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Kadınların korkulu rüyası gibidir. Kadının hayatını kabusa çevirebilir. Sosyal hayatı çok büyük ölçüde etkiler. Akut idrar yolları enfeksiyonları ciddi anlamda ağrılı ve tehlikeli olabilir, ayrıca yukarı doğru yayılarak böbreklere gittiğinde tehlike düzeyi artar. Sık ve ağrılı idrara çıkma, idrarda kanlı renk değişikliği, tuvalet sonrası idrarın bitmediği hissi en önemli belirtileridir. Bu belirtilerle karşılaşıldığında mutlaka doktora gitmek gerekir. 

Yazın mutlaka pamuklu giyin

Yaz aylarında giyiminizi tamamen pamuklu iç çamaşırlarından seçmelisiniz. Terlediğinizi hissettiğiniz durumlarda çamaşırınızı mutlaka değiştirmelisiniz. Bazen görünümleri hoşunuza gitmeye bilir. Ancak özellikle yaz aylarında görünümden çok, sağlığımıza önem vermeliyiz. Pamuklu olmayan çamaşırlar nem ve teri emmedikleri, için hastalıklara davetiye çıkarırlar. Ayrıca tuvalete girip çıktığımızda, nasıl olsa havuza ya da denize gireceğim deyip el yıkama alışkanlığımızdan taviz vermeyelim. 

Islak mayo mantara davetiye çıkarıyor

Asla ıslak mayoyla oturmayın, güneşlenmeyin ve havluyla kurulandığınızda mayonuzun halâ ıslak kaldığını unutmayın. Deniz ya da havuzdan çıktıktan sonra mutlaka kendinizi tamamen kurulayıp üstünüze kuru mayo giyin. Özellikle kirli deniz, havuz ya da göl gibi durgun sulardan her türlü bakteriyi kapabileceğinizi de aklınızdan çıkarmayın.

Haberin Devamı

Kimsenin havlusunu kullanmayın

Mantar hücreleri ve bakterilerin bazıları nemli havlularınızda yaşamayı severler. Bu nedenle aile bireyleriniz de dahil en yakın arkadaşınızın bile havlusunu kullanmayın. Özellikle çocuklarınıza asla nemli havlu, ya da bir başkasının havlusunu vermeyin. Mutlaka her akşam yıkanan havluyu ertesi gün kullanın. Havuzdan ya da denizden çıktığınız havluyu kurudu deyip ertesi gün yanınıza almayın. Mayolarınızı mutlaka akşamdan yıkayıp, ertesi gün yeniden kullanın.

Yazarın Tüm Yazıları