Hamilelikte varisler korkulu rüyanız olmasın

Hamilelik döneminde birçok anne adayının ortak sorunudur varis. Bazen fazla kilo alımından dolayı, bazen de kendiliğinden çıkan varisler, hamileliğin ilerleyen aylarında daha da belirgin bir hale geliyor. Hamilelikte varisin nedenlerinin başında bebeğin anne karnında yaptığı basınçdan dolayı, kanın yeterli derecede boşalamıyor olması ve bacaklarda birikmesidir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Selen Sakar Ecemiş, hamilelikte yaşanan varis problemleri, nedenlerini ve tedavi seçeneklerini anlattı.

Haberin Devamı

Varis Neden Oluşur?

Varis toplardamarlarda görünen bir damar hastalığıdır. Hem estetik hem de sağlık açısından kadınları rahatsız eden bir durumdur. Görüntü itibariyle de çok hoş değildir. Özellikle bacaklarda toplardamarların düzensiz bir biçimde uzaması, genişlemesi ve kıvrımlar oluşturmasını varis olarak nitelendiriyoruz. Hamilelik döneminde birçok kadının ortak şikayeti varistir. Bebeğin anne karnında oluşturduğu bası, alınan fazla kilolar varisin oluşmasına en büyük nedendir. Anne adaylarının bacaklarında, sabah hiçbir şey yokken akşama doğru artan şişlik, sızı şeklinde ağrı, yanma, kaşıntı ve gece krampları ile ortaya çıkar.

Hamilelikte neden varis olur?

Hamilelikte varis oluşumunun birden fazla nedeni vardır. Hamilelikte görünen varisler özellikle genetik olarak toplardamarlar içindeki kapaklarının yapısı bozuk olanlarda, sürekli ayakta kalarak çalışmak zorunda olan anne adayları ile gebelik öncesinde olan varislerde hamilelikte ortaya çıkabilir. Gebeliğin kendisi tek başına da varis oluşumuna neden olabilir. Özellikle bebeğin vücudun altında kalan damarlara yaptığı bası varis oluşumunda ki etkenlerin başında gelir. Bu etkisi fazla kilo alanlarda ve çoğul gebeliklerde daha da fazla olur. Diğer nedenlerden biri de gebelikte artan hormonların tüm vücut kaslarında olduğu gibi toplar damarların duvarlarındaki kaslarda da gevşeme etkisi yapmasıdır. Böyle olduğunda da damarlar içinde kan birikimi ile kolayca genişleyerek varis oluşumunu ortaya çıkartırlar. Gebelikte vücutta dolaşan kan miktarının hacim olarak artması da varis oluşumuna zemin hazırlayan nedenlerden biridir.

Haberin Devamı

Hamilelikte varis vücudun hangi bölgelerinde görülür?

Gebelikte ortaya çıkan varisler sıklıkla vücudun alt bölgesinde yani daha çok bacaklarda oluşurlar. Bacaklarda özellikle baldır ve dizlerin arka kısımlarında gözlenir. Vajen girişinde de görülebilir. Yine doğumda birçok kadının ortak sorunlarından biri olan hemoroitlerde aslında bir çeşit varistirler..

Hamilelikte varisten nasıl korunabiliriz?

Yürümek, hareket etmek ve spor yapmak, bacak kaslarının kasılmasını sağlar ve kan yukarı geri pompalanır. Bu nedenle biz tüm hamilelerimizi sağlıkları el verdiği şekilde hareket etmelerini, spor yapmalarını öneriyoruz. Doğum esnasından bunun ne kadar yararlı olduğunu bütün anne adaylarımız kendilerini de bizzat görebiliyorlar.

Haberin Devamı
  • Uzun süre ayakta kalmamak
  • Bol bol su içmek
  • Bacak bacak üstüne atmakdan mümkün olduğunca kaçınmak
  • Sauna, güneş banyosu, hamam gibi aşırı sıcak ortamlarda bulunmamak
  • Sıkı giysiler giymemek
  • Giyilen çorapların ayak bilek kısımlarını çok sıkmamasına dikkat etmek
  • Fazla kilo alımına dikkat etmek
  • Vücudu yormayacak şekilde kısa yürüyüşler yaparak
  • Haftada 2-3 kez 30’ar dakikalık yüzmek hem bebek için hem de anne sağlığı için çok iyi gelecektir.

HAMİLELİKTE VARİS ÇORABI GİYİLEBİLİR Mİ?

Gebelikte varis çorapları oldukça faydalıdır. Ancak bu çorapların damarın içindeki kanın akışını kolaylaştıracak basınçta olması, bacak çapına ve uzunluğuna uygun ölçülerde olması, kilotlu çorapların da gebelik için üretilmiş özel çoraplar olması gerekmektedir. Çoraplar basınç oluşturma düzeyleri ve varislerin oluştukları bölgeye göre seçilmelidir. Ama mutlaka hekim kontrollünde çorap seçimi yapılmalıdır.

HAMİLELİKTE VARİS TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Gebelikten sonra bebeğin yaptığı bası ortadan kalktığı için varislerin bir kısmı da kaybolabiliyor. Doğumdan sonra geçmeyen ve anneye sıkıntı yaratan varisleri için mutlaka bir kalp damar cerrahisine uzmanını giderek tedavi protokollerini öğrenmek gerekiyor. Doğumdan 2 ay sonra bile kaybolmayan varislerde, doğum sonrası varis şikâyetleri devam eden varislerde, kozmetik sorun yaratan varislerde, doğumu takiben 3. aydan itibaren tedaviye başlamak önerilmektedir.  

Yazarın Tüm Yazıları