Erken menopoz döneminde hamile kalınır mı?

Kanser, otoimmun hastalıklar (akdeniz anemisi, diyabet, haşimato, çölyak, sedef, romatoid artrit v.b) kromozom bozuklukları, ailesi hikayesi, cerrahi müdahaleler, ağır psikolojik travmalar erken menopoza neden olabiliyor. Bir yandan kariyer, bir yandan hayat şartlarının getirmiş olduğu birtakım olumsuzluklar yüzünden 40 yaşından önce erken menopoza girebilirsiniz.

Haberin Devamı

40 yaşından önce adet kanamalarının sonlanması erken menopoz olarak değerlendirilirken, basit birkaç küçük kan testiyle bunu anlamak sizin elinizde..Erken menopozu anladığınız anda çocuk sahibi olunabilir mi? İşte en can alıcı konuyu Opr.Dr.Selen Sakar ECEMİŞ anlattı:

ERKEN MENOPOZ NEDİR?

Bir kadının 40 yaşından önce adet kanamalarının sonlanması erken menopoz olarak değerlendirilir. Erken menopozda östrojen hormonunun salgılanması azalır, FSH ve LH hormon seviyelerinde yükselme görülür. Yaptıracağınız birtakım basit kan tetkikleriyle menopoz döneminde olup olmadığınız anlaşılabilir.

ERKEN MENOPOZUN NEDENLERİ NELERDİR?

Aile Hikayesi

Kadının menopoz yaşını belirleyen en önemli etken, annesinin menopoza girdiği yaştır. Eğer ailede erken menopoz hikayesi varsa kadının erken menopoza girme riski yüksektir.

Haberin Devamı

Cerrahi müdahaleler

Cerrahi müdahaleler yumurtalığı alınmış veya hasar görmüş ise erken menopoz oluşur.

Otoimmun hastalıklar

Erken menopoz yaşanmasının en yaygın sebeplerinden biri de otoimmun hastalıklardır. Otoimmun hastalıklar, bağışıklık sisteminin kendi organlarını yabancı doku olarak kabul etmesi ve bu organlara saldırmasıdır. Eğer bu organlar yumurtalıklarsa erken menopoz görülür.

Kanser

Kanser tedavisi süresince alınan radyoterapi ya da kemoterapi yumurtalıklara zarar vererek erken menopoza neden olabilmektedir.

Kromozom bozuklukları

Turner Sendromu, Frajil X Sendromu gibi kromozoma bağlı sorunlar, erken menopoza neden olan bir diğer etkendir.

Yaşam tarzı

Kötü beslenme, stres, sigara ve alkol kullanımı da erken menopoza neden olabilmektedir.

ERKEN MENOPOZUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Erken menopozda ilk belirti daha sık adet görmektir. Normal koşullarda kadınlar 28 günde bir adet olmaktadır, adetin 22 günden daha sık görülmesi genellikle yumurtalık rezervinin azaldığına işaret eder. Menopoza yaklaştığında ise adet görme sayısı azalır ve tamamen kesilir.
Bunu yanı sıra; vajinal kuruluk, cinsel isteksizlik, uyku bozuklukları, sıcak basması da görülebilmektedir. Eğer bu tip belirtiler fark ediyorsanız zaman kaybetmeden bir jinekoloji uzmanına muayene olmanız ve gerekli tetkikleri yaptırmanız önerilir.

Haberin Devamı

ERKEN MENOPOZ ÖNLENEBİLİR Mİ?

Erken menopoz öngörülemeyen bir durumdur fakat düzenli doktor muayenesi ile erken teşhisi mümkündür. Adetin ilk günlerinde hormon testleri (AMH, FSH, östradiol) yapılır ve vajinal ultrason ile yumurtalıklar muayene edilir. Böylece döllenmeye elverişli yumurta sayısı hakkında fikir sahibi olunabilir. Erken menopoz tedavilerinde başarılı bir sonuç almak için hastanın yaşı büyük önem taşır. Hasta ne kadar gençse tedavide başarı şansı o kadar yüksektir.

ERKEN MENOPOZDA HAMİLE KALINIR MI?

Yumurtalık rezervi azaldığını tespit ettiğimiz ve anne olmak isteyen hastalar için vakit kaybetmeden tüp bebek tedavisi öneririz. Çünkü tüp bebek tedavisi yardımcı üreme yöntemlerinin içinde başarı oranı en yüksek olandır. Evli olmayan ve kısa bir süre içerisinde gebelik düşünmeyen hastalarımız için ise yumurta dondurma uygulaması uygundur. Yumurta dondurma işleminde folikülleri büyütmeye yönelik ilaçlar kullanılarak yumurta hücreleri elde edilir ve vitrifikasyon yöntemiyle dondurulur. Böylece ileriki bir tarihte yumurtalarınızı kullanarak gebelik elde edebilirsiniz. Tüp bebek ve yumurta dondurma tedavilerinde tüp bebek merkezinin başarı oranları, deneyimi ve embriyoloji laboratuvarının gücü büyük önem taşır.

Haberin Devamı

YAŞAM BİÇİMİN ERKEN MENOPOZ ÜZERİNDE NE GİBİ ETKİLERİ VARDIR?

                                 

Yazarın Tüm Yazıları