Yaza sayılı günler kala bu kilolardan nasıl kurtulacağız?

Bahar ayları özellikle kadınların yaz sezonuna hazırlandığı, fazla kilolarından kurtulmaya çalıştığı kısacası sıkı diyetlerin yapıldığı bir dönemdir. Kış boyunca yavaşlayan metabolizma nedeniyle alınan kiloları yaza kadar hızlı bir şekilde vermek isterken sağlığı tehdit eden pek çok hata yapılabiliyor. Peki yaza sayılı günler kala kilolarımızdan kurtulmak ama aynı zaman da sağlıklı kalmak için nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Diyetisyen Dilan Dalgıç ile çok keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Haberin Devamı

Yaza sayılı günler kala bu kilolardan nasıl kurtulacağız

Sizi biraz tanıyabilir miyiz Dilan Hanım?

Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’ nden mezun oldum ve 2012 yılından itibaren özellikle çocuklar ve yetişkinlerde ağırlık yönetimi, gebe ve emziren annelerin beslenme programları üzerine çalışıyorum. 2014 yılından itibaren özel bir kolejin ‘Menü Planlama ve Üretim Koordinatörlüğü’ görevini de üstlendim. Ankara ve Samsun’ da çeşitli özel okullarda menü planlama danışmanlığı yaparak anne- baba ve çocukların doğru beslenme bilincini artırmaya yönelik ‘Beslenme Atölyeleri’ düzenlemekteyim.

Yaza sayılı günler kala bu kilolardan nasıl kurtulacağız

Haberin Devamı

Yaz yaklaştıkça herkesi bir telaş sardı. Yaza fazla kilolarından kurtulmak ve formda girmek isteyenlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Bahar ayları her zaman zayıflama uygulamalarının oldukça rağbet gördüğü bir dönem. Her dönemde de danışanlar tarafından rağbet gören yeni popüler diyetler oluyor. Geçici yapılan tüm uygulamaların geri dönüşü oldukça hızlı oluyor. Tek gıdaya yönelik beslenme biçiminden, internetten, dergiden bulunan diyetlerden ve başka birine ait beslenme programı uygulamaktan kaçınılmalıdır.

Vücudun hangi gıdalara ihtiyaç duyduğu, günde kaç öğün tüketileceği ve bunu hangi içeriklerle doldurulması gerektiği tamamen kişiye özel olmalı. Zayıflamanın uzun dönemde kalıcı olması için önemli olan kişiye özel hazırlanmış doğru ve sürdürülebilir bir beslenme programı uygulamaktır. 

Artık hepimiz biliyoruz şok diyetler sağlığa zararlı ve verilen kilolar hızla geri alınıyor. Sizin tavsiye ettiğiniz diyetler nelerdir? Örneğin 2 ayda 10 kilo vermek isteyen bir kişi hangi diyeti uygulayabilir?

Bizim için kilo verme hızından çok beslenme şeklinin uzun vadede hayatına uyarlanması, devam ettirilmesi ve bu sayede de verilen kilonun hep korunabilmesidir. Zayıflama diyetleri kişinin sağlık durumu, günlük yaşam rutini ve egzersiz düzeyi göz önünde bulundurularak kişiye özel hazırlanır ve uygulanırsa sağlık problemi olmayan erkeklerde bu sonucu elde edebiliyoruz. 2 aylık sürede kadınlarda da 6-8 kg görmeyi isteriz. 

Haberin Devamı

Yaza sayılı günler kala bu kilolardan nasıl kurtulacağız

Online diyet programları hakkında ne düşünüyorsunuz? Diyetisyene gitmeye vakit ya da bütçe bulamayan kişiler ücretsiz aplikasyonlarla başarılı bir şekilde kilo verebilirler mi?

Online diyet programları günümüzde oldukça yaygın tercih edilen bir metod. Özellikle büyükşehir yaşamında kişinin vakit tasarrufu yapmasını sağlarken, farklı şehir ya da ülkede yaşayan bireyler için dilediği diyetisyene kolayca ulaşmasını sağlıyor. Ücretsiz aplikasyonların bazılarını gerçekten motive edici ve başarılı buluyorum. Danışanlarıma da öneriyorum. Yiyecek tüketim günlüğü tutmalarını kolaylaştırıyor ve aralıklarla gelen hatırlatmalar sayesinde motivasyonu artırıyor. Eğer kişinin genel bir sağlık sorunu yoksa aplikasyonları aktif kullanabilir. Ama beslenme programı mutlaka bir diyetisyen tarafından hazırlanmalı.

Haberin Devamı

Yaza sayılı günler kala bu kilolardan nasıl kurtulacağız

Ayrıca son dönemlerde diyetisyenler de online olarak danışan takibi yapıyorlar. Sizce başarılı bir yöntem mi bu yoksa kesinlikle yüzyüze iletişim halinde olmak mı gerekiyor?

Teknoloji bu kadar ilerliyorken çalışma şeklini de buna uyarlamak gerektiğini düşünüyorum. Yüzyüze iletişimin zor olduğu durumlarda online diyetle de oldukça başarılı sonuçlar elde edilebiliyor. Yeter ki kişi gerçekten istesin ve kararlı olsun.

Kilo vermeyi hızlandıran yani yağ yakan ve metabolizma hızını artıran besinler nelerdir?

Kilo vermeyi hızlandırmak için önce alışveriş listesini, mutfaktaki pişirme yöntemlerini ve günlük beslenmede yapılan hataları gözden geçirmek gerekiyor. Bununla birlikte

Haberin Devamı
  • Baharat tüketimi, özellikle acı kırmızı pul biber
  • Ceviz, semizotu, balık, keten tohumu gibi omega 3 ten zengin besinler,
  • Süt, kefir, yoğurt gibi kalsiyumdan zengin besinler zayıflama diyetinde mutlaka yer verilmesi gereken yağ yakıcı besinlerdir. 

Yaza sayılı günler kala bu kilolardan nasıl kurtulacağız

Diyetle birlikte sporun faydası tartışılmaz tabii ki, ama spor salonuna gidemeyenler neler yapabilir? 

Yapılan çalışmalar sağlıklı kilo vermekte %70 beslenme, %30 egzersizin rolü olduğunu söylüyor. Yine egzersiz de mutlaka kişiye özel olmalı ve kontrolsüz yapılmamalı. Çünkü diz kapağında problem olan bir kişinin bilinçsiz yürüyüş yapması daha da ciddi sorunlara yol açabilir. Aynı şekilde hiç spor yapmamış bir kişinin evde kendi kendine yapacağı hareketle sakatlanma ihtimali oldukça yüksek.

Daha önce spor geçmişi olan ve sağlık problemi olmayan bireyler profesyonel sporcular tarafından hazırlanmış mobil uygulamalardan ve videolardan yararlanabilir.

Haberin Devamı

Yaza sayılı günler kala bu kilolardan nasıl kurtulacağız

Türkiye’de obez çocuk sayısı gittikçe artıyor. Çocuklarımız sağlıksız besleniyor ve hareket etmiyor. Bu konuda ailelere tavsiyeleriniz nelerdir?

Çocukların sağlığı anne karnında ilk günden başlayıp 2 yaşına kadar olan süreçte anne ve bebeğin beslenme uygulamalarıyla şekilleniyor. Gebelikte anne adayının beslenme şekli, doğumdan sonra emzirme süreci, ek gıdaya erken başlama ve bu dönemde yapılan hatalı uygulamalar maalesef obezite riskini artırabiliyor.

Çocuklar 3 yaşına kadar anne babayı, daha sonra da arkadaşlarını taklit ederek öğrenirler. Beslenmede ve egzersizde de çocuklar ebeveynlerinin aynasıdır aslında. Ebeveynlerin önce kendi yaşam biçimleriyle çocuklarına örnek olmaları gerekiyor. Ve kolaya kaçmaması gerekiyor. Nasıl olsa sevmiyor diyerek alternatif sunduğumuz her öğünde daha da zarar veriyoruz. 

Buna ek çocukların tabak seçimi ve porsiyonları konusunda dikkatli olmak gerekiyor. Her gün aynı miktarı tüketmesini beklemek ve yemek konusunda ısrarcı olmak gelecek yıllarda obezite riskini daha da artırıyor.

Yemek masada oturarak yenmeli ve yemek sırasında sadece yemek yenmeli. Ayakta yemek yiyen kişiler doygunluk hissini daha geç hissediyor. Tablet, televizyon, telefon eşliğinde çocuklar gereğinden fazla yemek yiyor. Ve erken dönemde bu alışkanlığı kazanan çocuklar ileri yaşlarda sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliyor.

Bir de hazır gıdalar var tabii. Küçük yaştan itibaren çocukların tüketeceği tüm hazır ürünlerin etiketi mutlaka dikkatlice incelenmeli. Katkı maddesi, ilave şeker, tuz ve yağ çeşidi ve miktarı yönünden seçici olmalarını öneriyorum. Çocuğunuzu zararlı içeriklerden ne kadar uzun süre koruyabilirseniz o kadar iyi.

Yazarın Tüm Yazıları