Tüm zamanların en iyi 10 sokak oyuncağı

Bizim çocukluğumuzda oyuncağa pek ihtiyaç duyulmazdı. Plastik bebeklerimiz vardı tabii ama yine de en çok sokaktaki oyuncaklarla oynamayı severdik. Evcilik oynarken sahilde bulduğumuz salyangoz kabukları tabağımız, midye kabukları kaşığımız, denizin içinden aldığımız ıslak kum ise o akşamki enfes yemeğimiz olurdu. Ertesi gün aynı salyangoz kabukları kablolu telefonumuz olurdu, hayal gücümüz gerçekten sınır tanımıyordu.

Haberin Devamı

Günümüz çocukları boğazlarına kadar oyuncağa boğulmuş durumda, bizim ellerimizle mıncıklayarak yoğurduğumuz gerçek çamurların yerini slime hamurları aldı, yakalamacılık oyunu yerini tabletten canavar yakalama oyununa bıraktı. Bebeklere bile kıyafet giydirme tek bir parmak ucu dokunuşu ile yapılıyor.

Evet devir değişti değişmesine de sokakta oynamanın yararlarını kimse inkar edemez. Doğanın çocuklar için sihirli bir gücü var. Pek çok uzman çocuğunuzu sokağa çıkarın dokunarak, deneyimleyerek oynasın, ayakları toprağa bassın, çamurla oynasın diyor.

İşte çocuklarınızı sokakta bekleyen tüm zamanların en iyi 10 oyuncağı

1-TOPRAK

Tüm zamanların en iyi 10 sokak oyuncağı

Haberin Devamı

Anneler çocuğun üstü başı kirlenecek diye çocuklarının toprağa/çamura dokunmasını pek istemiyorlar ama gelişimi için oldukça önemli olan en eski sokak oyuncaklarınmdan biridir.

Uzmanlar, toprakla oynayan çocukların diğer çocuklara göre oranla bağışıklık sistemlerinin daha gelişmiş olduğunu söylüyorlar.
Evet size ekstra iş çıkacak belki ama onun çocukluğu bir daha geri gelmeyecek. Ne kadar kaliteli geçirise o kadar katkısı olacak. Bırakın çocuğunuz toprağa dokunsun.

2- SOPA

Tüm zamanların en iyi 10 sokak oyuncağı

Bir ağaçtan düşen dalla neler yapılmaz ki, üstene binerse at olur, toprağı kazarsa kürek olur, ve daha nicesi... Hepsi onun yaratıcılığına kalmış,

3-TAŞ

Tüm zamanların en iyi 10 sokak oyuncağı

Her an her yerde karşımıza çıkan taş ile sayısız oyun oynanabilir. Taşları üstüste dizerek ve aralarına çamur koyarak ev ya da kuleler yapılabilir, üstleri boyanabilir, denizde ya da gölde taş sektirmece oynanabilir.

4- KUM

Tüm zamanların en iyi 10 sokak oyuncağı

Haberin Devamı

Tıpkı toprak gibi kumda çocuğun enerjisini atmak için müthiş bir oyuncaktır. Kum ile görkemli şatolar, kaleler yapılabilir, kova ve kürek yardımı ile mini barajlar, göller oluşturulabilir, kubbeli bir ekmek fırını yapılabilir, kamyon gibi oyuncaklarını da dahil ederek bir inşaat sahası oluştırulabilir. Ayrıca özellikle kız çocuklarının severek oynadığı pasta ve yemek yapma oyununda da kum çok uygun bir malzemedir. Çocuğunuz kum ile oynamaya başladığında uzun süre oyalanacak ve sıkılmaya vakit bulamayacak emin olun.

5- AĞAÇ YAPRAKLARI

Tüm zamanların en iyi 10 sokak oyuncağı

Ben ağaç yapraklarını en çok yemek yapma oyununda kullanırdım çocukken, annemden gördüğüm gibi yaprak sarma yapmak isterdim. Yeşil ağaç yapraklarının içine harç olarak çamur koyup sarardım kalem gibi. Çam ağacı yaprakları ile çok güzel oyunlar oynanabilir. Ben en çok doktorculuk oynarken aşı yapmak için kullanırdım mesela.

Haberin Devamı

Bir de taze çam ağacı yapraklarından çok güzel örgü oyunu oynanabilir. Bunun bir kuralı yok aslında. Iğne yaprakları birbirinin içien geçirekek istedikleri şekilleri oluştırabilirler. El becerilerini geliştirmek için oldukça önemli.

6- AĞAÇ KABUĞU

Tüm zamanların en iyi 10 sokak oyuncağı

Özellikle küçük ağaç kabuklarından harika sandallar yapılabilir. Küçük su birikintilerinde yüzdürmek oldukça keyiflidir. Yine üstüste dizerek ev yapılabilir, evcilik oynarken mutfak tepsisi ya da farklı ev aletleri gibi kullanılabilir.

7- ÇAM KOZALAĞI

Tüm zamanların en iyi 10 sokak oyuncağı

Çam kozalakları da çocukların müthiş şeyler yaratacağı harika bir sokak oyuncağıdır. Hatta üstlerini birlikte doğal boyalarla boyayıp dekoratif amaçlı kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

8- ÇAMUR

Tüm zamanların en iyi 10 sokak oyuncağı

Tıpkı toprak ve kum gibi saatlerce sıkılmadan oynayacağı bir sokak oyuncağıdır. Aslında oyun hamurları ile aynı görevi görür, sadece daha doğal ve % 100 organiği. Çamur ile çok güzel pasta ve yemekler yapılır, ağaç kabuklarını ve dallarını da dahil ederkek bebek, araba ev gibi çeşitli şekiller yapılabilir. 

Çocukların üstlerinin ve çevrelerinin kirlenmesine yol açan oyunların aslında erken dönem psikolojik gelişimlerine büyük katkı sağladığını söyleyen Uzman Psikolojik Danışman Feyza Bayraktar, bu oyunların aynı zamanda fiziki gelişimlerini de desteklediğini belirtiyor.

Hamur ve çamur oyunları çocukların yaratıcılıklarını güçlendirir. Aktif bir şekilde öğrenme ve keşfetmelerine yardımcı olur. Çocuk, gördüğü bir objeyi oyun hamuru ya da çamurla yapmaya çalışır.

Haberin Devamı

9- KİREMİT TOZU

Tüm zamanların en iyi 10 sokak oyuncağı

İster pasta süsü olsun, isterseniz akşama yemeğine atacağınız kırmızı biber  Evcilik oyunlarına renk katan kiremit tozunu elde etmek için yolda sokakta bulacağı kiremit parçalarını iki taşın arasında ezmesi yeterli olacaktır. Özellikle ıslanmış kiremit parçaları çok kolay ezilir yüzeyi düzgün taşları boyamak için ideal bir doğal boyadır.

10- DENİZ KABUKLARI

Tüm zamanların en iyi 10 sokak oyuncağı

Özellikle salyangoz kabuğu benim en favori sokak oyuncağımdır, o yüzden bunu en sona sakladım :) Salyangoz kabuğu evcilik oynarken kepçe, kase olarak kullanılabılır, çamur ve kum ile oynarken yine kepçe görevi görür, çok güzel kalıp çıkartılır, kulağına tutup denizin uğultusu dinlenir, içinden uzun bir ip geçirip iki ucuna salyangoz kabuğu bağlayıp kablolu telefon yapılabilir. Midye ve deniz kabukları da aynı şekilde çocuklar için oldukça yaratıcı oyunlar oynayacağı yagane malzemelerden biridir.

Yazarın Tüm Yazıları