Tokat Devlet Hastanesi'nde çocuklar ameliyata sedye yerine akülü arabayla giriyorlar.
Haberin Devamı
ONLAR AMELİYATA GÜLE OYNAYA GİDİYORLAR
Tokat Devlet Hastanesi’nde ameliyata girecek çocuğun psikolojisi dikkate alınıp bu konuda çok güzel bir uygulama başlatılmış. Hastanede çocuk hastalar ameliyathaneye sedye ile değil akülü arabayla giriyorlar. Böylece yaşadıkları korku ve endişe en aza indiriliyor ve ameliyat süreci eğlenceli bir hal alıyor.
Tokat Devlet Hastanesi'ndeki bu uygulamayı sosyal medyadan gören Çerkezköy'deki özel bir hastanenin çocuk servisinde de aynı uygulama ile çocuklar ameliyathaneye gidiyorlar. Çocuğunun sedyede yatarak korku içinde ameliyata gitmesini izlemek yerine akülü arabada güle oynaya gittiğini görmek ailelerin psikolojisi için de oldukça önemli. Dileriz tüm hastaneler bu uygulamayı örnek alırlar ve çocuklar hep bu şekilde korkusuzca ameliyata girerler.
Ebeveynler çocuklarının hasta olmaması için ellerinden geleni yaparlar; ama bazen çocukları hastalıktan korumak hiç de kolay olmuyor. Bunun sonucunda ise bazı hastalıklar için ameliyat kaçılmaz son oluyor. Bu ufak bir operasyon dahi olsa hem ebeveynler için hem de çocuk için endişeli bir dönemdir. Bu dönem de çocuğun psikolojik destek alarak ameliyata hazırlanması son derece önemlidir.
Bu hazırlık aşamasında anne ve babalara önemli görevler düşmektedir. Çocuk ameliyata iyi hazırlanmış ise olumsuzluklardan veya travmadan hafif etkilenmiş olacaktır. Eğer bu durum sağlıklı bir şekilde anlatılmaz ise, çeşitli duygusal ve davranış bozuklukları görünebilir. Bunlarda en belirgini; öfke, depresyon, panik, endişe, ağlama, uyku ve yeme bozukluklarıdır.
ANNE VE BABALAR KENDİ ENDİŞELERİNİ ÇOCUĞA YANSITMAMALI
Ameliyat öncesinde özellikle ebeveynin duyguları çocuğa geçmektedir. Ebeveyn endişeli ise ister istemez çocukta bu duyguları yaşar. Ebeveynler, bu durumda korkularını ve endişelerini çocuklarına olabildiğince az yansıtmaya gayret etmelidir.
PEKİ, ÇOCUKLARI AMELİYATA NASIL HAZIRLAMALIYIZ?
Aile, çocuğun sorduğu soruları bilgisi dâhilin de cevaplamalı, çocuğa uygun bir dil ile anlatmalı. Eğer bilmediği bir soru ise; ‘ Bilgim yok, ancak doktoruna soracağız’ denilmelidir.
Acı ile ilgili çocuğa; ‘ Hiç acın olmayacak, hiç ağrın olmayacak’ yerine biraz ağrın olabilir, ancak geçici bir ağrı diye bilgi vermelisiniz.
Hastane ortamında aile çocuk ile oyun oynamayı ihmal etmemeli, bol bol oyunlar oynamalı. Kardeşleri, yakın akrabaları çocuğu sıklıkla ziyaret etmeli.
4 yaşa kadar olan çocukları hastanede yetişkin olmadan bırakılmamalı. Çocuklar hastanede yalnız kalacaklarından korkabilirler, bu yüzden sıkça yanında kalacakları bilgisi aileler tarafından çocuğa hatırlatılmalıdır.
0-6 yaş arası benmerkezci bir dönemde olduklarından etrafındaki olayları, kendileri ile bağlantılıymış gibi düşünebilirler. Özellikle ameliyat sonrası acı çektiklerinde dolayı kendisinin yaptığı bir yaramazlıktan dolayı ceza veriliyormuş gibi hissedebilirler. Bu durumda çocuğun bir suçu olmadığı tekrar tekrar anlatılmalıdır. İyileşmek için çocuklarında, yetişkinlerinde ameliyat olduğu aile tarafından çocuğa anlatılmalıdır.
Ameliyata giderken kararlı ve güvenli bir ses tonuyla, olumlu bir yüz ifadesiyle ‘ şimdi ameliyata gideceksin, döndüğünde ben burada seni bekliyor olacağım, ilk beni göreceksin.’ denilmeli. Asla yas tutar ifade veya duygusal konuşma ile gönderilmemeli.
Eve döndüğünde ise sevdiği kişilerin olduğu basit bir kutlama planlamanız çocuğun moralini oldukça yükseltebilir.