Sömestr tatilinde neler yapalım?

Tatil için kayak merkezlerini, yurt dışını ya da farklı şehirleri tercih eden aileler olabilir. Ancak işi dolayısıyla izin alamayan anne babaların çocukları neler yapacak? Çocuklarımızı nasıl oyalayacağız, biraz bunlara değinelim.

Haberin Devamı

Sömestr tatili hoş geldi, bizim de gerçek anlamda ilk sömestr tatilimiz diyebilirim. Anaokulunda genelde sadece bir hafta tatil yapıyordu bizim çocuklar. Hatta anne baba çalışınca hiç tatil yapmayanlar da oluyor. Ancak ilkokuldan itibaren resmi tatiller hayatımıza girdi.

Tatil için kayak merkezlerini, yurt dışını ya da farklı şehirleri tercih eden aileler olabilir. Ancak işi dolayısıyla izin alamayan anne babaların çocukları neler yapacak? Çocuklarımızı nasıl oyalayacağız, biraz bunlara değinelim.

Çoğumuz iş yerimiz müsaitse zaman zaman çocuklarımızı yanımızda götüreceğiz. Ama çocuklara oyalanacakları bir şeyler bulmak gerek. Zamane çocuklarını tablet, bilgisayar başından kaldırabilmek için ilgilerini çekebilmek çok önemli.

Havalar soğuk, bu sebeple dışarıda vakit geçirmek çok zor. Kendimizi genelde AVM’lere atıyoruz. Büyük şehirlerde imkânlarımız daha çok, AVM bile olsa çocukların yaşlarına göre vakit geçirebilecekleri mekânlar var. Legoland Discovery Centre, SeaLife İstanbul, KidzMondo, Kidzania, Discovery Museum gibi hem eğlenip hem öğrenebilecekleri mekânlar fazlasıyla mevcut. Ayrıca hem şehir tiyatroları hem belediyelerin kültür merkezleri hem de özel tiyatrolar çocuklar için çok alternatif sunuyor. Diğer şehirlerde de artık hem ebeveynlerin daha bilinçlenmesi hem de belediye gibi kurumların hizmet kalitelerini artırmaları dolayısıyla tiyatro seçenekleri artmaya başladı. Çocuklarımıza tiyatro sevgisini ve bu kültürü aşılayabilmek adına mutlaka yaşadığınız yerdeki çocuk oyunlarını araştırın. Mesela bir dinleyicim geçenlerde Gaziantep'te Yaratıcı Drama dersleri vermeye başladıklarını yazdı ve Instagram’da paylaşım yapmamı rica etti. Herkese ulaşabilmek için bu tarz güzel etkinlikleri seve seve paylaşıyorum. Farklı şehirlerde özellikle çocuklara ve kültür sanat alanındaki etkinliklere yer vermeyi bir görev olarak görüyorum.

Haberin Devamı

ÇOCUĞUNUZ TUR REHBERİNİZ OLSUN

Peki ya müzeler? Geçenlerde radyo programımda günün konusu olarak "Hangi müzeleri gezdiniz, en çok etkilendiğiniz müze hangisiydi?" sorusunu sordum. Beklediğimden de çok dinleyici katılımı oldu, çok güzel müzelerden bahsettiler ancak bir dinleyicimiz “Asgari ücretle müze gezilir mi Sema Hanım?” yazmış. Pardon ama asgari ücretle çalışıp sigara içen o kadar çok kişi var ki... Günlük ortalama 10 TL olsa, ayda 300 TL yapıyor. Oysa Müze Kart sayesinde çok uygun fiyata birçok müzeyi gezebilirsiniz. Örneğin Müzekart’ın yıllık ücreti şu anda 70 TL ve bir yıl boyunca T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet'ine bağlı 300'ü aşkın müze ve ören yeri gezilebildiği gibi (bazı özel müzeler ücretsiz ziyaret ediliyor, sergiler ve tiyatro temsilleri indirimli) izleniyor. Kafe ve hediyelik eşya mağazalarındaki alışverişlerde daha az ücret ödeniyor. 18 yaş altına 5 TL karşılığında Müze Kart alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Birçok kişinin bulunduğu şehirdeki müzeleri gezmediğinden eminim. Müze deyince nedense insanımıza daralmalar geliyor. Oysa müzeyi rehber eşliğinde gezmek çok keyifli oluyor. Peki, çocuğunuz rehberiniz olsun ister misiniz? Okuma yazma bilmesi yeterli, eminim zamane çocuklarının hemen hepsinin internetle arası iyidir. Çocuğunuza ayıracağınız günü seçin ve ona gideceğiniz yeri söyleyin, sonra da o mekân ya da bölge ile ilgili internette araştırma yapmak ve tur hazırlamak üzerine bir görev verin. İsterseniz mekân ve bölge seçimini ona da bırakabilirsiniz. Örneğin tarihi yarımada veya alanı biraz daha daraltırsak Sultan Ahmet'e gideceğinizi ve o bölgede gezilecek yerleri araştırıp bir rota belirlemesini isteyin. Vaktiniz varsa bir gün Balat turu bir gün Beyoğlu turu gibi farklı alternatifler hazırlamasını isteyebilirsiniz. Gittiğiniz zaman mekân ile ilgili öğrendiklerini sizlere anlatmasını ve mekânı tanıtmasını isteyebilirsiniz. Emin olun rehberle gezmekten çok keyif alacaksınız. Ona yardımcı olmak için gerekirse topladığı bilgileri bastırabilir ya da yanınıza tablet alabilirsiniz. Aslında bu tur hazırlama işini öğretmenler ödev olarak da verebilir ama artık bu tatil için geç kaldık.

Haberin Devamı

Onların hâlâ birer çocuk olduklarını unutmadan ödeve, testlere boğmadan biraz da sevdikleri oyunlar için vakit ayırmalarına, arkadaşlarıyla görüşmelerine fırsat tanıyacağınız güzel bir tatil olması dileğiyle...

Yazarın Tüm Yazıları