Panik bozukluğa neler sebep olur?

Panik bozukluk çok çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmektedir.

Haberin Devamı

Panik bozukluk adını, mitolojideki yarı keçi yarı insan görünümünde olan ve kırlarda insanların karşısına aniden çıkarak onları korkutan Kır Tanrısı Pan’dan almıştır. Gerçekten de panik bozukluk ani başlayıp yoğun korku duygusu ile kişinin ölüm korkusunu yaşadığı bir hastalıktır. Aniden başlayıp 5-10 dakika içinde maksimum hale gelerek 20-25 dakika içinde sonlanmaktadır. Ancak hastalar panik nöbetlerini yaşadıkları zaman hiç geçmeyeceği korkusunu yaşayarak aslında korkunun korkusunu yaşamaktadırlar.

Panik bozukluk çok çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Bunlar kimi zaman ani ortaya çıkan etkenler olabildiği gibi kimi zaman da daha uzun süreli durumların ani etkisi ile de gerçekleşebilmektedir. Çay, sigara, kahve herkesin bildiği hatta panik bozukluğu olan kişilerin "doktorum içmemi yasakladı" dediği ve içmekten uzak durduğu maddeler olup sağlıklı kişide de bir anda panik bozukluğu tetikleyebilmektedir. Örneğin o zamana kadar hiçbir panik bozukluk belirtisi göstermemiş bir kişi bir tek sigara ile panik bozukluk yaşamakta ya da uyanık durmak için üst üste 3-4 kahve içen bir kişi bir anda çarpıntı, huzursuzluk, ellerde uyuşma, nefes alamama, göğsünde baskı hissi ile kendini panik atağın içinde bulabilmektedir. Aynı şekilde aşırı alkol kullanımı, bir kere bile olsa esrar içme, psikiyatrik ilaçlar, tansiyon yükseltici ilaçlar, diş hekimlerinin dişi uyuşturmak için kullandıkları uyuşturucular da ani tansiyon değişikliklerine yol açarak panik bozukluğu tetikleyebilmektedir. 

Haberin Devamı

Kan şekerinin ani düşmesi; hızlı nefes alıp vermek; mitral kalp prolapsusu denilen normalde klinik belirti vermeyen ama zaman zaman panik atakları tetikleyen kalp hastalıkları; hipertroidi, feokromasitoma gibi fiziksel hastalıkların yanı sıra fobik bozukluklar, anksiete bozuklukları, depresyon gibi hastalıklar hatta yoğun güçteki floresan lambaların ışığına maruz kalma bile panik bozukluğu tetiklemekte ve sonra “Ben yine atak geçireceğim” korkusunu yaşamaya neden olabilmektedir.

Panik bozukluk yaşayan kişilerin ilaçları, hastalıkları göz önünde tutması ve paniği tetikleyen durumlarda uzak olması panik atakların gelmesini engelleyecektir.

Yazarın Tüm Yazıları