Beynin gizli hayatı

Biyolojik yapımız ve beynimizin labirentlerinde yaşananlar davranışlarımızın ne kadarından sorumlu?”

Haberin Devamı

Türkçede “Beynin gizli hayatı” ismi ile Domingo Yayınevi tarafından yayınlanan, Amerika'da “Yılın kitabı” seçilen “İncognito” kitabından bahsedeceğim. Öncelikle kitaptan bir alıntı yaparak yazıma başlamak istiyorum. 

“İnsan popülasyonunun yarısı ağır saldırı suçu işleme olasılığını, adam öldürme girişimini, silahlı soygun ve cinsel saldırıları tetikleyen bir gene sahip. Bu geni taşıyanlar ağır cezayı gerektiren suçları 8 kat, adam öldürme suçunu 1 kat, silahlı soygun yapma girişimini 13 kat ve cinsel saldırı girişimini de 44 kat fazla yapabiliyor. Sonuçta suça ve şiddete çok ama çok yatkın bir gen. Bu tehlikeli gen grubuna ve Y kromozomu adı veriliyor ve erkeklerin hepsi bu geni taşıyorlar. Sonuçta erkek olmak suç işleme potansiyelini birlikte getiriyor." 

Haberin Devamı

Buradan gelmek istediğim ve kitapta verilmek istenen mesaj şu, “Davranışlarımızın ne kadarı bizim kararlı seçimlerimizden etkileniyor, biyolojik yapımız ve beynimizin labirentlerinde yaşananlar bunların ne kadarından sorumlu?” Cevabı zor bir soru ama elimizi yıkamaktan artık perişan oluyorsak; geceleri kabuslar görüyor, yatakta dönüp duruyorsak; yaşam çekilmez geliyor ve sürekli ölümü düşünüyor, insanlardan kaçıyorsak ya da kulağımıza gelen sesler en sevdiğimiz insanı bize kötü gösteriyor, onu öldürdüğümüzde bir canavarı öldüreceğimizi söylüyorsa bu durumda işlediğimiz cinayet ne kadar bizim kişisel tercihimiz olabilir?

Çok uzun seneler önce takip ettiğim bir hastam otobüs garında hiç tanımadığı bir insanı sırtından bıçaklamış ve kendisini onu öldürmese onun kendisini öldüreceğini söyleyerek savunmuştu.

Sonuçta beynin gizli hayatını bilmekte fayda var. İleriki yazılarımda bu konuklara biraz daha değineceğim.

Yazarın Tüm Yazıları