Prof. Dr. Berkan Reşorlu
Prof. Dr. Berkan Reşorlu
Prof. Dr. Berkan ReşorluYazarın Tüm Yazıları

Penis kırılması (Fraktür) mümkün müdür?

Penis dokusunda kemik yapısı yoktur ancak peniste ereksiyonu sağlayan iki silindiri saran kuvvetli dış zar (tunika albuginea) penis erekte iken ani bükülme ya da travma ile yırtılabilir.

Haberin Devamı

Bu durum penis kırılması (fraktür) olarak adlandırılır ve acil müdahele edilmesi gereken bir durumdur.

SEBEPLERİ NEDİR?

Penis fraktürünün en sık sebebi cinsel ilişki sırasında erekte penisin ani ve kuvvetli bir şekilde bükülmesidir. Travmatik mastürbasyon, penis erekte iken meydana gelen kazalar ve taqaandan adı verilen penis başının tık sesini duyana kadar büküldüğü geleneksel bir uygulama penis fraktürünün diğer sebeplerini oluşturmaktadır.

BELİRTİLERİ NEDİR?

Penis kırığı genellikle şişkin ve mor görünümlü bir penis görüntüsü ile sonuçlanır. Penis kırığının belirtileri ve semptomları; peniste ani başlayan şiddetli ağrı, o anda duyulan çat sesi, ani ereksiyon kaybı, penis gövdesinde şişlik ve cilt altı kanama nedeniyle morarma, idrarı boşaltan kanal (üretra) zarar görmüşse idrarda kanama ve idrar yapma güçlüğü şeklindedir. Olguların yaklaşık 1/3’de idrar kanalı yaralanması da izlenmektedir.

Haberin Devamı

TANISI VE TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Penis kırılması acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Yaralanma genellikle fizik muayene ile teşhis edilebilir, ancak bazen ultrason ya da MRI gibi ileri ek tetkikler gerekebilir.

Tedavide hızlı cerrahi onarım önemlidir. İlk 24 saat içerisinde yapılan cerrahi onarım ile daha iyi sonuçlar alınmaktadır. Tedavi edilmeyen bir penis kırığı, eğri bir penis veya erektil disfonksiyon (sertleşme sorunu) ile sonuçlanabilmektedir.

Yazarın Tüm Yazıları