Yoga gözlere yararlı mı, zararlı mı?

Sosyal medyada göz yogası sıklıkla karşımıza çıkıyor… Peki göz yogası gerçekten iddia edilen yararları sağlıyor mu? Diğer yoga asanaları (duruşları) göz sağlığımızı nasıl etkiliyor?

Haberin Devamı

Göz yogası, göz yorgunluğunu azaltıyor

International Journal of Yoga dergisinde 2020 yılında göz yogasının etkilerini araştıran bilimsel bir çalışma yayınlandı. Bu çalışmaya 32 üniversite öğrencisi dahil edilmiş ve öğrenciler 16’şar kişilik iki gruba ayrılmıştı. Gruplardan birinin 6 hafta boyunca yoga göz egzersizleri yapması sağlandı. Diğer grup ise yoga göz egzersizi yapmadı. Daha sonra her iki gruptaki göz yorgunluğu belirtileri değerlendirildi. Yoga göz egzersizi yapanlarda göz yorgunluğu belirtilerinin azaldığı saptandı, diğer grupta ise göz yorgunluğu belirtileri hayli fazla idi. Çalışmanın sonucunda, yoga göz hareketlerinin göz kaslarını çalıştırarak göz yorgunluğu belirtilerini ve göz çevresinde ağrı şikayetini azaltmaya yardımcı olduğu saptandı.

Haberin Devamı

Yoga gözlere yararlı mı, zararlı mı

Göz yogası miyopi, hipermetropi ve astigmatizmayı düzeltmez

Göz yogasının miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi göz bozukluklarını düzelttiği iddiası doğru değildir.
Ayrıca göz yogası iddia edildiği gibi göz kuruluğuna iyi gelmez ve gözaltı morluklarını azaltmaz.

Kimi yoga asanaları (duruşları) göz tansiyonunu yükseltiyor

2023 yılında yayınlanan bir bilimsel çalışmada ise yoga duruşlarının sağlıklı bireylerde göz tansiyonu üzerindeki etkileri araştırıldı. Bu çalışmaya yoga yapan 107 gönüllü alındı. Bu gönüllüler 12 hafta boyunca haftada en az 5 gün yoga yapmaktaydılar. Çalışmaya katılmadan önce ve çalışma boyunca 4 haftada bir her duruş öncesi ve sonrasında göz tansiyonları ölçüldü. Duruşların kimileri (“sun salutation, skull shining breath, downward facing dog, standing forward bend, legs up the wall pose”) , derin meditasyon ve alternatif nefes teknikleri göz içi basıncında düşüş sağladı. Ama yoga baş üstü duruşu, körüklü nefes ve nefes kontrolü; geçici olarak göz içi basıncını yükseltti.

Eğer göz tansiyonu (glokom) hastasıysanız, bu yoga duruşlarından kaçınmanızda fayda var…

Yazarın Tüm Yazıları