Adet sancımızı kendimiz yeniyoruz!

Adet sancısı, (Dismenore) genç kızlarda adet dönemlerinde, özellikle de ilk 3 günde görülür. Daha çok alt karın bölgesi ve bel çevresinde yaygın olarak hissedilir. Bu ağrı sosyal hayattan uzaklaşmaya, ileri dönemlerde iş gücü kaybına neden olabilmektedir.

Haberin Devamı

Adet sancısı problemi yaşıyorsak mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmalı ve altında yatan herhangi bir organik neden olup olmadığını öğrenmeliyiz.

Altta yatan herhangi bir sebep bulunmadığında, yaşadığımız bu ağrıyı medikal tedavilerle gidermek dışında kendimiz evde nasıl azaltabiliriz diye çözüm yolları aramaktayız. Bu noktada beslenmemizi ve günlük yaşam kalitemizi artırarak ağrı şiddetini ve süresini azaltabiliriz.
Bu dönemde beslenmemize mutlaka ağrı kesici etkisi bulunan besinleri daha fazla eklemeliyiz. Bu besinlerin başında Omega 3’ten zengin soğuk su balıkları (somon – sardalya - hamsi ) ve çiğ, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve tohumlu besinler ( semizotu - avokado – ıspanak - chia – ceviz – keten tohumu ) gelmektedir. Özellikle mevsiminde taze balıkları seçmeli ve bunlara ek olarak ağrı kesici etkinliği kanıtlanmış Omega 3 takviyesi almalıyız.

Haberin Devamı

B grubu vitamin desteği için baklagil grubunu uygun şekilde hazırlayarak tüketmeli, gerekirse takviye almalıyız.

Vücudun su ihtiyacını düzenli olarak gidermeli (2-3 lt ), mümkünse bu dönemde kahve ve çaydan uzak kalmalı, özellikle gün içinde bir bardak ve akşam yatmadan bir bardak melisa- ıhlamur- papatya çaylarından birini içmeye özen göstermeliyiz. Böylece hem sakinleştirici etkileri ile rahat uyumuş hem de kafeinin etkilerinden uzaklaşmış oluruz.

Mümkün olduğunca sebze ağırlıklı; “Akdeniz Mutfağı” tarzı alkali beslenmeye özen göstermeliyiz. Mor ve koyu yeşil yapraklı sebzeleri ağırlıklı olarak tüketmeye özen göstermeliyiz.

Özelikle âdetin ilk günleri için kendimize yapacağımız pratik bir çorbaya; kırmızıbiber, zerdeçal, karabiber ekleyerek ağrı kesici etkinliğini artırabiliriz.

• Rahim kaslarının kasılmasına bağlı ortaya çıkan ağrıyı azaltmak adına magnezyumdan zengin muz- patates – avokado – hurma gibi besinlerin tüketimini artırmalıyız.

• Bu dönemde doktorumuza danışarak uygun bir magnezyum takviyesi almalıyız.

• Kalsiyumdan zengin beslenmeli bunun için mümkünse yoğurt, kefir, ayran grubunu tüketmeliyiz.

Haberin Devamı

• Günlük olarak mümkünse nefes egzersizleri, yoga, meditasyon yapmaya özen göstermeliyiz.

Aslında bu sağlıklı yaşam biçimini hayatımızın bir parçası haline getirdiğimizde adet sancısı dışında diğer ağrılarımızın da azaldığını ve ilaç ihtiyacımızın anlamlı bir şekilde azaldığını gözlemleyebiliriz.

[fotogaleri=2896,4360]

Yazarın Tüm Yazıları