Öznur Simav
Öznur Simav
Öznur Simav

Ailelerin karnelere tutumu ne olmalı, yarıyıl tatili nasıl geçirilmelidir?

Aşırı kutlamalar ve abartılı hediyelerden sakının.

Haberin Devamı

AŞIRI KUTLAMALARDAN HEDİYELERDEN KAÇININ

Aileler, e-okul sistemi ile öğrencisinin- çocuğunun verilerine ulaşabilme olanağına sahip. Bu sistemle bilgilenebilme olanağına sahip olamayan ebeveynler biraz daha karnelerle ilgili hazırlıksız olabilme ihtimali yaşayabilir. Olumsuz bir karne karşısında ani tepki verebilme, öfke durumları yaşanabilir. Bu nedenle aileler, öfke kontrolünü yapabilmelidirler. Başarılı karne karşısında da çocuğu kutlamak ve devamını dilemek gerekir. Başarının da kendisi için olduğu vurgulanmalıdır. Aşırı kutlamalar, hediyeler uygun değildir.

TATİL BİR FIRSAT OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ

Karnesi başarısız olan çocukların başarısızlık nedenleri üzerinde düşünülmeli, hatta çocukla bunun değerlendirilmesi yumuşak bir ses tonu ile yapılmalı, başarısızlık nedeni çocuğa buldurulmaya çalışılmalıdır. Burada çocuğun psikolojik nedenlerle mi, sınıf arkadaşları ve öğretmenleri ile sorunları olduğundan mı, evde ailesel sorunlardan dolayı mı olduğu vb. konuların üzerinde durulmalı ve çocuk için gerekenler yapılmaya hazır olunmalı ve uygulanmalıdır. Ceza olarak görülmemesi ve çocuğa da böyle hissettirilmemesi ile eksik kalınmış konular, anlaşılmayan, öğrenilmeyen konular üzerinde tatil, bir fırsat olarak değerlendirilmelidir.

Ailelerin karnelere tutumu ne olmalı, yarıyıl tatili nasıl geçirilmelidir

SORUMLULUĞU TAMAMEN UNUTMAMALI

Öğrencilerin çalışmaları, aslında her çocuğun özelliğine göre verilebilse... Çocukların öğrendiklerini unutmayacakları ve pekiştirecek şekilde kısa çalışmalara yer verilmelidir. Bıktırıncaya kadar çok olmamalı, ama sorumluluğunu tamamen unutturacak kadar da olmamalıdır. Gezmeye, eğlenmeye, ailesi ile paylaşımlarına zarar vermeyecek ölçülerde çalışmalara yer verilmelidir.

Televizyon ve bilgisayar kullanımında yaş ve sınıf özelliklerine göre belli sınırlar içinde olmaya devam edilmelidir. Yıl içindeki süreler artırılabilir, ancak, kontrolsüzlük durumuna geçilmemelidir. Çünkü, çocuk, özellikle bilgisayar oyunları ile zaten başka bir şey tercih etmeyecektir. Bu nedenle, olabildiğince çocukları açık havadan yararlandırmalı, sosyalleşme ortamları sağlanmalıdır. 

İŞİN İÇİNE EĞLENCE KATIN

Yarıyıl tatilini soğuk ve karlı bölgelerde geçiren, ağır kış şartlarını yaşayan çocuklar da tatili en güzel şekilde değerlendirilebilir. Önemli olan, çocukla iletişim ve sağlıklı, keyifli ilişkilerin kurulmasıdır. Birlikte evde mısır patlatılabilir, bunlar, şekillerine bakarak, benzetilerek, gülerek, eğlenerek yenilebilir. Kestane kebap yapmak, çocukla birlikte nar keserek, içindeki taneler birer birer sohbet eşliğinde yemek de çok keyifli olabilir. Evde oynanabilecek oyunlar, komşu çocuklarıyla oynanabilir. Aile ile oynanabilir. Evdeki işlerde, biraz , onların öğrenmeleri amaçlı ve farklılık olması için birlikte zevk ile yapılabilir. Aile ve arkadaşlar ile kapalı alan etkinliklerine gidilebilir.

Çocuğun tatilini, yaş, gelişim durumuna göre, ailenin yaklaşımına ve özelliklerine uygun şekilde aile ile mi yoksa arkadaşları ile mi geçireceği düşünülmelidir. Tümüyle aile ile birlikte geçirilebilir, kısmen aile dışında geçirilebilir. Ancak, aile ile geçirilmesi çoğunluk olmalıdır. Yaş grubu ileri olanlarda arkadaşla ve ilgilenen, yetkin bir yönetimle tatil de yapılabilir, aileden tamamen kopuk olmamalıdır.

GEREKİRSE PEDAGOJİK DESTEK ALINMALI

Başarısız karne getiren çocuklar için başarısızlık nedenleri araştırılmalı ve uygun pedagojik destek mutlaka alınmalıdır. Çünkü, bazen birebir derslerde ve herşey tam olduğu düşünüldüğünde de yeterli bir başarı sağlanamamış olabiliyor. Çocuğun başarısızlık nedenleri araştırılmalı ve çözüm yolları düşünülmeli ve çocuğa destek olunmalıdır.Bu şekilde yeni bir yol haritası çizilmiş ve geleceğe umutla bakılabilecek duruma gelinebilmiş olunabilir.

ÇOCUKLA BİRLİKTE KARAR ALIN

"15 günlük tatil belirli programlar dahilinde kalıplara mı sığdırılsın, kararı aile mi çocuk mu versin’’ şeklinde düşünüldüğünde,
karar çocukla birlikte konuşularak alınmaya çalışılmalıdır. Aile koşulları da burada tabii ki çok önemli.. Ailenin yapabileceği, ya da yaptırabileceği programlar çocuğa seçenek olarak sunulabilir. Önemli olan iyi ilişkiler içinde tatil geçirmektir. Dünyanın en güzel yerine gidilse mutsuz geçirilen bir tatilin hiç kıymeti olmayacaktır ve anlamı da olmayacaktır.

Okul döneminde düzenli uyku saatleri olan çocuklar aynı düzeni devam ettirmeli mi , esneklik uygulanabilir mi diye ebeveynlerin aklına soru gelebilir.

Tatil olduğunu ve dinlenme ve eğlenme ihtiyacının karşılanabileceğini, çocuk hissedebilmelidir. Yine yaş ve gelişim özelliklerine uygun programlar yapılmalıdır. Yaşı küçük olan çocuklarda az bir esneklik uygun olabilirken ; yaşı büyük olanlarda biraz daha fazla esneklik olabilmelidir. Ancak, tamamen bir programsızlık belki birkaç gün uygulanabilir. Bu da çocukluk anılarında hoş bir yer alacaktır.

Çocuklarımıza, öğretmen ve ailelerimize her şeyin gönüllerince olduğu güzel bir tatil dilerim.