Özlem Saraç
Özlem Saraç
Özlem Saraç

Kinoa kısırı ile tanışın

Hayatınızda hiç kinoa yemediyseniz bile hiç yabancılık çekmeyeceksiniz.

Haberin Devamı

Sağlıklı olmak, sağlıklı beslenmek istiyoruz ama milletçe ne yiyeceğimizi şaşırdık valla. Hormonlusu var, antibiyotiklisi var. Bir kaynak ak derken, bir başkası kara diyor. Ekmek fenaymış, yumurta aklanmış, goji üzümü kırışıklıklara iyi geliyormuş derken kafamız çıfıt çarşısına döndü. 

Ama tüm bir bilgi kirliliği içinde kafa karışıklığı yaratmayan bir besin var ki son günlerde pek moda oldu: Kinoa. Evet kinoa mutfağımıza yeni girdi ama şöhreti hızla yayılıyor. Biz kendileriyle yeni tanışsak da çocuklarımız; “bizim evde sofrada kinoa hiç eksik olmazdı” diyecekler büyüdüklerinde.

Kinoa, İnkalar’a uzanan tarihçesinde “tahıl ana” ya da “İnkaların altın tahılı” olarak anılıyor. Akciğerleri güçlendirici özelliği ile de bilinen kinoa; önemli miktarda protein ve bir çok vitamini de içermesi nedeniyle besin değeri çok yüksek bir bitki. Ayrıca nefis bir lif deposu.

Haberin Devamı

Üstelik pişirmesi de çok kolay. Tahılların pişirilmeden önce aslında suda bekletilmesi lazım. Ama kinoanın suda bekletilmesi gerekmiyor. Sadece çok ama çok iyi yıkanması gerekiyor. Çünkü kabuğunda bulunan saponin maddesi hem toksindir hem de acı bir tat verir. Çok iyi yıkandığı takdirde saponin suyla birlikte etkisini kaybeder.

Hayatınızda hiç kinoa yemediyseniz bile tadının bulgura benzemesinden dolayı hiç yabancılık çekmeyeceğinizi düşünüyorum. Kinoadan yapılan kısır hem çok lezzetli oluyor hem de midenizde bulgur gibi şişip rahatsızlık vermiyor. Üstelik sağlıklı. İnsan lezzetli bir yemekten daha ne bekler?

Malzemeler:

1 su bardağı kinoa,
3 yemek kaşığı ev salçası,
1 tatlı kaşığı biber salçası,
2 adet soyulmuş dilimlenmiş domates,
2 adet soyulmuş dilimlenmiş salatalık,
2 adet yeşil biber,
6 dal taze soğan (doğranmış),
1 diş sarımsak (ezilmiş),
Yarım demet maydanoz,
Yarım demet nane,
3 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 limon suyu,
Tuz, kekik, pulbiber, karabiber 

Hazırlanışı:

Kinoayı iyice yıkayın ve tel süzgeçte suyunu süzün.
Bir çelik tencereye koyduğunuz kinoaların üstünü örtecek kadar su ekleyin
ve orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin.
Kinoa suyunu çekince ocağın altını kapatın. İçine zeytinyağı ve salçaları
ekleyin. İyice yedirene kadar tahta bir kaşıkla iyice karıştırın.
Servis etmeden önce diğer malzemeleri çiğ olarak ekleyin.
Ne kadar basit değil mi? Siz malzemeleri ve baharatları kendi damak tadınıza
göre ekleyip çıkartabilirsiniz.

Afiyet olsun.