Botoks bir zehir mi?

Günümüzde estetik uygulamalar, toplumun büyük bir kesimi tarafından tercih ediliyor ve bu uygulamaların başında da botoks geliyor.

Haberin Devamı

Botoks birçok kişinin de bildiği gibi yılan zehri değil, laboratuvar ortamında “Clostridium Botulinum” isimli bakteriden elde edilen bir ilaçtır. İlk kez oftalmologlar tarafından şaşılık için kullanılmış ve sonrasında kırışıklıklar için FDA tarafından onay aldıktan sonra kullanımı yaygınlaşmıştır.

BOTOKSUN KULLANIM ALANLARI

Tıpta her zaman, hastalar ve onların yararlarına yapılan, yan etki ve komplikasyon ihtimali en düşük işlemler tercih sebebi olmuştur. Botoksun bu kadar yaygınlaşmasının sebebi belki de yan etki yelpazesinin sınırlı olmasıdır. Bir ilaç düşünün, düzenli kullanıldığında kırışıklık oluşmasını engellesin, var olan kırışıklıkları azaltsın, terlemeyi önlesin, yüzün şekillendirilmesini sağlasın, gülüş sırasında diş etlerini ve burun ucunu istenilen pozisyona getirerek gülümsemeyi özgürleştirsin. Bunların yanında depresyona iyi gelsin, felçli hastalarda kas spazmlarını azaltsın, çene eklemlerini korusun, şaşılıkta kullanılsın, migren ağrılarını azaltsın ve aşırı aktif mesane, anal fissür gibi hastalıkların tedavilerinde de yer bulsun! İşte bütün bu alanlarda kullanılan ve yan etki ihtimali profesyonel kişiler tarafından yapıldığında neredeyse yok denilecek kadar az olan bir ilaç botoks. Buna bir mucize demeyi ya da dememeyi siz okurların takdirine bırakıyorum.

Haberin Devamı

Tüm bunlara ek olarak botoks, uygulama konusunda eğitimli uzman doktorlar dışındaki kişiler tarafından yapıldığı zaman bir felakete dönüşebiliyor. Çeşitli video sitelerinden birkaç uygulama izleyerek ve etrafındaki tanıdıklara uygulama yapılmasıyla başlanan botoks serüvenleri, donuk bakışlarla, göz kapağı düşüklüğü ya da aşırı ve uygunsuz kaş kalkıklığı ile yüzünün doğallığı bozulmuş yüz görünümleri ve hatta şaşılık gibi görme bozuklukları ile son bulabiliyor.

Her ne kadar estetik amaçlı uygulansa da botoks bir ilaçtır ve bunu sadece ilgili alanda uzman tıp doktorları uygulamalıdır. Daha ucuz olması ya da ulaşım kolaylığı gibi sebeplerle başka kişilere uygulama yaptırmak, daha güzel bir görünüme sahip olmak için mevcut güzelliğinizi kaybetmenize sebep olabilir. Biz plastik cerrahlar sizde var olan güzelliği ön plana çıkartmaya çalışıyoruz; olmadığınız birine dönüşmek sizi güzel yapmayacaktır. Unutmayın; güzellik içinizde!

Yazarın Tüm Yazıları