Her bel ağrısı fıtık mıdır?

Bel ağrısı hemen herkesin ömründe bir kez karşılaştığı sağlık sorunudur. Yaygın bir kanı olarak beli ağrıyan herkes bel fıtığı olduğunu zanneder. Oysa...

Haberin Devamı

Bel ağrısı hemen herkesin ömründe bir kez karşılaştığı sağlık sorunudur. Yaygın bir kanı olarak beli ağrıyan herkes bel fıtığı olduğunu zanneder. Oysa büyük oranda vücudumuzun yükünü çeken belimizdir. Belimizde kemikler (omurgalar), omurlar arasında diskler, kaslar, sinirler, bağlar ve kan damarları gibi birçok anatomik oluşum bulunmakta olup bunların her birinde oluşan problemler bel ağrısı olarak karşınıza çıkabilir. Belde ortaya çıkan ya da belde başlayıp çevreye yayılan ağrıların birçok nedeni olmakla birlikte oluşan sorunların çoğu bahsedeceğimiz omurga kaynaklı problemlerden gelişir.

BEL AĞRISININ EN SIK NEDENLERİ

1- Bel fıtığı
2- Bel kireçlenmesi
3- Dejeneratif disk hastalığı
4- Omurilik kanal daralması

BEL FITIĞI NEDİR?

Bel fıtığı, belden bacağa yayılan ağrıların en önemli nedenidir. Omurlarımızın arasında yer alan disklerin ya sinirler üzerine direkt baskısı ya da diskten dışarı çıkan jölemsi materyalin sinirde şişme yapması nedeniyle ortaya çıkan klinik tabloya bel fıtığı diyoruz. Belden başlayıp ayağa yoğunlaşan ağrılar çekilmez olup yaşam kalitemizi bozar hatta işgücü kayıplarına neden olur. Günümüzde eğitim seviyesinin artması, çok fazla gereksiz ameliyat yapılmış olması, ameliyat olanların bir kısmında ağrıların geçmemesi hatta daha kötü olmaları, ameliyat olunsa bile bir süre sonra aynı şikayetlerin devam etmesi ve iletişim olanaklarının gelişmesi hastaların kararlarını etkiler, eskisi gibi gözü kapalı hemen ameliyat masasına yatamazlar.

Haberin Devamı

Her bel ağrısı fıtık mıdır

BEL FITIĞININ BELİRTİLERİ

Bel fıtığı kendisini belden bacaklara yayılan ağrı ve uyuşmalar ile belli eder. Hareket kısıtlılığına neden olabilir. Bazen de kalçalarda kramplar şeklinde ortaya çıkabilir. Ağrı, elektriklenme ve krampların görülmesi, uyuşmalar, karıncalanmalar sinirin sıkıştığı anlamına gelir.

BEL FITIĞI NEDEN OLUR?

Ağır kaldırmak, yerden bir şey alırken uygunsuz davranmak, hareketsiz yaşam, çok oturmak, çok ayakta kalmak, uygunsuz duruş gibi günlük pozisyonlar, stres, sigara içmek (kemik, eklem ve disklerinin beslenmesini bozar), aşırı kilolar, kaza geçirmek, düşmek hep risk faktörleri arasındadır.

Haberin Devamı

BEL FITIĞI İÇİN AMELİYATSIZ ÇÖZÜMLER

İlaç ya da fizik tedavi yöntemlerinden yarar görmeyen bel fıtığı hastaları için birçok ameliyatsız yöntem bulunur. Bu yöntemlerin yüzde 85’i etkilidir.

Enjeksiyon tedavisi: Görüntüleme eşliğinde fıtığın bulunduğu omurilik kanalına sinirlerin geçtiği bölgeye içinde kortizon ve ozonun bulunduğu bir kokteylin verilmesidir. Çok yeni, ağrının ön plana çıktığı fıtıklarda etkilidir. Mekanizma olarak baskı altındaki şişmiş sinirleri normal haline döndürür ve fıtıktan ağrı maddelerinin salınımını engeller. Uygulandıktan 1 hafta sonra hasta rahatlar.

Ozon tedavisi: Fıtığın bizzat içerisine ince bir iğne ile girilerek ozon (aktif oksijen) gazının enjekte edilmesidir. Patlamış yeni fıtıklarda bile uygulanabilir. Fıtıkları küçülterek sinirleri baskıdan kurtarır. Bölgeye kan akımı artar, ağrı kesici özelliği vardır.

Haberin Devamı

Lazer ile tedaviler: Yeni belirti veren eski fıtıkların tedavisinde, görüntüleme cihazlarının yardımı ile uygulanan fıtığı küçültücü, eritici narkoz ve neşter gerektirmeyen girişimlerdir.

Cerrahi tedavi: Ciddi kuvvet kaybı olanlardan idrar ve büyük abdest tutamamanın yürüme zorluklarının tüm tedavilere rağmen dinmeyen ağrılar söz konu su ise ameliyat önerilir. Cerrahi ameliyatlar en son düşünülecek çözümlerdir. 

Yazarın Tüm Yazıları