Nuray Kentli Caner
Nuray Kentli Caner
Nuray Kentli Caner

İsim Mevzu

Bebek bekleyen herkesin gündeminde olan bir konu bu isim seçme mevzusu. Bazıları daha 17 yaşındayken ileride doğacak çocuğuna ne isim vermek istediğini bilir, bazısı ailesini dinler, ya da o sıralar popüler olan isimlere yönelir.

Haberin Devamı

Bebek bekleyen herkesin gündeminde olan bir konu bu isim seçme mevzusu.

Bazıları daha 17 yaşındayken ileride doğacak çocuğuna ne isim vermek istediğini bilir, bazısı ailesini dinler, ya da o sıralar popüler olan isimlere yönelir.

Biz eşimle bu kategorileri girmiyoruz; 2 ay sonra aramıza katılacak olan bebeğimize hala “Ziggy” diye sesleniyor ve bir türlü isim beğenemiyoruz. Çünkü ismi sevmek yetmiyor; anlamı, kökeni, kulağa gelişi, "Bebekken sevimli olur mu? Büyüyünce ciddiye alınır mı?" gibi sorunsallar var.

En çarpıcı olanı da bulduğumuz bazı isimlerin toplumda farklı algılanma olasılığı ve bunun için tedirginlik duymak.

Bu tedirginlik içimde Türkiye’nin genel atmosferinde her zaman az çok var olmuş ve politize “özgürlükler” kavramına dokundu. Özellikle son zamanlarda çevremizde duyduğumuz hikayeler, farklı hayatlara olan tahammülsüzlük, ya da isim-köken her neyse öznel bir takım nedenlerden insanları tanımadan damgalama maalesef aşamadığımız konular.

Haberin Devamı

“Çocuğun hayatını zorlaştırmayalım, ömür boyu açıklama yapmak zorunda kalmasın” gibi aramızda geçen sohbetlerin beni rahatsız ettiğini fark ettim. Bu tür endişeler olmadan özgürce çocuğuma isim koyabilmem gerek diye düşündüm ve sizlerin fikirlerini merak ettim.

Dünyaya getirdiğiniz insanın ömür boyu taşıyacağı kimliğin en önemli parçalarından biri isim ise ve hayatını etkileyecekse uzun uzun düşünmek mantıklı geliyor ama ben sanırım bütün bu ikilemler arasında “İlham” gelmesini son ana kadar bekleyeceğim.

Bu arada önerilere de her zaman açığım, isim sözlüklerine girmemiş cevherler bir yerlerde olabilir diye umuyorum. Benim gibi kararsızlar için paylaşmaya ne dersiniz?