Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Kademeli eğitim

Ortalık toz duman. Biliyorum siz annelerin kafası karışık. Nasıl olmasın ki! Bir haftadır herkesten farklı ses çıkıyor. Kanun teklifini verenler de, Bakanlık da günbe gün fikir değiştiriyor.

Haberin Devamı

Ortalık toz duman. Biliyorum siz annelerin kafası karışık. Nasıl olmasın ki! Bir haftadır herkesten farklı ses çıkıyor. Kanun teklifini verenler de, Bakanlık da günbe gün fikir değiştiriyor.

4÷4÷4’ten ya da kademeli eğitimden söz ediyorum. Ne gelecek, ne gidecek? Çocuklarımıza ne faydası olacak? İnanın hiçbir şey net değil.
Herkes okul öncesinin zorunlu olmasını beklerken, okul öncesi zorunlu olmaktan çıkarıldı. Son bilgilere göre okula başlama yaşı 60 ayı bitirenlere indi. Ama bu çocuklar ilköğretime mi, yoksa okul öncesi eğitime mi başlayacaklar net değil.

Lise zorunlu hale geliyor. Ancak, en çok tartışılan Açıköğretim lise sonrasına geliyor. Kanun teklifi çıktığı andan itibaren bir türlü netleşmeyen mesleki eğitim konusunda her kafadan farklı ses çıkıyor. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Antalya’da tam da bu konuda yapılan Mesleki Eğitim Çalıştayı’nda “Mesleki eğitimi ötelememiz gerekiyor” diye net bir ifade ile mesleki eğitimin geç başlaması gerektiğini söylerken, Ankara’da farklı bir hava esiyor.

Haberin Devamı

4. sınıftan sonra mesleki yönlendirme yani din eğitimi gündeme geliyor. Kimi buna seçmeli dersler aracılığıyla diyor, kimi de meslek liselerinin orta bölümlerinin açılması gerektiği konusunda diretiyor. Ben 4.sınıftan itibaren meslek değil, sanat, spor eğitiminin başlamasından yanayım. Bunu da birkaç kez Bakan Dinçer olmak üzere, birçok yetkiliye aktardım. Onlar da aynı şeyi düşünüyordu, ama ne oldu bilemiyorum.

Bazı sanat dallarında başarılı müzisyen, sporcu, ressam yetiştirmemiz için çocuklara küçük yaşta yönlendirme yapmak gerekiyor. Çünkü, çocuklar küçük yaşlarda aslında yetenekleri konusunda ipuçları veriyorlar. Onların da uygun eğitmenlerin elinde şekillenmesi ya da yönlendirilmesi ile ülkemizde önemli adımlar atılır.

Ama meslek seçiminin bu yaşlara alınması çocuklar için büyük hata olur. Çünkü, üniversite tercihininde bile meslek seçimlerini anne babaların yaptığı ülkemizde bu doğru olmaz. 4.sınıftan itibaren çocuklar ailelerin yönlendirdikleri alanlara gitmek zorunda kalırlar. Büyük kısmı da istemedikleri, ileride pişman olacakları alanlarda çalışmak zorunda kalırlar.

Haberin Devamı

Bütün bunlar şu anda konuşuluyor. Net bir şey yok. Çünkü, kanun teklifi Alt Komisyon’da görüşülüyor. Şimdilik biraz daha bekleyip, daha sonra yorum yapmak en iyisi..