Yüksek kan şekeri üreme sağlığını olumsuz etkileyebilir

Toplumun %14’ünü etkileyen şeker hastalığı (diyabet), vücudumuzun tüm sistemlerini etkilediği gibi üreme sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yaratmaktadır. Yüksek glikoz düzeyleri östrojen, progesteron ve testosteron gibi hormonların dengesini bozarak gebelik oluşumunu engelleyebilir. Hamilelik sürecinde artan şeker ise erken doğumu tetikleyebilir ya da gebelik zehirlenmesi riskini artırabilir. Bu sebeple gebelik planlayan veya tüp bebek tedavisine başlayan hastalarda kan şekeri düzeyleri detaylı olarak mutlaka incelenmelidir; risk oluşturacak sonuçlar tespit edildiyse mevcut duruma yönelik tedaviler planlanmalıdır.

Haberin Devamı

ARTAN ŞEKER DÜZEYİ ANNE VE BEBEK SAĞLIĞI ÜZERİNDE TEHDİT OLUŞTURABİLİR

Diyabet, kandaki şeker düzeyini dengeleyen insülin hormonunun eksikliği veya yeterince salgılanmasına rağmen vücutta kullanılamaması sonucu oluşan kronik bir hastalıktır. Diyabetin farklı tipleri vardır ve daha önceden diyabet teşhisi almamış olan bazı hastalarda gebelik sürecinde diyabet gelişebilir. Gestasyonel diyabet olarak adlandırılan bu durum mutlaka takip ve tedavi gerektirir. Aksi takdirde yüksek kan şekeri bebeğin ve annenin sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturabilir.

Gebeliğin 5. ve 6. haftalarında yoğunlaşan nörolojik gelişim açısından yüksek kan şekeri büyük bir risk oluşturur. Şeker hastalığı, gebeliğin ilerleyen evrelerinde annedeki yüksek kan şekerinin bebeğe de ulaşması nedeniyle bebekte aşırı büyümeye yol açabilir. Özellikle gebeliğin 24. haftasından sonra kan şekeri regülasyonu düzgün yapılmadığı taktirde amniyotik sıvı normal sınırların üstüne çıkabilir ve bu durum erken doğumun tetiklenmesine neden olabilir.

Haberin Devamı

Ailesinde diyabet hastalığı öyküsü bulunanlar, 35 yaşın üzerindeki kadınlar, daha önceden 4 kilogramın üzerinde bir bebek dünyaya getirmiş olanlar ve kilolu bireyler gestasyonel diyabet açısından daha yüksek risk taşır. Susuzluk veya çok su içme isteği, çok fazla yemek yeme ihtiyacı hissetmek, sık idrara çıkma, sürekli yorgunluk ve kilo kaybı gebelikte şeker hastalığını işaret eden belirtiler arasında yer almaktadır. Diyabet teşhisi almış olan hastalar hekimi tarafından önerilen tedaviye harfiyen uyum sağlamalı, diyabet ilaçlarını veya insülin iğnelerini düzenli olarak kullanmalıdır. Bu tedavi ilkelerine hassasiyet gösteren bireylerde kan şekeri kontrol altına alınarak hastalığın gebelik sürecini olumsuz etkileme riski ortadan kaldırılır.

Yüksek kan şekeri üreme sağlığını olumsuz etkileyebilir

FAZLA KİLO İNSÜLİN DİRENCİNİ TETİKLER

Hastalığın yol açtığı komplikasyonların çok büyük bir kısmı kan glikoz seviyesinin olması gereken aralığın üzerinde seyretmesine bağlı olarak gelişir. Diyabet hastalarında diyete önem vermek sağlığın korunması ve komplikasyonların önlenmesi açısından çok önemlidir. Vücuttaki kilolar arttıkça hormon dengesi de buna bağlı olarak bozulmakta ve vücut insüline karşı direnç göstermektedir. Obezite ve diyabet birbiriyle iç içe değerlendirilir ve artan kilolar beraberinde insülin direncini tetiklemektedir. Obezite sorunu ile beraber gebe kalan hastalarda özellikle düşük riskinde ciddi artış dikkat çekmektedir. Bu sebeple risk faktörlerini en aza indirgemek için anne adayının beslenme şekline çok dikkat etmesi, gerekli görüldüğü durumlarda bir beslenme uzmanından yardım alması çok önemlidir. Ayrıca diyabeti olan anne adaylarının günlük fiziksel aktivite yapmaları da önerilir. Düzenli egzersiz sayesinde insülin direncinin azaltılması, kan şekerinin düşürülmesi ve vücut ağırlığının azaltılması sağlanabilir.

Haberin Devamı

ŞEKER HASTALIĞI TÜP BEBEK TEDAVİSİNİ NASIL ETKİLER?

Şeker hastalığı gibi kronik rahatsızlıklar doğrudan kısırlık sebebi olmasa da kısırlığa sebep olabilen faktörler arasında yer alır. Yüksek kan şekeri östrojen, progesteron ve testosteron gibi hormonların üretim ve dengesini olumsuz etkileyerek üreme sağlığını bozabilir. Yapılan bazı çalışmalarda tekrarlayan düşükler yaşayan kadınların önemli bir kısmında kan şekeri seviyelerinin yüksek olduğu görülmüştür. Nedeni belirlenemeyen kısırlıklık durumlarında da hastaların bir bölümünde kan şekeri düzeylerinin çok yüksek bulunduğu ortaya konulmuştur. Bu durum genellikle teşhisi gecikmiş diyabet hastalarında görülür.

Haberin Devamı

Herhangi bir nedenle doğal yollardan sağlıklı bir gebelik elde edememiş olan ve tüp bebek tedavisine başlayan hastalarda kan şekeri düzeyleri detaylı olarak incelenmelidir. Şeker hastalığı kontrol altına alınmadığı takdirde gözler, böbrekler ve kalp gibi çeşitli organlarda bazı komplikasyonlara yol açabilir; ortaya çıkabilecek bu tür sorunlar da tüp bebek sürecini etkileyebilir. Dolayısı ile tüp bebek tedavisi öncesinde diyabete yönelik gerekli tetkikler yapılmalı ve tedavi gerektiren bir durum var ise öncelikle buna yönelik tedaviler gerçekleştirilmelidir. Bunlara ek olarak anne adayında fazla kilo ya da obezite durumu söz konusu ise tüp bebek tedavisi öncesi kilo verilmesi ve şekerin dengelenmesi, tedavinin ve sonrasında hamileliğin daha rahat geçmesini sağlayacak; doğumu da kolaylaştıracaktır.

Yazarın Tüm Yazıları