Yapay zekayla doğan bebeklerin sayısı günden güne artıyor

Tüp bebek tedavisinde gelinen son noktada dijital çağı tam anlamıyla yaşıyoruz demek mümkündür. Tıbbın her alanında olduğu gibi üremeye yardımcı tedavilerde de yapay zeka kullanılarak eldeki veriler yazılımlarla birleştirilmekte ve daha başarılı sonuçlara ulaşılmaktadır. Bu yaklaşım ile hastaya dair tüm veriler tek bir havuzda toplanıp kapsamlı değerlendirme yapılmakta, böylelikle tespit edilen en sağlıklı embriyonun transferiyle çiftlerimizin yüzleri gülmektedir. Etkin şekilde kullanılan bu akıllı teknoloji sayesinde doğan bebeklerin sayısı da günden güne artmaktadır.

Haberin Devamı

TEKRARLAYAN BAŞARISIZLIK VE GEBELİK KAYBI YAŞAMIŞ OLAN ÇİFTLERDE TERCİH EDİLİYOR

Dünya ile birlikte ülkemizde de hızla dijital verileşmeye doğru gidiyoruz. Elimizdeki verileri yazılımlarla birleştirerek daha doğru sonuçlara ulaşmaya çalışıyoruz. Son birkaç yıldır Türkiye’de de uygulanarak çok sayıda çifte umut ışığı olan Smart PGT yöntemi, embriyolar üzerinde detaylı genetik inceleme yapmamızı sağlayan NGS testinin en gelişmiş şeklidir. Smart PGT yöntemi, sonuçların analizi kısmında yapay zekadan faydalanılarak tutunma potansiyeli en yüksek embriyoyu seçme imkânı sunar ve gebelik şansının artmasını sağlar. Özellikle tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan hastalarda ve gebelik kaybı yaşamış olan çiftlerin tedavisinde tercih edilmektedir.

Ayrıca kadın yaşının ileri olduğu çiftlerde, Translokasyon veya inversiyon taşıyıcılığı olan bireylerde, Şiddetli erkek kısırlığının görüldüğü durumlarda ve akraba evliliğine bağlı olarak ortaya çıkabilecek üzücü sonuçlara engel olmak adına tüp bebek tedavisine yapay zeka teknolojisi dahil edilmektedir.

Haberin Devamı

Yapay zekayla doğan bebeklerin sayısı günden güne artıyor

ELDE EDİLEN BİLGİLER DİJİTAL VERİYE ÇEVRİLİYOR

PGT uygulamaları genellikle embriyolardan belirli sayıda hücre alınması, incelenmesi ve hücrelerin alındığı embriyonun genetik yapısına göre normal ve anormal olarak tanımlanması olarak değerlendirilir ancak doğru tanının konulabilmesi için biyolojik, teknik veya hasta kaynaklı pek çok değişken söz konusudur. Smart PGT'de hastaya ait tüm bilgiler, gerçekleştirilen testler, sonuçlar ve raporlar sayısal bir şekle dönüştürülüyor ve büyük veri bankaları oluşturuluyor. Sonrasında özel olarak hazırlanan programlar bu büyük veriyi inceleyerek öğreniyor; her yeni eklenen benzer verilerle birlikte herhangi bir insanın yapamayacağı hızda tanısal sonuçlar üretebiliyor. Bu durum da yüksek oranda klinik başarı elde edilmesini sağlıyor. Uzmanlar, embriyonun durumuna eğitim ve deneyimleriyle karar verirken yapay zekâ yüz binlerce embriyodan elde ettiği tecrübeyi kullanıyor; biriken veriyi kullanarak bir anlamda yorum yapıyor.

Haberin Devamı

ÇİFTLERİN DURUMUNA GÖRE İLK DENEMEDE DE TEDAVİ PROGRAMINA DAHİL EDİLEBİLİR

Tüp bebek tedavisi kişiye özel yaklaşım gerektiren bir tedavi olduğu için en doğru analizi yapabilmek, en doğru tanıyı koyabilmek adına yapay zeka teknolojisinden faydalanmak büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla tekrarlayan başarısızlık veya gebelik kaybı yaşamış olan hastalarımızın yanı sıra şartları uygun görülen çiftlerin ilk denemelerinde de tedavi kapsamında yapay zekanın yer almasını öneriyoruz. İlerleyen dönemlerde bu teknolojinin etkin ve verimli kullanımıyla, genetik anomalili bebek doğumların azalacağını söylemek mümkün. Özellikle genetik bozukluğu olan ya da ileri yaşlarda çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda hem gebelik kayıplarının hem de anomalili bebek doğumlarının önüne geçilecektir.

Yazarın Tüm Yazıları