Merve Savaşkan
Merve Savaşkan
Merve Savaşkan

Çocuğunuza hem anne hem baba olmayın

Çocuğun hayatında anne kadar önemli diğer kişi babasıdır. Ancak genel anlamda babaların iş hayatı ve diğer sorumlulukları nedeniyle baba ile çocuklar arasında kopuk bir bağ oluştuğunu görmekteyiz. Bu bağ yalnızca baba sevgisinden ve ilgisinden mahrum kalmayı değil farklı eksiklikleri de doğurur.

Haberin Devamı

Okulda arkadaşları tarafından dışlanır, kendini zor ifade eder, derslerinde sorunlar yaşayabilir, problemli ya da zayıf ilişkiler kurabilir. Bu gibi sorunlarda aileler genelde okul ya da öğretmen ilişkilerine yönelir. Anne-baba ile kurulan ilişki ve bağı daha az akıllarına getirir.

BABA ÇOCUK İLİŞKİSİNİN ÖNEMİ

Annenin sesinin daha fazla olduğu, çocuk için ortak karar ve kurallar alınamayan ya da anne ile daha çok vakit geçiren çocuklarda sıklıkla birçok sorun başka formatlarda kendini gösterir. Babanın eksikliğinin nereden ve ne şekilde çıkış göstereceği her çocuğa göre değişebilir. Ancak gerçekçi sonuç çocuğun hayatını olumsuz etkilediğidir. Çocukla baba ilişkisinin sağlıklı olabilmesi için öncelikle anne ile babanın ilişkisinin sağlıklı olması gerekir. Çocuğun da bu ilişkinin içinde yer alarak, bunları gözlemlemesi gerekir. Baba ile anne ne kadar iletişimde bulunur, ne kadar iş birliği içinde ya da ne kadar birbirlerine sevgi ve saygı dolu olursa çocuk da bunları görüp örnek alır. Çocuğun güvenli bağ kurabilmesi için anne baba ilişkisinde bir denge sağlanmalıdır. Bu denge ne doz aşımı kadar fazla olmalı ne de baskıcı, ilgisiz ve soğuk bir ilişkiden oluşmalıdır. Çocuğun bakımını ya da sorumluluğunu annenin tamamen üstlenmesi gibi durumunlar hem anne için hem de çocuk için yararlı olmaz.

Haberin Devamı

ÇOCUĞUNUZA ZAMAN AYIRIN

Annenin çocuğun her işi ile alakadar olması, çocuğa karşı kaygı, güvensizlik ve baskı hissettirirken, annenin kendini çocuğa adaması da kendi içinde sağlıklı bir durum oluşturmaz. Baba figürü çocuk için özellikle güç ve cesaret yanı iken, anne figürü ise merhamet, güven tarafıdır. Bir çocuğun her ikisine de ihtiyacı vardır. Annenin babadan rol çalması ve ekstra ilgi göstermesi olumlu olarak geri dönmez. Çocuğun annesi ve babasına her daim duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimi için ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacın tek ebeveynle karşılanması hem anne hem baba olmak bir marifeti değil aksine çocuğun yaşamındaki eksikliği ifade eder. Babaların “ailem için çalışıyorum, yoruluyorum” durumları ise bir gerekçe olmamalıdır. Eğer çocuğunuz ile her gün en az 30 dakika iletişim kuramıyorsanız, (sağlıklı iletişim özellikle telefon, televizyon olmadan salt çocukla ilgilenmek) bu bir aile problemine dönüşebilir. Her çocuğun babasına ve babası ile kuracağı sağlıklı bir ilişkiye ihtiyacı vardır. Çocuğunuza verebileceğiniz en iyi şey ona zaman ayırmaktır.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL