Merih Keçe
Merih Keçe
Merih Keçe

Dişe dokunur kalp sağlığı

Ağız ve diş çevresindeki enfeksiyonlar dolaşım sistemiyle tüm vücuda yayılıp, kalp krizine ve felç gelişimine neden olabilen kronik iltihaplanmalara yol açabilmektedir.

Haberin Devamı

Araştırmacılar, uzun yıllardır ağız sağlığının kalp rahatsızlıkları üzerindeki etkileri için çalışmalar yapmaktadırlar. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki, ileri derecede diş eti hastalığı olan bireylerde, kalp krizi geçirme riski, sağlıklı bireylere göre üç kat daha yüksektir. Dişler üzerinde yapılan işlemler sırasında kana karışan ağızdaki bakterilerin, mitral kapak hastalığı ve kalp hastalığı olan kişilerde ciddi enfeksiyon riskine sahip olduğu biliniyor. Özellikle beklenmeyen zamanda ortaya çıkan kalp rahatsızlıklarında, diş sağlının bozuk olduğu dikkati çekiyor. Dişler üzerinde yapılan işlemler sırasında kana karışan ağızdaki bakterilerin, kalp kapak hastalığı ve kalp hastalığı olan kişilerde ciddi enfeksiyon riskine sebep olduğu da bir gerçektir.

Haberin Devamı

Dişlerin kökü kalbe kadar uzanıyor

Diş eti iltihabı, diş kaybı ve diğer ağız ve diş hastalıkları, koroner arter rahatsızlıkları, felç ve diğer tip kalp hastalıklarının artmasında ciddi risk faktörü oluşturmaktadır. Amerika Kalp Birliği'nin yaptığı bir çalışmada, yılda en az bir kez dişlerini temizleten hastalarda kalp krizi riskinin yüzde 24, felç riskinin yüzde 13 azaldığı gösterilmiştir. Yine 2010 yılında British Medical Journal Dergisi'nde yer alan bir çalışmada, günde en az 2 kez diş fırçalamanın, kalp ve damar hastalıklarını yüzde 70 azaltabileceği belirtilmiştir. The Journal of the American Geriatrics Society Dergisi'nde yayınlanan bir başka araştırmaya göre, 3 veya daha fazla diş kökünde aktif çürük olan hastalarda, kalp ritm bozuklukları görülebildiği ve bu ritm bozukluklarının hafif olabildiği gibi hayatı tehdit eden boyutlarda da olabildiği yayınlanmıştır.

İltihap ağızdan tüm vücuda yayılabiliyor

Ağız ve diş çevresindeki enfeksiyonlar dolaşım sistemiyle tüm vücuda yayılıp, kalp krizine ve felç gelişimine neden olabilen kronik iltihaplanmalara yol açabilmektedir. Diş ve diş eti iltihabına neden olan bakteriler kan dolaşımı ile vücut geneline yayılır. Özellikle kalp ve böbrek gibi organlarda problemlere neden olur. Yapılan pek çok çalışmada kalp krizi geçiren hastaların, kalp dokusu kesitlerinde, diş eti hastalığına neden olan bakterilere rastlanmıştır. Diş çürüğüne neden olan bu bakteriler, kan dolaşımı yoluyla özellikle kalp kasına yerleşir. Hastanın genel durumu da yatkınsa (sigara kullanımı, kötü beslenme, diyabet, hipertansiyon gibi) kalp krizi riski önemli ölçüde artar.

Sonuç olarak;

  • Diş ve diş eti hastalıkları yüksek kolesterol gibi kalp damar hastalık riskini arttırır.
  • Ağız içinde diş ve diş eti enfeksiyonu yapan mikroorganizmalar günde 2 defa, en az 3 dakika fırçalayarak, ip kullanarak ve gargara yaparak uzaklaştırılabilirler.
  • Her yıl en az 1 defa diş taşı temizliği yaptırmak diş eti iltihabını engellemenin en ucuz ve etkili yoludur.
  • Dişlerinizde çürük olmaması diş eti hastalığı ve iltihabı olmadığını göstermez. Diş fırçalarken kanama bu iltihabın tipik belirtisidir. Kanayan diş etiniz var ise hemen diş hekiminize gidilmesinde fayda var.
  • Sadece ağız sağlığınız için değil kalbiniz ve genel sağlığınız için de dişlerinizi en az 3 dakika fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı unutmayın.
  • Özellikle akut eklem romatizması geçiren hastalar, yapay kalp kapakçığı taşıyan hastalar veya kalbinden operasyon geçirmiş hastalar, riskli hasta grupları olduğundan, ağızda yapılacak işlemler öncesi hastanın antibiyotik koruması altında olması lazımdır. Hekimin verdiği ilaçları düzenli kullanmayı ihmal etmeyin.
  • Gelişmiş ülkelerin hayat tarzında akşam diş fırçalama alışkanlığı vardır. Bu alışkanlığı biz de kazanmalıyız. Bu alışkanlığı kazandığımız zaman diş hastalıklarını yüzde yüz engelleyebiliriz.
  • Kimse irsi olarak dişini kaybetmez, bakımsızlıktan kaybeder.
  • Diş hastalıkların yüzde 100'ü de önlenebilir hastalıklardır.