Bebekleri tuzlama geleneği ölüme davetiye çıkarıyor

Yeni doğan bebek bakımı ile ilgili geleneksel uygulamalardan biri bebekleri tuzlamaktır. Bu yöntem ebeveynler tarafından sıklıkla uygulanıyor. Oysa uzmanlar büyüdüğünde teri kokmasın inancıyla yeni doğan bebekleri tuza yatırmanın ölümcül tehlikesi olduğunun altını çiziyor.

Haberin Devamı

“Ülkemizde özellikle Güney, Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da bu uygulamaya maruz kalan bebekleri sıkça görmekteyiz” diyen Neonatoloji (Yeni Doğan) Uzmanı Yrd. Doç Dr. Bilge Bayraktar, tuzlama yöntemi ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Yeni doğan dönemi, hayatın ilk 28 gününü içeren ve bebeklerin en hassas oldukları süreçtir. Ölüm, bu dönemde diğer yaş gruplarına göre daha yüksek oranda görülür. Eski çağlardan beri bu dönemde ve ileride olabilecek sorunları önlemek için bazı yöntemler uygulanır. Ülkemizde de geleneksel inanç ve uygulamalar yeni doğan bebek bakımında yüzyıllardır kullanılır. Bu yöntemlerden biri de bebeklerin tuzlanmasıdır. Bu işlem yörelere göre değişmekle beraber ilk gün ya da daha sonraki günlerde (40. gününde) yapılır. Yöntemi de bölgelere göre farklılık gösterir. Tuzlu su ile yıkama ya da bebeğin tüm vücudunu tuz ile ovma en sık yapılanlardır. Tuzun, bereket ve sağlık getireceği inancı vardır. Bu uygulama ile bebeğin hastalıklardan özellikle de mikroplardan korunacağına, terlediğinde kokmayacağına, ten renginin beyaz olacağına inanılır.”

Haberin Devamı

Bebekleri tuzlama geleneği ölüme davetiye çıkarıyor

BEBEKLERİ TUZLAMANIN SONU ÖLÜM

Tuzun cildi tahriş ettiğini söyleyen Yrd. Doç Dr. Bilge Bayraktar, bu uygulamanın ölüme dahi yol açtığını belirterek şunları söyledi:

“Cildi tuz ile ovulan bebeğin derisi zarar görür, yaralar çıkar ve mikrop kapması kolaylaşır. Ten kokusuna ve rengine hiçbir faydası olmaz. Üstelik deriden emilen tuz, bebeğin kanında tuz değerini yükseltir. Bebeğin sıvı kaybetmesine (dehidratasyon) ve bunun sonuncunda da böbreklerinin zarar görmesine (böbrek yetmezliğine), ölümlere neden olur. Cilt yolu ile tuza maruz kalan bebekte havale (nöbet), beyin kanaması görülebilir.”

BİLİMSEL GEÇERLİLİĞİ OLMAYAN BİLGİLERE KANMAYIN

Bebeğin sağlığını ve hayatını tehdit eden bu uygulamaların hiçbirinin bilimsel dayanağının olmadığının altını çizen Yrd. Doç Dr. Bilge Bayraktar şöyle konuştu:

“Annelerin ve anne adaylarının bebek bakımında doktor tavsiyesine uymaları, bebeklerinin sağlığı için en doğru yoldur. Annelerin bebeklerini büyütürken kulaktan duyulan, bilimsel geçerliliği olmayan bilgilere itibar etmemeleri, bebeklerinin sağlığı için elzemdir.”

HÜRRİYET AİLE ÖZEL 

Yazarın Tüm Yazıları