Kevser Orak
Kevser Orak
Kevser Orak

Doğum sonrası eşinizle aranız nasıl?

Yatak odanızda bile baş başa kalmanız zorlaştıysa...

Haberin Devamı

Doğum, dünya ya bir bebek getirmek, bir bebek sahibi olmak şüphesiz ki yaşamın en büyük mucizesidir. Birçok çift bu anı sabırsızlıkla bekler, hayaller kurar. Ancak bazen doğumdan sonra işler beklendiği gibi gitmeyebilir. Ağlayan bir bebeğin yanında romantizm zordur. Çiftler daha önce yaptıkları ve yakınlık hissetmelerini sağlayan pek çok şeyi özellikle ilk aylarda yapamaz hale gelir. Her ikisinin de çok sevdiği ve belki de uzun süredir beklediği o güzel varlık, beraberinde bir dizi zorluğu ve sorumluluğu da getirir. Bir bebek dikkatli davranılmadığında eşler arası gerginliğe yol açabilir.

BAŞ BAŞA KALMALARI ZORLAŞIR

Doğumdan sonra çiftin yaşamında belirgin değişiklikler olur. Kadının tüm zamanını ve enerjisini alan bir bebek vardır. Ancak eve bebekle birlikte gelen tek değişiklik bu değildir, evli çiftin aile üyeleri ve/veya bakıcı ev sakini haline gelir. Eşler artık evlerinde hatta birçok durumda yatak odalarında bile baş başa kalamaz. Bebek ve gereksinimleri her an ilk plandadır ve ertelenemez.

Haberin Devamı

Doğum sonrası eşinizle aranız nasıl

BEDENSEL YORGUNLUKLAR ARTAR

Bebek eve geldikten sonraki ilk birkaç ayda yaşanan bedensel yorgunluk pek çok kadında yıpratıcı sonuçlar doğurabilir. Bu kritik süreçte taraflar dikkatli davranmazsa her iki ebeveyn de kısa bir süre sonra kendilerini yetersiz, ihmal edilen ve yalnız bireyler olarak algılamaya başlar. Hatta bazı çiftler arasında oluşan mesafe ve her geçen gün artan şiddette hissedilen yalnızlık, bireyleri aldatmaya sürükleyebilir.

YENİ ANNENİN AKLINI KURCALAYAN SORULAR

Doğum sonrası eşinizle aranız nasıl

Özellikle ilk doğumlarda daha sık karşılaşılan yorgunluk ve yalnızlık süreci, annenin tecrübesizliğinin onda yarattığı gerginlik duygusuyla baş gösterir. Yeni annenin yaşadığı hormonal dengesizliklerin de etkisiyle cevaplamaya çalıştığı ve sürekli kafasında dönüp duran onlarca soru bulunmaktadır:

Haberin Devamı
  • Sütüm yetecek mi?
  • İyi bir anne olabilecek miyim?
  • Hem eve hem bebeğe nasıl yetişeceğim?
  • Hangi ara kendime zaman ayıracağım?
  • Eşim beni eskisi kadar çekici buluyor mu?
  • Ya bebeğime iyi bakamazsam?
  • Bebeğimin başına kötü bir şey gelir mi?
  • Tüm bu işlerde bana kim yardımcı olacak?
  • Eşim iyi bir baba olacak mı?
  • Bebeğe bakma sürecinde eşim de bana yardımcı olacak mı yoksa yalnız mı kalacağım?
  • Kilolarımı verebilecek miyim?

Çiçeği burnunda anne aklında bu kadar soruyla boğuşurken diğer taraftan bebeğinin ihtiyaçlarını gidermeye çalışır. Bunun yanında doğum yapmanın vermiş olduğu fiziksel rahatsızlıkları vardır. Bu süreçte beklediği desteği göremeyen, bu sorunlarla yalnız başa çıkamayan bazı annelerin “lohusa depresyonu” yaşama ihtimali yüksektir.

EN ÇOK İHTİYAÇ DUYULAN ŞEY: ANLAŞILMAK

Çevresindekiler yeni annenin bu haline bir türlü anlam veremeyip, durumu çok abarttığını düşünebilir. “Ne var canım, biz de doğurduk kaç tane” vb. cümlelerle karşılaşılması olasıdır. Oysa annenin en çok ihtiyaç duyduğu ve çevresinden beklediği şey anlaşılmaktır.

YENİ BABALARA VE AİLE BÜYÜKLERİNE TAVSİYELER

Doğum sonrası eşinizle aranız nasıl

Doğum yapan eş bu duygular içerisindeyken erkekler çoğu zaman ne yapacağını bilemez haldedir. Onlar da eşlerinin ilgisinin tamamen bebeğe kayması ile birlikte kendisini geri plana itilmiş, dışlanmış hissedebilir. Eşlerinin psikolojik durumundan kaynaklı gerginliğini kişiselleştirip eşlerinin artık onu sevmediği, istemediği düşüncesine kapılabilirler. Peki, erkekler bu durumda ne yapmalı?

Haberin Devamı
  • Doğum sonrası dönemde eşlerin ve aile büyüklerinin anlayışlı olmaları, yeni annelerin annelikleri ile ilgili olumsuz eleştiride bulunmamaları gerekir.
  • Ev işlerinde, bebek bakımında yeni anneye destek olmak, ona dinlenmesi ve kendini toparlaması için küçük molalar sunmak annenin psikolojik sağlığı açısından çok önemlidir. Sürekli uykusuz ve yorgun düşen annenin fiziksel olarak rahat olamadığında psikolojik çökkünlük yaşaması kaçınılmazdır.
  • Bebek görme merasimleri, misafirlikler anne ve bebek kendini toparlayana kadar mutlaka ertelenmelidir.
  • Aile büyüklerinin ev içerisinde gereğinden fazla kalabalık oluşturmamaları, yeni oluşan ailenin kendini bulmasına zaman tanımaları, anne ile bebek arasındaki ilişkiye anne destek istemedikçe çok müdahale etmemeleri gerekir.
  • Özellikle erkeklerin eşlerine karşı çok anlayışlı davranmaları, ona her anlamda destek olmaları, bebeğin bakımında ise aktif rol almaları gerekir. Eşi tarafından desteklendiğini düşünen yeni anneler, eş ile olan ilişkilerinde zamanla eski haline dönüş yapar.
  • Her iki eşin, ebeveyn ve eş rollerini dengede tutabilmesi önemlidir, bu da zaman ister. Olumsuz davranışların ve duyguların süresi ya da şiddeti arttığında psikolojik destek almakta fayda vardır.

ANNE KARNINDA BEBEK GELİŞİMİ