Bebeklere masaj yaparken hangi yağlar kullanılır?

Bebekler oldukça gelişmiş koku ve tat alma duyguları ile dünyaya gelirler. Birinci trimester sonunda artık annenin yediklerinin kokusunu ayrıt edebilen bebek, doğduktan sonra zamanla değişik kokuları öğrenmeye başlar. Doğumdan sonra kokular arasındaki farkları ayrıt etmeye başlar. Ve diğer duyu organları ile birlikte artık bebeğiniz yeni hayata alışmaya başlıyor demektir.

Haberin Devamı

BEBEĞE MASAJ YAPMAK NEDEN ÖNEMLİ?

Dokunmak gibi koku da bebeğinizin sağlıklı gelişiminde rol oynar. Özellikle bebeklerin ilk 6 aylık döneminde 5 duyu organını ne kadar kullanırsa gelişimine o kadar katkı sağladığı bilinmektedir. Bu nedenle bebeğimize ne kadar dokunur ve masaj yaparsak gelişimine o kadar katkı sağlamış oluruz. Bu nedenle masaj ve yağ aslında bir bütündür.

Bebeklerde tıpkı yetişkinler gibi dokunarak, koklayarak, duyarak, hissederek ve tadarak gelişimine devam etmektedir. Bunların içinde koku bebeğin hafızasında özellikle emziremeyen anneler için büyük bir avantajdır. Bebeğiniz ne kadar sizinle ten temasına geçerse bir o kadar da gelişimini, büyüme hormonu ve uyku hormonlarını vücut aktive etmektedir.

ANNEYE DAHA HIZLI BAĞLANMAYI SAĞLIYOR

Bebeğinize dokunmak ile verdiğiniz bu hazzı organik ve doğal içeriklerden oluşan masaj yağları kullanarak rahatlama rutini sağlayabilirsiniz. Bebeklerin özellikle yeni doğan dönemlerinde koku ile aldıkları sinyalleri anneye daha hızlı bağlanmalarını sağlayacaktır.

Bebeklere masaj yaparken hangi yağlar kullanılır

KOKULAR SİZİN SEVGİ DOLU DOKUNUŞUNUZLA BİRLEŞTİĞİNDE...

Hayatının ilk birkaç haftasında, bebeğinizin beyni hissettikleri duygular ve aldıkları kokular arasında ilişkilendirmeler yapmaya başlar. Hoş kokular, sizin sevgi dolu dokunuşunuzla birleştiğinde, bebeğinizin ömrü boyunca hatırlayacağı unutulmaz anılar yaratabilir.
Bu anları güzel bir masaj yağı ile bütünleştirebilirsiniz.

Kokuların bebeğinize çağrıştırdığı anılar diğer anılara göre daha keyifli ve duygusal zekasına doğrudan pozitif etki etmesi yardımcıdır. Koku alma becerisi çok erken dönemlerde oluşan bir beceridir. Bu beceri sonradan kazılmaz ve bebeğinizin sağlıklı gelişimine çok büyük katkı sağlayan bir nörolojik etkidir.

Bu koku işleme bölgesi, hipokampüs ve entorinal korteks olarak bilinen hafıza ve amigdala olarak bilinen ve duygularımızdan sorumlu olan beyin bölümlerine kokusal olarak bağlıdır.

Sonuç olarak, kokular bu bölgeleri daha hızlı harekete geçirir ve diğer duyulara göre, duygusal olarak daha canlı anıları tetikler. Son yapılan araştırmalara göre, bebeğin burnundaki koku almadan sorumlu algılayıcı sistemlerin bilindiğinden daha karmaşık olduğu, kokunun sadece hava ile taşınan ve nefes alıp verme ile ayırt edilebilen bir duyu olmadığı tespit edilmiştir. Bu durum ise bize koku alma duyusunun anne karnından itibaren işlevsel olabileceği sonucunu doğurmaktadır. Yenidoğan bebeklerin anne sütünün kokusuna karşı zaaflarının olması anne karnında bu kokuyu tanıdıklarını ve içinde bulundukları ortamın güvenilirliğini hatırlattığı için bu kokuyu hemen ayırt edip sevdiklerini düşündürmektedir.

Bebeklere masaj yaparken hangi yağlar kullanılır

TATLI BADEM, LAVANTA YAĞI, PAPATYA YAĞI...

Bebeklere yapılan masaj rutinlerinde önerilen yağların başında ise tatlı badem yağı, lavanta yağı, papatya yağı gibi hoş kokuları olan ve bebeğinizin cildine hiç zarar vermeyecek yağlar tercih edebilirsiniz. Masaja başlamadan önce ellerimize bu yağlardan alıp önce ellerimizi ısıtırsak kokuda yayılıp bebeğimizin algısına ‘’ şimdi bana masaj yapılacak’’ bilgisini komut olarak göndermektedir.

KOLİK SANCISI İÇİN LAVANTA YAĞI

Kolik sancıları ve gazı olan bebeğinize lavanta yağı iyi gelecektir. Lavanta yağının uykuya yardımcı ve bebeğinizin gazını çıkarmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Masaj yaparken yağ seçimine alerji yapmayacak ve doğal formüllü olmasına dikkat ederek bebeğinizin tenine kullanabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları