Bebeğime neden masaj yapmalıyım?

İnsan yaşamının her döneminde bağlar birinci derece önem taşır. Kişinin varlığını sürdürmesi bu bağlar sayesinde gerçekleşir. Her canlı türü, kendine verilen zaman içinde gereksinimleri doğrultusunda bağlar geliştirir. Yaşamsal önem taşıyan iletişim bağları, bebekle yetişkin arasında farklı biçimlerde kurulabilir. Bebeğin hareketleri, bakışları, kokusu yetişkini kendine bağlamaya yeter; bebek bu yakınlık içinde kendine en yakın olan anne ve babasını tanımaya başlar. Dokunma da bu bağlamda çok önemlidir.

Haberin Devamı

BEBEKLERDE MASAJIN FAYDALARI NELERDİR?

  • Bebeklerde tekrarlanan hareketlerle uygulanan masaj; sinir sistemi üzerinde gevşetici etki yapar ve fonksiyonlarını uyarır.
  • Masaj yapılırken deneyimlenen algılar, bebeğin gelişimi sırasında oluşan sinir bağlantıları üzerinde rahat ve sıcak bir etki yapar. Böylece gerginlik ve dinlenme arasındaki denge sağlanmış olur.
  • Bebeğinizde gaz sancısı varsa, doğru masaj hareketleri ile sindirim sisteminin ve bağırsakların düzenli çalışması sağlanır. Ayrıca masaj solunum sistemini uyararak daha fazla oksijen alınmasına ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardım eder.
  • Bütün bunların ötesinde, masaj sayesinde bebeğinizin bedensel yapısını çok daha iyi tanıyabilirsiniz. Böylece bebek büyürken kendi bedeniyle barışık olmayı da öğrenir.
  • Masaj sırasında bebeğin sizden alacağı çok önemli bir şey daha vardır; bu yeni dünyaya alışma ve büyüme sürecinde tenine dokunan ellerden, güvenebileceği birilerinin çok yakınında olduğunu anlayacaktır.

[fotogaleri=4539,4169]

Bebekler doğduklarında sinir sistemi gelişimi yarımdır. Zaman içinde sinirler bir türlü koruyucu kılıf geliştirirler. Bu süreç ne kadar çabuk tamamlanırsa beynin ve bedenin dışarıdan gelen uyarıları alması o kadar hızlanır. Süreç, bebeğin teni aracılığıyla aldığı uyarılar sayesinde hız kazanır. Amaç çocuğu bir süper beyin haline getirmek değil, sadece sinir bağlantılarının potansiyelini arttırarak öğrenme kapasitesini daha yüksele çıkarmaktır.

  • Masajla bebeğe birçok fayda sağlamak mümkün. Şu şekilde basitçe anlatalım;
  • Bebeklerin büyüme ağrılarının önlenmesine yardımcı olur.
  • Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olur.
  • Eklemlerdeki gerilimi azaltırken ruhsal rahatlama sağlar.
  • Bebeğin koku hafızasını geliştirir. Bebeğinizin uykuya kolay geçmesine yardımcı olur.
  • Ayrıca, bebeklerde yeni doğan dönemindeki reflü, kolik ağrıları, kabızlık, uyku problemlerinin giderilmesinde ciddi ölçüde yarar sağladığı görülmektedir.

Bebeğime neden masaj yapmalıyım

DOKUNMAK AYNI ZAMANDA BEBEĞİ SAKİNLEŞTİRİR

Bebeklerin kucağa alındıklarında sakinleşmesine şaşırmayın. Bu, onların en temel ihtiyaçlarından biridir. Dokunma ihtiyacı eksik kalan çocuk, yaşamı boyunca bu boşluğu doldurmaya çalışacaktır. Böyle çocuklar yetişkinlik döneminde bile aynı arayışı dürdürmeye devam ederler. İleri durumlarda dokunma eksikliği çocuklarda tedavisi mümkün olmayan kişilik bozukluklarına ya da hayata karşı ilgisizliğe yol açabilir.

Dokunma ile aktarılan sıcaklık ve güven duygusunun kişiyi bağımsızlaştırdığı ve bu sayede başkalarının farkına vararak onlarla iletişim kurmasını kolaylaştırdığı kanıtlanmıştır. Bu konuda Salvador’nun güzel bir sözünü hatırlatmak isterim; ‘’ Yavru kuş yuvada yaşamadan göklerde özgürce uçmayı öğrenemez.’’

Tensel temas çocukla anne baba arasındaki bağı güçlendirir, sevgiyi ve koruma içgüdüsünü arttırır. Çocukla bu şekilde yakınlık kuran anne baba; bebeğin henüz tam gelişmemiş sinir sisteminden kaynaklanan sıkıntılarını, ağlamasını ve ihtiyaçlarını çok daha kolay saptayabilirler. Son yıllarda toplumda, ne kadar erken yaşta yalnız kalmaya alışırsa bebeğin o kadar çabuk bağımsızlığı kazanacağı fikri benimsendi; ancak sonuçlar beklendiği gibi olmadı. Birkaç kuşak sonra, temas eksikliği çekmiş olan kişinin çocukluktan başlayarak yetişkinin döneminde de sürekli bir boşluğu doldurma çabasına girdiği gözlemlenmiştir.

Dokunmak aynı zamanda ebeveyn için de yarar sağlamaktadır. Kendine güven duygusunu geliştirir. Bebekle geçirilecek özel bir zaman dilimi yaratır. Bebeğin vücut dilini anlamakta yardımcı olur. Ayrı kalmanın dezavantajlarını aza indirir. Gevşemeye yardımcı olur. Eğlenceli bir ortam hazırlar. Bebeğe gelecekte de yardımcı olmanın temelleri atılır. Bebekle iletişim kurulur, bebeğin kendi bedenini sağlamasına yardımcı olunur.

                           

Yazarın Tüm Yazıları