İdeal meme boyutu nasıl hesaplanır?

Meme büyültme ameliyatları günümüzde hem genç hem de orta yaş grubunda biz estetik cerrahlardan en sık istenilen taleplerden birisidir. Muayene sırasında estetik cerraha en sık sorulan soru yapılacak memenin ne kadar büyük olacağıdır.

Haberin Devamı

Estetik ameliyatların hepsi hem maddi hem de manevi sebeplerden bir kez yapılması gereken operasyonlardır. İlk operasyondan memnun kalınmadığı durumlarda revizyon ameliyatları hem bütçe açısından hem de kişinin psikolojik dayanıklılığı açısından zorlayıcı olur. Bu yüzden implant boyutuna cerrahın önerilerinin dikkate alınarak karar verilmesinde fayda var. Çünkü estetik cerrahide, yapılan operasyonlarda mümkün olan en estetik ve en doğal sonuca oluşmak hedeflenir.

PEKİ, MEME BÜYÜKLÜĞÜ BASIL BELİRLENİR?

Hastanın boyu ve kilosuna yani genel vücut yapısına dikkat edilir. Uzun boylu ve fazla kilolu kişilerde daha büyük protezler kullanılabilir. Örneğin kısa boylu bir hastada büyük implantlar estetik olmayan bir görünüm oluştururken, uzun boylu bir hastada ise küçük implantlar ideal bir görünüm sağlamayabilir.

Haberin Devamı

Hastanın göğüs kafesi şekline dikkat edilir. Bazı kişiler uzun boylu olsalar da göğüs kafesleri dar olabiliyor. Yine kısa boylu hastaların geniş bir göğüs kafesi bulunabilir. Ayrıca bazen göğüs kafesi ön-arka çapta içeri doğru dönük veya dışarı doğru çıkık olabilir. Bu durumların hepsi, seçilecek implantın büyüklüğünü fazlasıyla etkiler.

İdeal meme boyutu nasıl hesaplanır

VAR OLAN MEMENİN BOYUTU ÖNEMLİ

Hastanın var olan memelerinin büyüklüğüne dikkat edilir. Hastada ameliyat öncesi yeterli büyüklükte ve miktarda meme dokusu varsa implantı kaplayabileceği için daha rahat büyük bir protez kullanılabilir. Fakat meme dokusu azsa protez dışarıdan belli olmamasını sağlayacak büyüklükte yani daha küçük olabilir. Kısacası var olan meme dokusunun boyutuna uyacak şekilde protezin büyüklüğü belirlenir. Bunun dışında günümüzde yumuşak doku transferi ile göğüs estetiği daha doğal kıvrımlı hale de getirilebiliyor.

Memelerde büyüklük açısından simetriye dikkat edilir. Pek çok kadının memelerinde asimetri vardır ve bu son derece doğaldır. Bu fark karşıdan bakıldığında çok belirgin değilse memelerin asimetrik duruşunu düzeltmeye gerek yoktur. Ancak asimetrinin çok belirgin olduğu hastalarda küçük tarafa daha büyük protez konulması gerekebilir.

Haberin Devamı

Hastanın memelerindeki sarkıklık oranına dikkat edilir. Eğer memelerde sarkıklık varsa operasyonun dikleştirme ameliyatı ile birleştirilmesi gerekir. Tek başına meme büyütme estetiği hedeflenen estetik görünümü karşılamaya yardımcı olmaz.

Tüm bu kriterler göz önünde bulundurularak 3D tasarım cihazları kullanılır ve hastanın kendi vücut şekli üzerinden implantın boyutu ile şekline karar verilir. Damla ya da yuvarlak tipli çeşitli boyutlarda implantlar denenir ve hastanın vücuduyla en uyumu implanta karar verilir. Ve bu karar hastayla birlikte alınır.

Kaynak: Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk

Yazarın Tüm Yazıları