Gülşah Öztürk Erten
Gülşah Öztürk Erten
Gülşah Öztürk ErtenYazarın Tüm Yazıları

Kontrolcü ebeveyn mi koruyucu ebeveyn misiniz?

Ebeveynler çocuklarıyla geçirdikleri sürelerde onlara ne kadar hareket ve düşünce özgürlüğü için fırsat tanıdıklarını iyi değerlendirmelidirler. Ancak bazı anne babalar çocuklarını korumak adına onların yeni deneyimlerine fırsat tanımak konusunda kendilerine engel olamayıp, farkında olmadan hayatlarını yönetmeye başlarlar.

Haberin Devamı

AŞIRI KONTROLCÜ EBEVEYN ÖZELLİKLERİ

1. Mükemmeliyetçi olmak

Kontrolcü ebeveynlerin çocuktan beklentileri hatasız olarak her şeyi düzgün yapmasıdır. Katı kurallara sahiptir ve sık sık uyarılarda bulunurlar.

Kontrolcü ebeveyn mi koruyucu ebeveyn misiniz

2. Çocuk için her zaman en iyisini bilmek

Her çocuk yaşına uygun karar verme özgürlüğüne sahip olmalıdır. Kontrolcü ebeveynlikte ise alternatifler arasından çocuğa düşünme ve seçim yapma şansı verilmez.

3. Yüksek beklentiler

Kontrolcü ebeveynler çocukların yaptıklarından daha çok yapamadıklarına dikkat ederler. Yüksek notları olan çocuğun okul birinciliğini kaçırmasına odaklanıp çocukta yoğun başarısızlık hissine sebep olan beklentilere sahiptir.

 Kontrolcü ebeveyn mi koruyucu ebeveyn misiniz 

4. Bağımsız hareketlerinin sonucunu olumsuz yaşatmak

Anne babalarına danışmadan alınan karar ve yapılan eylemler sonucunda kontrolcü ebeveynler çocuklarına bu durum karşısında aşırı tepki verirler. Durumu dramatize eder ya da sonuçlarıyla ilgili korku oluştururlar.

5. Arkadaşlarla iletişim

Çocuklarının hata yapmasından çok fazla endişelenen kontrolcü ebeveynler çocuklarının iletişim kurduğu tüm arkadaş çevresi ile yakından temas halindedir. En ufak bir sorunda çocukların kendi aralarında olayı çözmesine fırsat tanımadan müdahil olurlar. Ayrıca çocukla birlikte tüm aktivitelerde yer alırlar.

 Kontrolcü ebeveyn mi koruyucu ebeveyn misiniz 

ABD'deki 422 çocukla yapılan 8 yıl süren bir çalışmada, kontrolcü ve müdahaleci annelerin 5 yaşındaki çocuklarında duygu ve dürtülerini kontrol etmede iyi olma ihtimalinin daha düşük olduğu tespit edildi. Ayrıca 10 yaşına geldiklerinde duygusal problemlerin ve akademik zorlanmaların olmasının daha muhtemel olduğu sonucuna ulaşıldı. Araştırmacılar küçük çocukların yeni şeyler denemelerinin ve sorunları kendilerinin çözmesinin önemini vurgulamış oldular. Ebeveynler çocukların büyüme yolculuklarında onlara eşlik ederek, ihtiyaçlarını yerinde yeterince karşılamalı ve rehber olmalıdır, çocukların hata yapma ve bunlardan ders çıkarma süreçlerini desteklemelidir.

Yazarın Tüm Yazıları