Selenyum nedir, ne işe yarar? İşte selenyum içeren besinler

DNA fonksiyonlarından, tiroit bezlerinin çalışmasına, bağışıklık sisteminden, cilt sağlığına kadar pek çok alanda görev alan çok kıymetli bir mineraldir.

Haberin Devamı

Kalp sağlığı, üreme, iltihap ya da enfeksiyon durumlarında da etkilidir. Selenyum vücut içinde bu kadar kıymetliyken bunun takibini yapıyor muyuz? Hangi durumlarda eksikliği görülür? Hangi durumlarda özellikle takip edilmesi gerekir? Gelin beraber bakalım…Kalp sağlığı, üreme, iltihap ya da enfeksiyon durumlarında da etkilidir. Selenyum vücut içinde bu kadar kıymetliyken bunun takibini yapıyor muyuz? Hangi durumlarda eksikliği görülür? Hangi durumlarda özellikle takip edilmesi gerekir? Gelin beraber bakalım…

• Selenyum ne işe yarar?

Metabolizma ve tiroit fonksiyonlarında vücutta önemli bir yer alır. Tiroit hormonu üretimini kolaylaştırır. Bu yüzden tiroit rahatsızlıkları olanlar, haşimato tiroidi olanlar, guatr olanlar mutlaka selenyum takibi yapması gerekir. 

Kadın hastalıklarında, cilt sağlığında, yaşlanmanın gecikmesinde, selenyum olmazsa olmazdır. Sedef, alerji gibi durumlarda da selenyumdan faydalanılır. Selenyum, E vitamini ile birlikte akne, UV hasarı, iltihaplanma gibi sorunlara karşı koruyucu etki gösterir. 

Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu nedenle sık sık grip olanlarda ya da zayıf bağışıklığı olanlarda selenyum takibi yapılması gerekir. HIV de dahil olmak üzere pek çok virüsün gelişimini önlemeye yardımcıdır.

Kansere karşı korur. Çok güçlü bir antioksidandır. Doktor kontrolünde takviye alınması gerekir.

Zihinsel problemleri önlemeye yardımcıdır. Alzheimer, Parkinson, MS, dikkat eksikliği, hiperaktivite, disleksi, otizm gibi durumlarda mutlaka takibi yapılması gerekir. Varsa eksikliği, takviye ile beraber semptomlarda ciddi gelişmeler görülmektedir. 

Doğurganlığı artırmada yardımcı olduğu bilinmektedir. Düzgün sperm hareketliliği için gereklidir.  Bu nedenle kısırlığa yatkın erkeklerde mutlaka bakılması gerekir. 

• Selenyumun zararı var mıdır?

Dengeli ve gerektiği kadar kullanmak gerekir. Eksikliği gibi fazlalığı da farklı sağlık problemlerine yol açabilir. Fazlalığı; saç dökülmesi, tırnaklarda kırılma, cilt kuruluğu gibi etkilere yol açabilir. Eksikliği ise etki ettiği bölgelerde aksaklığa sebep olabilir. Genç, yaşı, kadın, erkek herkeste selenyum eksikliği görülebilir.

 • Selenyum ne kadar olmalıdır?

Kandaki seviyesinin 85-100 mg/dl geçmesi gerekmektedir. Bunun altında kalan değerlerde eksikliği vardır diyebiliriz. Günlük olarak 60 mikrogram kadar alınması önerilir. Ancak siz yine de doktorunuza sormadan takviye kullanmayın. Örneğin; kanser ilaçlarıyla etkileşim yapabilir. Bu yüzden kemoterapi esnasında bu takviye verilmez.

Bir de özellikle vegan ya da vejetaryen beslenen kişilerde selenyum eksikliği daha fazla görülmektedir. Bunun ihmaline bağlı olarak tiroit fonksiyonları bozulacaktır. Bu da vücuttaki diğer bütün sistemin bozulmasına sebep olabilir. Vegan ya da vejetaryen beslenen kişilerin mutlaka selenyum takibi yapmalarını öneriyorum. 

• Hangi besinlerde vardır?

Selenyum deposu olan yiyecekler aşağıdaki gibidir.
Yumurta,
Brezilya cevizi,
Ay çekirdeği,
Ton balığı,
Ciğer,
Somon
Kaya balığı,
Kabuklu deniz ürünleri,
Tavuk,
Hindi,
Mantar. 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları