Dikenli incir nedir, nasıl yenmeli?

Kaktüslerin meyvesi olarak bilinen dikenli incir son zamanlarda ülkemizde popülerliğini iyice artırsa da aslında Adana ve çevresinde sıklıkla rastlanan, tüketilen bir meyvedir.

Haberin Devamı

Hint inciri, mısır inciri, kürek yemişi, frenk inciri olarak da anılan bu meyve, ferahlatıcı etkisi ve de faydaları ile dikkat çekmektedir. Özellikle yaz aylarında çok sık görülür. Tropikal bir meyvedir. Aslen Meksika, Şili, Brezilya bölgelerinde yetişmektedir. Ülkemizde de tüm Akdeniz bölgesinde rastlanmaktadır.

1 dikenli incirin ortalama kalorisi 40-60 kkal civarındadır. Lif içeriği oldukça yüksektir. Bu sayede kabızlık şikayetlerine rahatlatıcı etkiye sahiptir diyebiliriz.

• Potasyum içeriği yüksektir. Bu sayede kalp damar hastalıkları açısından koruyucu etkiye sahiptir. 

• C vitamini içeriği oldukça yüksektir. Bağışıklık için muazzam bir besindir.

• Afrodizyak etkisi yüksek bir meyvedir. Hatta bu nedenle bazı bölgelerde cinsel gücü artırıcı olarak tüketilmektedir.

• Kan şekerini düzenleyici etkisi vardır. Bu nedenle diyabetli bireyler için uygun bir meyvedir.

• Gebelik döneminde yenmesinde bir sakınca yoktur. Ancak alerjik bünyelerin daha önce bu meyveyi tüketmemiş olmaları halinde denemesi önerilmez. Alerji yapabilir. O nedenle gebelik ve emzirme döneminde varsa alerjik bir bünye denemeyi daha sonraya bırakabilirler. 

• Antioksidan içeriği oldukça yüksek bir meyvedir. Bu açıdan kanserojen etkilere karşı savunmaya yardımcıdır.

• İçerisindeki zengin vitamin mineraller sayesinde vücutta depresyon, stres gibi olumsuz etkilere karşı savunmaya yardımcıdır.

DİKENLİ İNCİR NASIL YENMELİ?

Adından da anlayacağınız üzere bu meyvenin üzerinde minik minik dikenler bulunmaktadır. Bu nedenle de çıplak elle dokunulmaz. Öncelikle dikenli inciri toplarken dikkat etmelisiniz. Kalın bir eldiven yardımı ile toplamalı ve hatta daha sonrasında da eldiven yardımı ile doğramalısınız. Aksi takdirde dışındaki dikenler ellerinize batabilir. Havlu ya da kalın eldivenler işinizi görecektir. 

Dış katmanı bıçak yardımı ile soyduktan sonra içerisindeki çekirdekli meyve olduğu gibi yenilebilir. Tadı dut ve kavuna benzer. Aşırı tatlı veya yoğun değildir.  Aromatik bir meyvedir. İçerisindeki bol çekirdek lif miktarını artırarak diyet yapan bireylerde daha uzun süre tokluk sağlar. Günlük 1-2 tane yenmesi önerilir. 5 taneden fazlası kesinlikle önerilmez.  Fazla tüketimi ishal, kaşıntı, alerji gibi reaksiyonlara sebep olabilir. 

Yazarın Tüm Yazıları